Som husägare så är elräkningen ett ständigt aktuellt ämne. Varje räkning ger upphov till huvudskakningar och oförståelse.
Det förefaller helt obegripligt att den summa som uppenbarar sig stämmer.
Är du bostadsägare, uppkopplad till det statliga elnätet så känner du igen dig, eller hur?
Du vet med dig att du ständigt springer runt och släcker lampor, sänker värmen på elementen, tar så korta duschar som möjligt och så vidare..
Nöjd och glad med all gratismotion som denna energijakt innebär så unnar du dig en kopp kaffe och tänker – nu jäklar har jag nog sparar in ett par hundralappar..
Men – sen dimper elräkningen ner i brevlådan – du sprättar upp kuvertet och får så där stora ögon som bara brukar uppenbara sig i tecknad film..
Overkligt är ordet – du har ju för fasiken avverkat ett smärre maraton i jakten på minskad förbrukning..
Första tanken är instinktiv – nu ska företaget får höra ett sanningens ord, men sen tänker du på den stackaren på kundtjänst som sitter där, med för låg lön för alla de samtal de får ta emot av upprörda kunder. Det är ju inte dennes fel att du inte kan förlika dig med den verklighet som fakturan redogör för.
Sen, när pulsen gått ner och en påtår kaffe får dig att komma till sans så börjar du studera fakturan lite mer ingående..
Din elkostnad består något förenklat av två delar – elnätskostnad och elhandelskostnad.
Elnätskostnaden är det du betalar för att vara ansluten till elnätet. Avgiften betalas till det elnätsföretag som har lokalt monopol i ditt område. Du betalar både en fast kostnad (abonnemangsavgift) samt en rörlig kostnad (överföringsavgift) som beror på hur mycket el du förbrukar.
Dessutom betalar du sammanlagt 67,50 kr om året för nätövervakningsavgift, elberedskapsavgift och elsäkerhetsavgift.
Elhandelskostnaden är det pris du betalar för själva elen som du faktiskt förbrukar. Denna kostnad tas ut av ditt elhandelsbolag. Till skillnad från elnätsföretag så kan du välja vilket elhandelsföretag du vill.
Länk
Aha – lite som att läsa en modern version av uppenbarelseboken.. två olika kostnadsposter..
Vad är då vad, och hur relaterar dessa poster till dina egna erfarenheter i fråga om motion och ”smartness”?
Obs: miljökostnad är den avgift jag betalar för att få vindkraftsgenerad el
Du har minskat din elhandelskostnad precis som du hade hoppats,, men likförbannat så minskar inte dina utgifter..
Varför?
Jo – kort förklarat – ditt företag avslutar firmanamnet med AB = företaget ska gå med vinst
Det är därför det finns en kostnadspost som heter nätkostnad – den är nämligen helt fristående från din verkliga förbrukning och är den post som energibolagen tjänar sina miljarder på, miljarder som blir aktieutdelning och vinstutdelning på ditt slit med minskad elförbrukning.
Det är alltså som så att sedan den tiden när vi hade ett statligt elbolag som med av medborgarnas inbetalade skattepengar hade byggt upp ett nationellt elnät, ett nät för alla, överallt (nästan)..
Men sedan vi avreglerade elnäten så har alltså energibolagen monopol så de tidigare allmänägda elnäten. För att sedan underhålla dessa nät så infördes just denna kostnadspost – nätkostnad.
Men här kommer knorren. Varje elbolag gör varje år prognoser för kostnader och inkomster inför kommande år. Och eftersom målet är att tjäna så mycket pengar som möjligt så finns det självklart handlingsplaner de utgår ifrån.
Det innebär att även om du letar efter det billigast möjliga elavtalet bland denna uppsjö av elbolag som finns, så är det endast elhandelskostnaden du förhandlar om. Nätkostnaden har elbolaget monopol på i det område där du bor. Så att byta elbolag kan endast spara in några tior per månad..
Och – eftersom vi som medborgare är intutade att rädda planeten genom att just släcka lampor, sänka värmen, hellre LED än hederliga gamla glödlampor och alla andra ”smarta tips” vi matas med så agerar ju självklart elbolagen på ett för dem ekonomiskt fördelaktigt sätt.
Prognosen säger att att varje hushåll ska inbringa den kalkylerade summan – så om du släcker dina lampor – då höjer elbolagen elnätskostnaden.
Så varje gång du byter till lågenergilampa så skrattar elbolaget varje gång de kollar bankutdraget..
Elementärt eller hur??
Men kruxet för de flesta fastighetsägare är inte att de jagar energiförbrukning för att rädda planten, utan för att rädda sin egen ekonomi.
Och vill man på allvar förbättra sin energiekonomi så gäller det att vara investeringsvillig.
Solceller – förmodligen det enklaste sättet för fastighetsägare att sänka sina kostnader – särskilt om du kan sälja dina egenproducerade el åt andra hållet.
Berg/jord/vattenvärme – miljövänliga investeringar. – Förtydligande – med vatten menar jag inte vattenkraft – utan vatten som i sjövärmeväxling. Vattenkraft är inte ett bra alternativ – men du följer den här bloggen vet säkert min inställning till detta styggelse i våra rinnande vatten.
Men det mest effektiva sättet att på allvar ta eget ansvar för din energiförbrukning är ju att tillvara både el och värme helt själv – med andra ord – kapa kabeln.
Och då finns en uppfinning som brukar kallas svensk, trots att den är ursprungligen från Skottland – stirlingmotorn. Den största fördelen med denna motor är att den fungerar ihop med nästan vilken värmekälla som helst. Solceller, jordvärme, vindkraft, ved eller olika kombinationer funkar.
Den börjar bli alltmer anpassad för det enskilda hemmet, och med en sån installerad så är du helt självförsörjande på el och värme.
För ett par år sedan fanns det inte så mycket nytt om man googlade, men nu poppar det upp innovativa företag som verkligen tar upp kampen mot energigiganterna. Kommer att länka till några intressanta artiklar och företag som jobbar med dessa motorer.
Ny Teknik skriver om ett svenskt företag här och en länk till själva företaget här som kommit en bit på väg.
Rent nationellt så finns enorma besparingar att göra – länkar till en artikel från SvD om just detta.
Varför det inte sker mer på detta område beror ju självklart på det faktum att våra folkvalda, oavsett partitillhörighet sitter i knä på de stora energibolagen. Tror inte det finns många länder där kapitalstarka företag styr energipolitik som just i Sverige. Jag menar – skatt på sol – jag skäms..
Länkar här till en artikel om hur omvärlden ser möjligheten med egentillverkad energi, och länk till Cleanergy som omnämns i texten.
Avslutar med en länk till ytterligare ett svenskt företag – Inresol – som tagit fram ett helhetskoncept för en överkomlig summa.
Det finns säkert flera företag runt om i landet – jag har tappat bort några sparade länkar – så du får gärna tipsa om du har kunskap om fler företag.
Det är ju ditt och mitt och omgivningens engagemang som sätter agendan för våra framtida elräkningar.