Klimatreflektioner..


Hur är det? Ska vi lyckas med en omöjlig uppgift? Vem ska göra jobbet?

Efter den totalt misslyckade klimatkonferensen i Köpenhamn så blir man väldigt pessimistisk om huruvida det finns vilja och möjlighet att vända den hopplösa framtidsvision som målas upp?

Vi kan alla enas om en sak – dom etablerade politikerna runt om på jorden bryr sig inte,, dom bryr sig inte mer än att få lite väljarröster och goodwill i tv och press… Man kan ju tycka att politiker, tillsatta av väljare, i dom flesta fall i alla fall,, borde agera utifrån en vilja att skapa förutsättningar för kommande generationer.. Men helt uppenbart så tappar politiker allt för snabbt kontakt med verkligheten och lierar sig med den ”riktiga” makten, dvs multinationella företag, lobbyister, och andra krafter vars enda intresse är det egna plånbokens omättliga begär.. Och dom länder med dom störta företagen, dom med mest pengar, har också dom politiker som motarbetar klimatmålen mest..

Jag har, under ett antal år sagt att vårt enda hot mot vår välfärd varit aktier.. När jag sagt så har jag menat det med tanke på att all fler investerar i aktier, detta i hopp om att tjäna så mycket pengar, så att man till slut kan säga upp sig från sitt riktiga jobb.. Och visst,, det är väl en helt befogad dröm, vem vill inte styra sitt liv lite mer på egen hand… Men det dom allra flesta inte tänker på, är att aktier inte har ett egenvärde, utan att det faktiskt ligger arbete bakom varje aktiehöjning.. Aktier är ju en utdelning på varor och tjänster, runt om på jorden.. Förutom att det skapar en situation där alltfler ska jobba för allt förre så skapar det även ett beroende.. Allt måste hela tiden gå bättre,, alla måste tjäna mer,, ekorrhjulet ökar mammontakten i en allt mer okontrollerad karusell… Förutom att det skapar en otroligt instabil världsekonomi,, som vi små människor får lida för,, se den finanskris vi nu befinner oss i,, tack vare giriga bankchefer som endast brydde sig om sina egna plånböcker.. Nån som hört att dom blivit åtalade eller på något annat sätt anklagats för den globala krisen? Vår välfärd hänger numer på en skör tråd,, och det jobbas frenetiskt på att försämra den.. Är det inte lustigt? För bara några hundra år sedan, så brändes folk på bål, för att dom anklagades på häxeri och liknande,, människor som kunde spå in i framtiden ansågs vara utsända av djävulen.. I dag spår dom in i framtiden, och dom placerar dom våra skattepengar i olika aktiefonder. Men i dag är dom inte utsända från underjorden,, utan dom anses som en gåva från ovan..

Vad har då detta med klimatet att göra?

Jo, egentligen så har det till 100 % med klimatet att göra.. det är alla människors krav på varor och tjänster som slukar vår planets resurser.. Vi kan skrika oss hesa på oljebolag, gruvnäringen eller på dom kraftverk av olika slag som tär på våra ändliga resurser,, men dessa företag finns, för att vi köper deras produkter.. Och förutom att vi köper deras produkter så investerar vi våra lönepengar i aktieköp hos dessa företag.. Och eftersom vi köper aktier så kräver vi utdelning. Och nästa års utdelning måste vara större än föregående års, osv osv.. Till stor del är det vi själva som gräver våra nästkommande generationers grav,, men vi skyller det på någon annan..

Finns det då något som vi kan göra åt det hela? Alla vill vi ju ha nyare bil,, bättre tv, bättre kommunikationer.. tja, så länge konsumtionsspiralen snurrar så är det svårt,, men det man kan bidra med – granska dina varor,, kräv ursprungsmärkning, välj ekologiskt, eller ännu bättre närproducerat. Desto kortare väg mellan producent och konsument, desto bättre,, det gäller i princip för alla varor.. Varför skicka slaktdjur runt halva Sverige? Börja prata om mobila slakterier, köp dina varor från din absoluta närhet..

Är det rätt att små barn ska jobba hela sin barndom med att sy dina kläder, enbart så du kan handla billigt? Är det rätt att vi handlar billig frukt, när dom bönder som slavar på plantager dör av dom gifter dom tvingas jobba med?

Vill man spara i aktier, kanske för sig själv eller för sina barn,, granska och bedöm.. Ju mer vi diskuterar etiska fonder, ju mer vi granskar dom företag där vi köper våra aktier eller varor, desto större krav ställer vi på producenten..

Ni vet väl alla att dinosauriernas död anses som en enorm naturkatastrof? Nästan allt liv på planeten dog ut.. Vår planet har drabbats av 5 stora naturkatastrofer,, dinosauriernas utdöende rankas som nummer 5,, vi befinner oss just nu i nummer 3. Och den ökar i en hissnande fart..

Vår planet är ändlig,, vi kan inte ta oss den bekvämlighetsrätten att plundra och förgöra framtiden,, vare sig för våra efterkommande eller för någon annan levande organism i vår biosfär..

Så avslutningsvis,, tänk, tänk, och tänk.. Ställ frågor, skapa en tanke i din omgivning..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.