Fågelmat – bra och sämre bra för våra små vinterfåglar.


Nu när vintern slagit rot i vårt avlånga land så är det populärt att mata våra små vinterfåglar vid ett fågelbord.

Och i takt med avskogningen och den ökade enfalden av vår natur så är denna matning en viktig ingrediens för fåglarnas välmående.

Men, det finns ett par saker att tänka på.

Vad ska man köpa i det digra utbudet?

Det viktigaste för mig att köpa är solrosfrön. Här måste jag dock varna för den nya varianten – svarta solrosfrön. Lite billigare än vanliga frön, och därmed köper folk dessa svarta. Men, det är helt bortkastade pengar, dessa svarta frön är inget som våra småfåglar gillar.

 

8860745564190_1185458_a_21670_jpg

Jag provade ett inköp för ett gäng år sedan, men jag fick till slut gräva ut alla dessa frön ur min matare, och ersätta med vanliga solrosfrön.

Har hört från många andra att de har samma upplevelse.

Nästa sak jag tänkte varna för är dessa påsar med viltfågelblandning – det är ofta nån blandning med lite solrosfrön (ofta svarta) samt olika sädesslag som havre, vete och andra gryn. Som jag redan nämnt så är de svarta solrosfröna ingen höjdare, men detsamma gäller för allt annat innehåll i dessa påsar.
Det är nämligen som så att de fåglar som äter gryn och sädesslag ( i alla fall i här i norra Sverige) har lämnat landet för varmare breddgrader. Så om du lägger ut en laddning viltfröblandning så förvänta dig ingen anstormning av gäster.

 

hamtning-1

Vad ska man då köpa?
Jo, som sagt, solrosfrön, vanliga ljusa frön är det vi kan kalla basföda.
Sedan har vi nötter, främst då jordnötter som är väldigt energirika och omtyckta.
Hampafrön, bra komplement – även de energirika.
Talgbollar – bra energi. Här finns det dock en varningslampa. Det är skillnad på talgbollar och talgbollar beroende på vart man köper dem.
Har nån gång köpt bollar på så kallade lågprisbutiker, men av nån anledning förblir de orörda. Är de alltför billiga så speglar det nog näringsvärdet på innehållet.
Ett tips gällande talgbollar- köp nån form av behållare till dessa bollar, nåt som gör det svårt för skator och andra kråkfåglar att helt enkelt norpa hela bollen och flyga i väg med den. Tänk även på att ta bort nätet kring bollen innan du stoppar in den i behållaren.

 

bra-fagelmat

 

 

 

Med dessa fyra som grund så klarar sig alla vinterns småfåglar fint.
Ska avsluta med min egen variant av talgboll. Har du tillgång till slaktavfall? Vid slakt och styckning, och senare vid putsning hemma i köket så brukar jag göra färdiga behållare med ”slamset” från älgen, det funkar självklart med ”slamset” från andra vilda djur och ekologisk boskap. När en behållare är full, så lägger jag den i en påse och sedan in frysen.
Fåglarna är oerhört förtjusta i dessa hemmabyggen. Som behållare använder jag samma behållare som till talgbollar. Kan som extra krydda avslöja att en av dessa hemmagjorda talgbitar (från älg) helt sonika rycktes ned av ett lodjur och blev en liten musbit en kväll.
Här visar jag några bra behållare/matare som ni kan använda. Den spiralformade längst till höger använder jag flitigt – särskilt till ”slamsorna”. Den är rätt expanderbar.

 

fagelmatare

 

Ska avsluta med några saker som är bra att tänka på vad det gäller själva fågelbordet. Du ska undvika den typen av bord som tillåter fåglarna att hoppa omkring bland maten. Det ger en ökad risk för sjukdom och ohälsa då de har för ovana att helt enkelt skita i maten.. De bästa varianterna är de där maten endast är åtkomlig ytterst av fågelbordet.

Och förutom smittorisken som ett öppet bord innebär, så finns det andra faror..

imagesNi vet väl om att våra kära gulliga och bedårande huskatter beräknas döda omkring 10-20 miljoner fåglar i Sverige varje år? Det är därför onödigt att ge katten lite extra hjälp på vägen..

Ett bra exempel på fågelmatare är detta

images-1

 

nu när maten är införskaffad och fågelmataren/matarna är uppställda, så fattas kanske det viktigaste – en bra fågelbok.. Så om bokhyllan saknar en sådan,, skriv ned den på önskelistan till tomten..
(Bilden med fåglarna som äter vid fågelbordet är tagen av Rolf´s Naturfotoblogg)

7 reaktioner på ”Fågelmat – bra och sämre bra för våra små vinterfåglar.

  1. Hej! Intressant att ta del av dina erfarenheter – dock håller jag inte med dig vad gäller ”nymodigheten” svarta solrosfrön. De är tvärtom dyrare än de strimmiga, och ”mina” fåglar äter dessa svarta frön med förtjusning. Jag citerar från Weibulls hemsida: ”I Sverige har innehållet i fågelmat traditionellt sett varit strimmiga solrosfrön. Svart solrosfrö har högre energiinnehåll och är därmed bättre för fåglarna. I USA är traditionen annorlunda och man säljer överlägset mest svart solrosfrö som anses vara fågelmatens gåslever. Det som skiljer dem åt är att svart solrosfrö kan ha något hårdare skal.” Där ser man!

    • Intressant.
      Vart i Sverige bor du, för det är omöjligt att mata fåglar häromkring med svarta frön.Jag har hört så många som köpt svarta frön, men de förblir orörda.

      • Hej igen! Jag bor några mil norr om huvudstaden, och butikerna runtikring säljer mycket svarta solrosfrön (som jag aldrig har märkt att fåglarna ratar – tvärtom). Det kanske är så att småfåglarna i Stockholms län har blivit bortskämda med den svarta varianten och föredrar den? ;o)

  2. Vi har matat med svarta solrosfrön i 6 år köper 100 kg varje år. De äter det med god aptit även ekorrar och hackspettar gillar det! Hemligheten är att du får inte byta till svarta mitt i vintern, de ser skillnad på fröna! Börja utfodring med svatas på hösten okt nov inga problem! Svarta är billigare och näringsrikare

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.