Torven ligger kvar, vi vann..


En helt osannolik julklapp levererades av regeringskansliet så här veckan innan jul. vår kamp gav resultat.

 

Vi fick en för all framtid orörd myr

Radarbild

Nästa steg är att Länsstyrelsen omvandlar myrlandskapet till reservat

 

 

Regeringen gav Länsstyrelsen i Västerbotten bakläxa och återremitterar ärendet till dem.
Bara det är en delseger, men den stora vinsten är att regeringen anser att Kurkmyran bör undantas från produktion.
Den tänkta torvtäkten inkluderar tre myrar, varav Kurkmyran är en. Enligt gällande regelverk så får en orörd myr inte brytas, och det är just detta faktum vi redogjort för i våra yttranden och överklaganden. Att vi fick rätt i denna fråga känns stort, då vi verkligen har mött stenhårt motstånd på den här punkten från ansvarig handläggare.

 

regeringen-kurk

 

Regeringen godkänner koncessionen i övrigt, men eftersom det reella ekonomiska värdet ligger i just den här myren, så tror jag att vägen blir allt för lång och krånglig för att Neova ska anse det värt besväret. Nu ligger nog en fortsatt prövning mest i prestige, både från Neova och ansvarig handläggare.

Vidare så hamnar tillståndsprövningen för kommande torvbrytningar på Naturvårdsverkets bord efter nyår, vilket också får anses som positivt – då kommande ansökningar ska provas mot Miljöbalken och den så hatade  -Lagen om vissa torvfyndigheter – upphör.

 

regeringen-torv-avslut

Länk till beslutet är lite krångligt när det inte finns finns utlagt på Regeringens hemsida. Vi som är sakägare är meddelande via post eller pdf – men jag har laddat upp den på Calameó om nån vill läsa hela beslutet

Ett annat beslut som är av vikt för framtida torvbrytningar är det här som rör upphävandet av – Lagen om vissa torvfyndigheter.

Jag passade även på att surfa in på Neovas hemsida – tror faktiskt inte det skett en uppdatering på hela året?? Pressmeddelanden – nyaste är från januari – 2015- vilket är ett snart två år gammalt meddelande. Att företagets ekonomi har rasat dramatiskt – 2009 var omsättningen 1,5 miljarder – 2015 låg den på drygt 400 miljoner – spelar säkerligen en stor roll i detta. Eftersom den finska staten, som är huvudägare i företaget påbörjat en utfasning av torvbrytning i sitt eget land, så tror jag inte viljan finns att pumpa in pengar i ett dödsdömt dotterföretag heller..

Undrar vad Länsstyrelsen ställer för krav på ett företags ekonomi?

Undrar även om ansvarig handläggare nu ändrar inställning. När detta ärende var nytt så tillfrågades denne handläggare varför det blev ett ja på ansökan…
– För att vi skulle ges chansen att överklaga – true story – så vi får se inställningen kring detta ärende framgent.

 

Nu ska vi dock unna oss segers sötma – eller kanske i den form torv gör sig bäst – ett litet glas fin whisky 🙂

big-peat-xmas-revealed

Annons

En reaktion på ”Torven ligger kvar, vi vann..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.