Några tankar om Nobelpriset..


Alfred Nobel (1833-1896) är utan tvekan den ene av två svenskar som är känd över hela världen för sina insatser inom naturvetenskapen. Han var oerhört produktiv och fick bl a 350 patent registrerade. Han hade affärsintressen i stort i varje land i Europa och vid sin död ägde han 93 fabriker i 20 länder. På grund av sin rastlöshet så kallades han vid tiden för ” Europas rikaste lösdrivare”. När testamentet kungjordes efter hans död så uppstod en strid mellan Sverige och Frankrike om vilket av länderna som skulle anses som Nobels hemland. Detta eftersom Nobel avled i sitt hem i Paris..

 

alfred-nobel.

 

Men fransk domstol enades om att ”där en man har sina hästar där anser han själv att han har sitt hem” och Alfred Nobel hade sina ryska hingstar på Björkborns herrgård. Testamentet lagfördes vid Karlskoga häradsrätt och instiftandet av Nobelprisen blev verklighet.

Så hade den franska domstolen haft en annan uppfattning så hade man i dag pratat om den franska Nobelkommittén.

Har funderat lite på detta kring Nobelpriserna som delas ut varje år.

Vi har ju den svenska Nobelstiftelsen som har till uppgift att granska och utvärdera alla forskningsresultat och innovativa framsteg som sker inom Fysik, Kemi, Medicin samt Litteratur, och sedan har den norska Nobelkommittén till uppgift att utse årets fredspristagare.

Orsaken till varför Nobel ville att fredspristagare skulle utses av Norge är lite oklart, men en orsak kan vara just att han ville verka för en fredlig lösning för den svensk-norska unionen.

På senare år har det tillkommit ett pris som är instiftat ev den svenska riksbanken och som avser ett pris i ekonomi. Det är inte ett Nobelpris i sin rätta mening, då det inte fanns inskrivet i Nobels testamente, men det behandlas som ett Nobelpris och har samma prissumma och delas ut samtidigt som övriga pris.

När det gäller fredspriset så har jag lite kluvna känslor. Detta pga av Al Gore fick motta fredspriset för sina insatser för miljön. Det har på senare år tenderat bli mer och mer miljöarbete i stället för fredsarbete som orsak till fredspriset, och det känns lite konstigt enligt mig. Jag kan inte riktigt se varför miljöarbete och fredsarbete hänger ihop?

Dom två mest prestigefyllda prisen är ju dom ”icke vetenskapliga priserna” Litteratur och fredspriset. Jag är av den bestämda uppfattningen att fredspris ska tillfalla fredsarbete och inga andra typer av arbeten.

Men å andra sidan tycker jag det fantastiskt att Al Gore fick Nobelpriset!!

Hur hänger då detta ihop? Jo, nu kommer liksom poängen med detta inlägg.

.

sp09a585.

 

Som den ”naturmupp” jag är så tycker jag att Nobelstiftelsen ska instifta ännu ett pris, ett miljöpris, eller rättare sagt ett Linnépris. Det finns en svensk som är mer känd över hela världen än Nobel och det är just Linné. Carl von Linné (1707-1778) är tack vare insatser inom naturvetenskapen den mest betydelsefulla svensken genom tiderna. Nu finns det förvisso en del Linnépriser redan, men jag tycker absolut att Nobelkommittén ska uppta Linnépriset som en del av sina övriga priser. Det ska vara ett pris som belönar alla som på något sätt jobbar för bevarandet av den biologiska mångfalden. Till exempel författare, journalister, forskare, ideella organisationer eller statliga instanser som på olika sätt jobbar för och upplyser allmänheten om faran med ändliga resurser, genmodifiering av grödor, den hänsynslösa utfiskningen av våra världshav som pågår mm..
Nobelpriset i natur/miljö till Linnés minne vore ett bra namn på priset.

Då kan miljökämpar som Al Gore få sitt välförtjänta pris, men i rätt kategori..

Annons

En reaktion på ”Några tankar om Nobelpriset..

  1. Pingback: Världens mest inflytelserika person. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.