Kärnkraft vs politiker..


100 000 tusen år sedan: Människan påbörjade sin utvandring ur Afrika.. Dom första människorna sprider sig över jorden. Koloniserar varenda hörn av alla överlevnadsmöjliga kontinenter..

15 000 år sedan: Den senaste istiden avtar, människan intar Norden..

5 000 år sedan: Pyramiderna byggs.

1 500 år sedan: Vi befinner oss i Bronsåldern.

År 0: Kristi födelse, vår tideräkning börjar.

År 1000: Sverige befinner sig i medeltiden.. Vi kallar även delar av denna period för vikingatiden.

1921: Kvinnlig rösträtt införs i Sverige..

1945: Den första atombomben fälls över Hiroshima och Nagasaki

1954: Sveriges första reaktor R1, tas i bruk. Detta under KTH mitt i Stockholm. Denna användes fram till mitten 70-talet. Dess främsta användningsområde var forskning kring ett svenskt kärnvapenprogram.

1979: Den osannolika reaktorolyckan i Harrisburg.

1980: Sverige folkomröstar om kärnkraftens framtid. Kontentan blev att Sveriges kärnkraft ska vara utfasad 2010, dvs den livslängd som man anser att en reaktor har som säker livslängd..

1986: Tjernobyl!!!

2008: Alliansregeringen förespråkar helt plötsligt en fortsatt utbyggnad av den Svenska kärnkraften..

Ibland måste man ställa sig frågan om något så allvarligt som kärnkraft verkligen ska hanteras av våra folkvalda politiker. Dagens makthavare verkar endast bry sig vartåt kappan vänder, och naturligtvis lobbyisternas små gåvor som ska övertyga politikerna om att jobba i en speciell riktning, oavsett ideologi. Hur kan en medlem av den svenska makteliten stå upp och säga att kärnkraft är miljövänlig? Även om denna politiker missade hela grundskolan, så måste man ha fått lite information om den negativa miljöpåverkan kärnkraft har nån gång under sitt vuxna liv.

Det som oftast diskuteras när det gäller kärnkraft är hur pass säker kärnkraftanläggningarna är. Visst är det hög säkerhet, och risken för en härdsmälta är väldigt liten, så pass liten att den är osannolik, men olyckor händer, det vet vi alla. Om ett vindkraftverk välter, ajdå, ganska omfattande skador och elförsörjningen blir lidande, men en reaktorolycka? Tja, vi vet alla hur det gick 1986.

Men det som är värst med kärnkraften är alla dom ingredienser som krävs för en fungerande reaktor. Uran är det ämne som används vid fissionen och anskaffandet av detta uran är oerhört miljöskadligt och all hantering innan den når kärnkraftanläggningen är i alla steg väldigt riskfylld. I dagsläget bryts det uran på ett fåtal ställen på jorden, ofta i områden med urinvånare, ofta en folkgrupp utan rättigheter eller maktbefogenheter. Uran finns i bergsgrunden, i väldigt små mängder. Dom vanligaste bergsarterna är granit och alunskiffer.. I Sverige finns det några områden som är speciellt intressanta för brytning av uran och det är ett område i mellansverige, främst i Närke samt i trakterna i nordvästra Ångermanland, det så kallade Tåsjöområdet. I dessa områden är halten uran ca 0,03 %, dvs 300 gram/ton. För att göra det enkelt så kan man säga att det krävs att man bryter 1km² malm per år för att få fram tillräckligt med uran till den svenska kärnkraften. Detta sker i öppna dagbrott, så ni kan ju tänka er omfattningen på den miljöförstörelse som blir följden.

I samband med brytningen frigörs det även radioaktiva gaser bl a Radon, och radioaktivt damm virvlar upp i atmosfären. Allt radioaktivt slam samlas upp i stora sjöar där det lämnas åt sitt öde.

Efter all denna brytning ska sedan allt detta fraktas till en konverteringsanläggning, där uranet omvandlas till uranhexafluorid. Även denna process efterlämnar en massa farliga avfall, som i dagsläget inte har en säker efterhantering. Nästa process är själva anrikningen där man höjer anrikningen av uran 235 i blandningen. Även detta efterlämnar stora mängder radioaktivt avfall.

Nästa steg är att flytta uranet till kärnkraftanläggningar runt om i världen. Varje svensk kärnreaktor producerar årligen mellan 15 och 25 ton högaktivt avfall. När det utbrända kärnbränslet lyfts ut ur en reaktor i ett kärnkraftverk är det så radioaktivt att den mängd som ryms i en snusdosa skulle kunna döda hela Sveriges befolkning. År 2010 har Sveriges kärnkraftindustri producerat 8 000 ton… Förutom avfallet producerar varje svensk reaktor över 200 kg plutonium per år. Det räcker till 40 atombomber.

Vart detta kärnavfall ska förvaras är det fortfarande ingen som vet..

En mängd olika lösningar har förslagits, bl a raketutskjutning i rymden, i tunnor på havets botten eller som djupförvar i vårt svenska urberg.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) beräknar att det i dagsläget finns lätttillgängliga uranreserver i ytterligare 40-50 år. Detta räknat på antal reaktorer som finns just nu..

Vi säger att det ska byggas nya reaktorer i Sverige. Innan all pappersexercis är avklarad så har det gått 10-15 år. Vi säger sedan att det tar 10 år att bygga en kärnkraftanläggning. Då har vi med lite tur 25 år kvar av jordens lättillgängliga uranbrytning. Då är inte dom anläggningarna som byggs i Kina och delar av Östeuropa inräknade.

Kanada begärde för nåt år sedan in prisuppgifter på byggandet av nya reaktorer. Det pris dom fick var ungefär 8 miljarder Euro per reaktor, i dagsläget ca: 100 000 000 svenska kronor..Nån som tror att dom hinner tjäna igen den summan innan uranet är slut?? Förmodligen är inte frågan om slutförvaring klar tills dess heller.. SKB som handhar slutavfallet vill borra ner sig 500 meter, lägga allt avfall under bentonitlera och sedan försegla alltihopa, för att sedan avsäga sig allt ansvar för för framtiden.

En sak som inte nämns är den enorma uppvärmningen av haven utanför varje kärnkraftanläggning, Sverige spolar ut ca: 130 miljarder kWh varmvatten i haven.

25 år in i framtiden: Vem tror att utvecklingen av solceller, värmepumpar, bränsleceller har tagit gigantiska kliv framåt under den tiden? Vem tror att biobränslen och biomotorer har tagit steget in som ett fullvärdigt alternativ till fossila bränslen? Hur många vindkraftverk finns det? Men framför allt, hur mycket mer energimedveten har mänskligheten blivit?

Så som världens resurser fördelas i dag så har kärnkraften fått 60 % av alla anslag, till detta kommer övriga fossila bränslen, som fått nästan alla övriga resurser. Vindkraften har fått ta del av 0.03% av nationernas ekonomiska fördelning..

Nu är detta en väldigt kortfattad beskrivning av hur kärnkraftens verklighet ser ut, men jag hoppas att du som läser detta får en liten inblick i vår framtid och dom möjligheter som du står inför när du ska rösta om dig och dina barns framtid.. Varje gång någon politiker eller affärsman talar om framtida användning av fossila bränslen så är det en förlust för mänskligheten..

100 000 år in i framtiden: Ja just, slutförvaring var det också.. Man räknar med att det krävs minst 100 000 år i sluten förvaring innan det är säkert att öppna ”asken”.. Vem tror att vi klarar oss utan jordskalv, vulkanutbrott, möjlig istid mm på denna jord i så många år????

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.