”Byrackeparagrafen”..


Känner att jag måste skriva några rader om den nya formuleringen gällande Papagraf 28. Den nya regeringen hittade snabbt ett medel för att vinna väljare genom att i valrörelsen lova ändringar i den hårt debatterade paragraf 28. Det finns en stor av befolkningen som verkligen vill att våra stora rovdjur, och speciellt då vargen ska utrotas från vår fauna. Dessa människor bor i områden med varg och vargen utgör ett hot mot deras livsstil, dels genom att vargen tar dom byten som människan ser som sina egna och dels genom att vargen är ett stort hot mot deras hundar som under jakten ses av vargen som en inkräktare i reviret och därmed utgör ett hot och jagar hunden. Utgången av en sådan jakt kan bara sluta på ett sätt.

Att få sin hund dödad är något av det värsta en människa kan råka ut för. En hund är en individ som verkligen älskar sin husse och matte. Det ska till extrem vanskötsel innan en hund vänder sig mot sin ägare. Detta har sin förklaring i att hunden är ett flockdjur och som flockdjur är du en del av en familj. Vart i familjen du har din rangordning spelar mindre roll, flocken utgör själva grundstenen i hundens levnad och överlevnad. Att nu den svenska vargen är den enda varg som ensam har förmågan att döda en vuxen älg har sin förklaring, men det återkommer jag till i ett annat inlägg.

Åter till 28:an. Tidigare fick en djurägare skydda sin boskap om ett rovdjur befann sig i samma inhägnad som boskapen och dom skulle ha attackerat boskapen vid ett tidigare tillfälle. (hoppas jag minns rätt här). Nu med den nya formuleringen av paragrafen så får man skjuta hot mot boskapen även utanför hägn och även försvara sin hund mot vargangrepp ute i skogen. Från jägarhåll talas om en klar förbättring och att människan i vargland äntligen får en möjlighet att försvara sina hundar under jakten.

– Att några vargar får sätta livet till, gör varken till eller från.. En vanlig kommentar från jägarhåll. Det som inte sägs något om, är den omfattande illegala jakt som förkommer. Enligt några beräkningar som gjorts, borde den svenska vargstammen i dagsläget uppgå till ca: 2000 individer. Om man räknar bort 500 vargar som dött genom trafikolyckor, revirkamp, sjukdom, undernäring mm så borde det ändå finnas 1500 vargar i detta land. Nu finns det 150 st. Samma antal, år efter år, detta trots att dom flesta revir årligen föder kullar på 4-5 valpar.. Ska det nu ges möjlighet att på laglig väg skjuta varg, ja då dröjer det inte länge förrän den sista vargen vandrar genom landet. Under min tid i Värmland kom man ofta i samtal med jägare, och det som alltid kom på tal var vargen. Förvånande nog var jägare ganska vänligt inställda till varg, om man samtalade i enrum, men i grupp låter det på ett annat sätt. Och ett vanligt önskemål gällande varg var just detta att man skulle få rätt att försvara sin hund ute i skogen. Argumentet är ju att det är då hunden är i verklig fara. Och att vi ska jaga med löshund är en naturlig del av vår jakttradition.. Det man kunde utläsa av deras argument var att om paragrafen ändrades till vad den nu har blivit.. Ja då kommer det att finnas betydligt fler byrackor i hundgårdar och i skogen framöver. Byrackor som inte har ägare som bryr sig, ägare som har hundarna som agn..

Att sedan den nya regeringen helt skamlöst utsätter ett djur för den risken att utrotas enbart för att dom rika hushållen i Stockholms fina förorter ska slippa städa sina egna hem, och att städhjälpen ska tvingas till löner långt under vad som är humant och medmänskligt är en helt annan sak..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.