Jante & Darwin..


Den svenskaste av alla svenska naturlagar..

Jantelagen!!!

Nu kanske du som läsare av min Naturstack tycker att jag har kommit i från ämnet med min lilla blogg? Men jag menar att Jantelagen är den starkare av alla våra naturlagar..

Vi svenskar får ju allt som ofta höra att vi lider under denna Jantelag, fastän upphovsmannen var en Norrman uppvuxen i Danmark. Beskrivningen Jante kommer från den danska stad som Jantegrundaren Sandemose växte upp i, och avhandlar i första hand dom danska innevånarna i denna stad..

 

Många menar att vi svenskar ska vara glada att vi är ett välfungerande land, trots att vi har oket av Jante hängande över oss jämt och ständigt. Men är Jantelagen något vi lider över? Eller ska vi rent av vara tacksamma för denna företeelse?

Nu blir det inte så mycket natur,, utan lite mer idrott,, men jag tar några exempel – Gunder Hägg, Ingemar Stenmark och Tomas Wassberg..

Dessa personer är ju några som verkligen personifierar oss svenskar,, tjuriga, målmedvetna och lagom instängda i sig själva..

Vem av dessa skulle passa bäst in under Jantelagens första påbud?

1: Du ska inte tro att du är något.

Ingen av dom passar in, för dom vet att dom är något..

Dom har den inställningen i blodet,, inte skapad av omgivningens tyckande och tänkande.

Knyta näven i fickan,, visa att jag minsann kan..

Alla stora idrottsmän/kvinnor får ofta frågan . Vem hade du som idol när du växte upp? Svaret är nästan alltid detsamma, – jag hade nog ingen idol, kanske några förebilder..

Däri ligger den stora skillnaden mellan den reporter som intervjuar och den framgångsrike idrottaren.. Hur ofta märker man inte att reportrar har idoler när dom refererar?

Idoldyrkan skapar helt enkelt inga vinnare, och dom allra flesta idrottsreportrar har en mindre lyckad barn/ungdom inom idrotten..

Idoldyrkan är första steget mot stagnation i utvecklingen. När man skapar en idolkultur, då har man önskan, en dröm om att bli lika bra som sin idol, och när man endast har som mål att bli lika bra som någon annan, då stannar utvecklingen av..

Jantelagen kan man utläsa från två håll, dels från omgivningen, riktad mot den enskilde, dels så kan man läsa den från den enskilde riktad som omgivningen.

Och det är utifrån vilket håll man läser som avgör om man blir en ledare eller en följeslagare. Om man blir en vinnare, eller den som står på läktaren och hejar. Den som skapar framgångsrika företag, eller den som arbetar på detta företag.

Om man tänker efter så är Jante en helt naturlig följd av Darwins teori om det naturliga urvalet.

Den teorin bygger på att varje varelse kämpar för sin överlevnad genom anpassning och kamp.

I Darwins värld ryms det inga jasägare och nickedockor, utan det är endast dom som vågar tro på sig själva som får hoppa på evolutionståget.Om bakterierna i det som kallas urtidssoppan inte haft som mål att föröka sig, att bygga i hop sig till större organismer, då hade det fortfarande inte funnit människor..

Det är varje levande organisms strävan att bli bättre och öka sina chanser till fortplantning och överlevnad.

Varje individ ska alltid lyssna och lära, ta till sig information och fakta. Men sen måste man sätta sig ner och fundera på vad man hört, stämmer det verkligen det som sägs?

Kritiskt tänkande är mänsklighetens stora gåva..

Så med Darwin och Jante i tankarna knyter vi näven och tänker – Du ska inte tro att du är något..

Det är jag som är något, mina tankar är mina egna, det är jag som bestämmer vad jag ska tycka och tänka.

 

Här följer dom 10 ”budorden” i Jantelagen..

1: Du skall inte tro att du är något.

2: Du skall inte tro att du är lika god som vi.

3: Du skall inte tro att du är klokare än vi.

4: Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.

5: Du skall inte tro att du vet mer än vi.

6: Du skall inte tro att du är förmer än vi.

7: Du skall inte tro att du duger till något.

8: Du skall inte skratta åt oss.

9: Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.

10: Du skall inte tro att du kan lära oss något.

 

I boken tillfogas senare ett elfte bud, som brukar kallas ”Jantelagens strafflag”[2]. Den är formulerad som en fråga och lyder:

11. Tror du inte att vi vet något om dig?

Användningen av strafflagen beskrivs bäst genom ett citat:

”Den enda fras som utgör Jantes strafflag, var således mycket innehållsrik. Den omfattade allt, och så måste den också vara skriven, för absolut ingenting var tillåtet. Den var också utformad som en anklagelse, med alla slags ospecificerad brott i utsikt. Dessutom var den, allt efter tonfallet, lämplig för utpressning och förberedelse till brott, och den kunde också vara det bästa försvarsmedlet.”

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.