Stirling…


Här kommer ett kort inlägg om en apparat som jag tror kommer att dyka upp på marknaden inom några år. Sänks produktionskostnaderna något, samt att efterfrågan ökar ser framtiden ljus ut för Stirlingmotorn.

Det är i grunden i skotsk uppfinning, en präst vid namn Robert Stirling heter skaparen av denna varmluftsmotor. Den stora fördelen med dessa motorer är att dom är oerhört driftsäkra och långlivade. Med väldigt lite utsläpp och nästintill ljudlös lämpar den sig utmärkt i våra hem.

Men den har kommit att bli en ”svensk” uppfinning då främst Kockums har utvecklat dessa motorer till sina ubåtsbyggen. Jag ska inte här, och kan inte gå djuparen in i exakt hur den funkar, men lite enkelt så funkar det som så här…

Stirlingmotorn, även kallad varmluftsmotorn, är en kolvmotor med extern förbränning. Motorn innehåller ett arbetsmedium, det kan till exempel vara luft eller väte, som omväxlande värms och kyls. Genom den upprepade tillförseln och bortförseln av värme sätts motorns kolvar i rörelse. Eftersom själva förbränningen sker utanför cylindrarna kan alla typer av bränslen användas, från högvärdiga gaser till fasta biobränslen. Motorn kan då drivas med braskamin, pelletsbrännare koncentrerat solljus som värmekälla, för att nämna några exempel. Det som lockar allra mest är nog det faktum att den producerar både värme och el, så har man en Stirlingmotor på ca: 9 kW så har man tillräckligt med energi för både värme och el för hela sitt hus, och till grannen med för den delen…

Kombinera med vindkraft från t ex Energytower så kan man förhoppningsvis kapa elkabeln in till huset, eller samfälligheten, eller varför inte in till byn..

Största hotet kommer som vanligt från dom stora energibolagen, som kämpar med näbbar och klor för att inte apparater av detta slag ska etablera sig på marknaden..  Om hushållen frångår dom stora elgiganterna, då förlorar dom ju aktieutdelning och bonuspengar…

Annons

2 reaktioner på ”Stirling…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.