Kalifornien – inte jordens roligaste plats just nu.


Visst har du samma minnesbild av Kalifornien som jag har?

 

kalifornien-strand

Man tycks nästan höra tonerna från nån populär tv-serie när man ser denna bild

 

Det är sol, det är stränder, det är värme och det är glamour!
Det är hemvistelsen för de stora filmstjärnorna där självaste Arnold  Schwarzenegger är guvernör.

Otaliga är de tv-serier och filmer som visar detta paradis på jorden – men hur är det egentligen men den saken?

Skogsbränder – något som är vanligt i den här delstaten. att försöka sammanfatta omfattningen av alla de bränder som varje år härjar är nästan omöjligt.

 

karta-bränder

En enkel kartbild över brandområden 2015

 

Länkar här till en hemsida som känns overklig – den redogör för alla noterade skogsbränder 2015-2016. Det är obegripligt många bränder.

 

 

Torka – Den snabbt sjunkande grundvattennivån ställer till med enorma problem.

torka

 

70 procent av Kalifornien har extrem torka och torkan är den värsta på över 1200 år. Det är särskilt allvarligt eftersom Kalifornien producerar två tredjedelar USA:s frukt och en fjärdedel av USA:s livsmedel. En forskningsrapport från augusti säger att klimatförändringarna har förvärrat torkan i Kalifornien. Torrperioderna väntas bli ännu längre i framtiden. 

Kalifornien är helt beroende av snösmältning för att kunna klara livhanken, men det ser allt värre ut för varje år. 

Till det kommer att privata bolag har tillskansat sig rätten att pumpa upp enorma mängder grundvatten för att sälja till den Kaliforniska befolkningen. Att vattnet säljs i plastflaskor dessutom behövs väl knappast tilläggas.
Länk: 

Jämför kartan nedan med kartan som visar skogsbrändernas utbredning – sambandet är tydligt

WestUsaDrought20141125

 

 

Metangasutsläpp – ett gigantiskt miljöproblem är just upptäckt, och det är av allra värsta sort.

Ett av USA:s största underjordiska gasförvar tros på två månader ha läckt omkring 70 miljoner ton metangas ut i atmosfären. Läckan, som lagas tidigast i vår, sätter fokus på ett dolt miljöproblem av enorma proportioner, säger en miljöorganisation.

Detta hålrum är ett av hundratals som när oljan är uppumpad fyllts med gas – ofattbara mängder gas kan spridas – läs lite mer här

 

Detta är tre olika katastrofiska skeenden, men de hör samman. Skogsbrand och torka – det sambandet är ju rätt uppenbart, finns det inget vatten, då uppstår bränder lättare.Gasutsläppet då – hur hör det samman med andra?
Detta gasutsläpp påminner en hel del om kärnförvar faktiskt. Visste du att en av de viktigaste ingredienserna för slutförvar av kärnavfall är kattsand?
Det är sant – fast i slutförvarskretsar talar man hellre om bentonitlera – det låter lite bättre, men det är samma sak.

Bentonitens främsta egenskaper beror av dess förmåga att binda till sig polära molekyler, t.ex. vatten, vilket medför att bentoniten sväller. Beroende av tillgången på t.ex. vatten, leder svällningen/uppsugningen till en pasta eller till en trögflytande vätska med relativt låg viskositet. Natriumbentonit sväller mer än kalciumbentonit. Natriumaktivierad kalciumbentonit uppnås genom behandling av kalciumbentoniten med natriumsalter. Svällningsförmågan eller bindningsförmågan kan också påverkas genom behandling med polymerer. Svällningsförmågan gör bentoniten särskilt tät mot vätskor, förutsatt att dess fortsatta svällning är förhindrad genom t.ex. belastning. En annan viktig egenskap är dess förmåga att sorbera/fastlägga vissa ämnen.Bentonit spelar en stor roll vid tätning av vattenförande delar i tunnlar och bergrum och inte minst i slutförvaren av använt kärnbränsle. Där fungerar den som en buffert mellan berggrunden och de kapslar av kopparsom det uttjänta kärnbränslet förvaras i. Sorptionsförmågan hos bentonit utnyttjas t.ex. i kattsand och vid klarning av viner. Bentonit används även som klumpförebyggande medel, då med E-nummer 558.

Kattsandens uppgift är att skapa ett fuktigt lager som sluter tätt kring kärnavfallet, och skulle sanden torka, då ökar risken för utsläpp rejält.
Samma sak tror jag det är med gasutsläppet – det är helt enkelt den omfattande torkan som orsakar utsläppet. Trycket minskar på de rör som nu spruckit och då pyser gasen ut.

Vetenskapsmän har tidigare sagt att om man jämför ett kilo koldioxid med ett kilo metan så har metan 20 till 25 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid. Men enligt den studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science idag, så är det lågt räknat. Metan bör istället klassas som 30 till 35 gånger starkare.

Visar här ett 10 minuter långt klipp från Youtube där de pratar om detta utsläpp

Som om inte dessa tre katastrofer drabbat Kalifornien så återstår det största hotet

San Andreasförkastningen – den ständigt levande och hotande rörelsen i marken.

San Andreas-förkastningen är en plattektonisk gräns i Kalifornien, en förkastning mellan Stillahavsplattan i väster och Nordamerikanska plattan i öster. Den löper frånMexiko fram till Kaliforniens kust strax söder om Oregon, totalt cirka 1 300 kilometer. San Andreasförkastningen berör bland annat stora städer som San Francisco och Los Angeles.
Där de två kontinentalplattorna möts uppstår spänningar och därför är området i fråga väldigt utsatt för jordbävningar, i genomsnitt ett tiotal mikro- eller små skalv per dag, och det forskas mycket i att ta reda på när nästa stora jordbävning kommer att inträffa. Vid en liten ort i mellersta Kalifornien – Parkfield – inträffade 28 september 2004 ett skalv med magnituden 6,0 på Richterskalan. Där påbörjades 2004 ett arbete för att åstadkomma ett cirka 4 km djupt borrhål, som ska förses med en lång rad av instrument för att göra mätningar vid förkastningen. Projektet går under benämningen San Andreas Fault Observatory at Depth. För närvarande anser geologerna att sannolikheten för ett stort skalv i San Francisco-området med omfattande förödelse senast 2032 är 62 %.

 

 

Om vi då slår samman de tre första katastroferna med den hotande jordbävningen – vad återstår då av denna delstat?
Värst är självklart hotet från metangaserna. den nu läckande gasförvaringen är bara en av hundratals i delstaten, vad sker med dessa förvar vid ett kraftigt skalv?
Hur mycket gas frigörs?
Påminner om att det nu pågående utsläppet står för 25% av USA:s utsläpp!!!

Annons

2 reaktioner på ”Kalifornien – inte jordens roligaste plats just nu.

  1. Pingback: Bomull – 1 800 000 000 000 000 liter stulet vatten.. | Naturstacken's Blog

  2. Pingback: Sala-branden är bara början.. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.