Apropå den torka som råder..


Nu är det ofta stora mörka rubriker om att klimathotet är orsaken bakom försvunna sjöar, uttorkade floder och odlingar som torkar bort.
Men vad är klimathotet? Att floder har torkat ut i Europa i sommar ser vi bilder på. Det har blivit varmare och därför torkar floderna bort..
Men kan nån grad varmare väder orsaka att floder som runnit i tusentals år bara försvinner på några månader? Det finns ju floder och sjöar överallt i varmare klimat än i Europa? Nilen och Victoriasjön i torkar aldrig ut på samma sätt? Amazonas torkar aldrig ut.
Den sjö jag kan komma på som har försvunnit är Aralsjön, men att den sjön i princip är borta har ju ingenting med klimatet att göra. Den sjön är försvunnen på grund av gigantiska arealer av bomullsodlingar som kräver enorma mängder vatten.

Är Aralsjön en engångsföreteelse eller är de uttorkade floderna i Europa även de orsakade av människor?

Vatten – mängden vatten på och i vår glob är konstant och den är gammal, riktigt gammal. Mest sannolikt så är det vatten du drack i dag samma vatten som en gång i tiden dracks av dinosaurierna.
Vatten är ett ämne som jag återkommer till med jämna mellanrum. Det är utan jämförelse det viktigaste ämnet på jorden.
97% av allt vatten på jorden finns i våra världshav = saltvatten, 2,9% är inbundet i våra polarisar och den försvinnande lilla summan 0,1% av allt vatten är vad som i dagligt tal kallas ytvatten, varav ovan nämnda Amazonas innehåller 20% av allt sötvatten.

Men det finns en vattenresurs som vi vet väldigt lite om, och det är jordens alla akviferer-

En akvifer eller akvifär är en geologisk bildning som lagrar grundvatten med så stor lagringskapacitet och så stor genomsläpplighet att grundvatten kan utvinnas ur den i användbara mängder. I en akvifer kan det finnas ett eller flera grundvattenmagasin.

Enligt definitionen i Vattendirektivet är en akvifer ”ett eller flera lager under ytan, av berggrund eller andra geologiska skikt, med tillräcklig porositet och genomsläpplighet för att medge antingen en betydande ström av grundvatten eller uttag av betydande mängder grundvatten”.

Ordet akvifer kommer ifrån latin och betyder ungefär vattenbärare.

Och det är dessa grundvattendepåer vi nu tömmer i allt snabbare takt. Forskare har konstaterat att mellan 2003-2017 minskade nivåerna i 13 av de 37 största akviferer som har utarmarats, och fylls på ytterst lite eller ingenting alls.
rätt nyligen har man t ex upptäckt att Amazonas har ett tvillingflöde under jord som fått namnet Hamza.
Kartläggningen av dessa grundvattendepåer är inte bara mänskligheten utan allt liv ovan jord helt beroende av.
Vi har i princip slutat använda oss av flytande vatten till alla våra städer, inte bara i Sverige utan runt om på jorden.
Och det är detta missbruk av grundvatten som får sjöar och floder att torka ut.
Jag brukar försöka förklara på ett visuellt enkelt sätt.

Fyll ett badkar med ett lager sand, lite jord och växter överst. för att få det att växa behöver du bara vrida på vattenkranen nån gång i veckan. Men drar du ut bottenpluggen, då spelar det ingen roll hur ofta du vrider på kranen för att vattna, allt kommer att torka bort.
Och det är det som sker när vi pumpar upp allt grundvatten, lagren av lera, jord och sand torkar ut.
Försök torka upp spilld mjölk med en torr trasa, det går dåligt. Det regn som faller på torr jord rinner istället ner i närmaste vattendrag och hamnar så småningom i havet.
Vi vet alla att avskogningen ökar temperaturen på jorden. Alla växter och träd sänker värmen, skapar skugga och behåller fukten i jordlagren.

När jordlagren torkar underifrån, då hamnar allt vatten i haven

Vatten är fossilt, men till skillnad från olja, (som det faktiskt ständigt sker en nyproduktion av) så tar det tusentals år att fylla på en uttömd akvifer. Mest troligt att det för sent att rädda stora delar av t ex USA. Kalifornien och mellanvästern som pumpat upp grundvatten i väldigt många år är mest troligt dömda till ett liv i öken. Och när jorden torkar, då kollapsar den. Majoriteten av jordens befolkning bor vid kusten där floder rinner ut i havet. När flodbottnen torkar ut, då kollapsar städerna.
Att nivåerna i världshaven stiger beror dels på smältande polarisar, men den främsta orsaken tror jag är det ständiga tillflödet av regnvatten som egentligen borde filtreras ner i våra jordlager, men som nu rinner ut i haven samt av de enorma mängder grundvatten vi pumpar upp, och som även det spolas ut i haven.

Lösningen?
Ser vi till Sverige så måste vi förbjuda markberedning, de skapar diken som leder bort vatten.
Förbjud kalavverkningar, träd skapar kretslopp.
Skogsdiken i produktionsskog måste fyllas igen, så det regn som faller filtreras ner i jorden.
Samhällen måste bygga nya dagvattenanläggningar, som måste ledas till stora infiltrationsanläggningar.
Dessa anläggningar kan kanske sedan pumpa tillbaka vatten in i våra VA-nät som spillvatten.
Spillvattnet leds sedan bort i slutna infiltrationssystem som skapar nytt grundvatten.Jag avlutar med mitt mantra – allt arbete kring klimat, natur och miljö måste utgå från kretsloppet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.