Upp till kamp för din våtmark..


I dag firar vi den viktiga

våtmarksdagen

 

Den ekologiska betydelsen av våtmarker är stor. Floran och faunan i en våtmark är anpassade till de speciella fuktiga förhållanden som råder permanent eller säsongsvis. Det finns våtmarker där vattnet är sötvatten och det finns våtmarker som är påverkade av saltvatten eller brackvatten. I tempererade klimat finns våtmarker som karaktäriseras av mycket växlande produktivitet beroende på årstidsväxlingarna. Vissa våtmarker i tropiskt klimat kan säsongsvis drabbas av torka. Sammantaget är begreppet våtmarker alltså mycket varierande miljöer som erbjuder livsförutsättningar för en mängd olika växter och djur. Hot mot våtmarker världen över är utdikning och föroreningar. Internationella överenskommelser som Ramsarkonventionen har därför antagits för att skydda dem.

 

 

 

 

 

Temadag: Internationella våtmarksdagen
Datum: 2 februari
Start år: 1971 (45 gånger)
Initierad av: RAMSAR
Beskrivning: Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.
Länk: http://www.ramsar.org/cda/en/ramsar-activities-wwds/main/ramsar/1-63-78_4000_0__
Infaller följande datum:
Lördagen den 2 februari 2013
Söndagen den 2 februari 2014
Måndagen den 2 februari 2015
Tisdagen den 2 februari 2016
Torsdagen den 2 februari 2017
Fredagen den 2 februari 2018
Lördagen den 2 februari 201

 

Ibland behöver ett inlägg inte vara länge..

 

Glöm inte att tillägna din närmaste våtmark en extra tanke i dag..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.