Torvbrytning..


Torv – biobränsle eller fossilt bränsle?

Jag har dom senaste åren haft den uppfattningen att torv borde vara att betrakta som ett fossilt bränsle, detta pga den oerhört långsamma tillväxttiden.

Frågan om torv har den senaste veckan aktualiserats ytterligare då hotet om torvbrytning på min egen mark har blivit en realitet. Ett företag som bryter torv har skickat ut en väldigt fin presentation av sitt företag och dess verksamhet. Dom har klargjort deras syfte och kallat till samråd med samtliga markägare.

Så för att komma förbered har jag, som alla moderna människor skaffat mig information via Google, samlat in material och sammanställt det i min egen blogg..

Torvens tillkomst..

Sverige har enorma tillgångar när det gäller torv. Torv som bildades i samband med tillbakagången av inlandsisen för ca: 10 000 år sedan.

Orsaken till att det bildas torv kan man sammanfatta på detta sätt – Marker som är vattenmättade agerar som ett lock över marken, det får till följd att syre och väte stiger genom marken och släpps ut genom vattnet. På samma sätt är det stängt för syre utifrån att ta sig ner i marken,, denna process kan man likna vid Regalskeppet Wasa:s bevarande under vattnet. Det är avsaknaden av syre som gör att materiel kan bevaras under så lång tid.

Denna process får till följd att mängden kol i marken koncentreras genom årtusendena. Torkad torv innehåller 60% kol. Och kol innehåller stora mängder energi, det är därför det är ett attraktivt bränsle. Om en sådan process får fortsätta ostört så bildas det så småningom brunkol och stenkol, och som ni vet så är dessa material tillsammans med kärnkraftens alla procedurer världens mest miljöfarliga material. För att göra kedjan av ostördhet ännu längre så bildas efter många årmiljoner olja av torv.

Dessa fakta torde enligt mig göra det självklart att klassa torv som fossilt bränsle..

EU klassar torv som fossilt bränsle.

Globala miljöfonden klassar torv som fossilt bränsle.

Kort sagt alla klassar torv som fossilt bränsle, men inte Sverige och Finland. Här klassas torv som en ett långsamt förnyelsebart bränsle!! 5- 10 000 år,, det är långsamt det.

Den svenska skrivelsen lyder ungefär: Att eftersom tillväxten är större än uttaget, så är det inte ett fossilt bränsle!!

Ska vi applicera det på oljan? När slutade oljan att bildas i jordens inre?? När dinosaurierna dog? Vid senaste istiden? Förra semestern? Eller är det så att det fortfarande bildas olja?

Visst är det så. Varje år sjunker miljoner ton med alger, havsväxter, döda fiskar och djur till havets botten. Skogar och alla levande ting som finns ovan jord går till slut in i kretsloppet.

Om man då sätter några duktiga matematiker på att räkna ut exakt hur mycket som varje år påbörjar sin omvandling till olja, och att man därefter minskar oljeuttaget så att det är mindre än tillväxten,, tror ni då att olja skulle sluta klassas som fossilt bränsle??

Jag tror inte någon (klok) människa skulle falla för det argumentet!!

Orsaken till detta stavas naturligtvis pengar, som alltid när det gäller plundringen av vår natur. Det finns ett fåtal företag som lobbar sig fram till beslut som gynnar deras plånbok..

Torv står för mindre än 1% av Sveriges energibehov,, men nyttan torven gör som en konstant koldioxidfälla torde utgöra en betydligt större procent än så. Att skogen kan agera koldioxidfälla är naturligtvis bra, men all skog dör, antingen genom avverkning eller genom naturlig död, och då frigörs alltid koldioxid.. men torven är evig, den bara växer och samlar mer CO² ju längre den får leva. Sen så är orörd natur alltid vackrare och trevligare än söndergrävd och plundrad sådan!!

Förmodligen är det med torvbrytning som med uranbrytning, det är först och främst ett sätt för företagen att attrahera riskkapitalinvesterare.. Och med den naturhatande regering vi har i dagsläget går ingen natur i detta rike säker.. Vill även passa på att varna för en lagändring som jag starkt misstänker kommer i sommar, innan valet.. Nämligen lagen som ger en kommun vetorätt angående uranbrytning i den egna kommunen. Regeringen har gjort vissa utspel som tyder på en lagändring. Om en sådan ändring kommer till stånd kan du inlägget om kärnkraft läsa vad som kan hända i din närhet..

http://www.vemhan.com/sjon/ Här är en länk till hemsida som visar på dom problem som uppstått i bygden efter det torvbrytning påbörjats.

Nu kan det ju tyckas som om jag agerar utifrån egen agenda, och i detta fallet så är det så. Jag vill inte ha torvbrytning på min mark men min uppfattning om torv och torvbrytning är gammal, och jag skyndade bara på min ”författargärning” i detta ämne genom den nu uppkomna situationen..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.