Om naturvårdsföretagande..


Tänkte ta upp den något inflammerade frågan om naturvård som företagande.

I dagens samhälle bygger mycket av naturvården på ideella krafter. Staten pytsar ut en summa pengar som ”öronmärks” för olika naturvårdsåtgärder. En vanlig åtgärd är olika typer av fiskevårdsprojekt. I de fall då det gäller fiskevård går pengarna till lokala fiskeklubbar som åtar sig att utföra arbetet, och pengarna går till fiskevårdsföreningen..

Visst är det utmärkt att det görs åtgärder som gagnar naturen, men om naturvården någonsin ska få genomslagskraft och bli en del av vårt samhälle så måste det finns ekonomiska motparter till dom traditionella industrierna som får enorma summor till gruvbrytning, vattenkraft osv. Om ett gruvbolag inte får pengar eller tillstånd till prospektering så hotar dom med uppsägningar, utlandsflykt och andra hot. Om inte ett skogsbolag får hugga ut skog ur ett reservat, eller åtminstone nagga lite i kanten, ja då kommer det rop om uppsägningar, minskade intäkter för kommunen ..

Och de tider vi lever nu i, där pengar allt mer blir en bristvara, då måste naturvården agera på samma sätt.. Det måste finnas stora företag som har anställda, har dyra maskiner, höga investeringskostnader och som har dom resurser som krävs för att slåss om dom pengar som finns..

Så som det är i dagsläget där det är frivilliga insatser som utgör arbetsinsatsen så är det ju ingen som lider ekonomisk skada om det inte satsas pengar på naturvård. Dom ideella krafter som skulle ha utfört ett biotopvårdsjobb, dom har ju sina ordinarie jobb och ”slipper” slösa fritid på gratis jobb..

Vist kan man tycka att jag talar i egen sak här, eftersom jag sysslar just med naturvård, men det är just därför jag tog mod till mig och startade den typen av företag..

Det måste gå att livnära sig på att laga naturen, inte bara livnära sig på att förstöra..

Och ska det funka på allvar, då måste företag som endast sysslar med naturvård komma i fråga först när det gäller denna typ av jobb.. Om dom sedvanliga storföretagen ser det som ännu ett sätt att tjäna pengar, ja då försvinner naturvårdsjobben i en lunta som visar det företagets sammanlagda vinst.. Så som det är nu med ett etiskt fondsparande, så måste det även finns ett grönt fondsparande..

För om dom t ex. Skanska eller NCC åtar sig naturvårdsjobb så är mycket av deras verksamhet inte på något sätt miljövänlig. Verksamheten kanske platsar i en etisk fond, men den har inget grönt synsätt i sin företagsidé..

På nått sätt måste det öronmärkas pengar, lite som bygdemedel, för återställande av natur och miljö, från all typ av miljöförstörande verksamhet. Och då måste sådana öronmärkta pengar gå till gröna företag, inte återinföras i kassakistor tillhörande dom stora nationella företagen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.