Skogsgödsling..


Skogsgödsling.

Dom stora skogsbolagen har nu slagit på trumman och manar alla skogsägare att börja gödsla sina skogar. Syftet med detta är naturligtvis högre tillväxt på skogen..

Är ganska säker på att vår regering inom en snar framtid kommer att stödja skogsindustrins vilja.. Det har väl inte undgått någon att ”money talks” för alliansen?

Dom har ju redan börjat prata i positiva ordalag om kärnkraft!! Det kommer snart ett inlägg om den saken, tro mig..

Åter till skogsgödslingen..

Vi börjar med dom positiva aspekter som kan finnas..

Trädens medelstam ökar med ca: 13-20 skogskubikmeter/hektar under 10 år

Det sägs att träden bättre kan användas som kolsänka, dvs lagra koldioxid, för att på så sätt motverka växthuseffekten.

Det var ungefär allt om det positiva med gödsling.

Vad är då det negativa?

Men utsläppen blir desto högre när träden sen avverkas. All inbunden kol i träd kommer förr eller senare ut i naturen, om inte förr så när trädet förmultnar.. Och förutom att man avverkar och bearbetar trädet så markbereder man skogsmarken för att förbereda för nya plantor, och markberedningen i sig är än värre på att släppa ut koldioxid i atmosfären..

Min personliga uppfattning är att det endast är våra enorma myrmarker som är ett fullgott alternativ som kolsänka.. Vid torvbrytning bildas metangas, en växthusgas som är 20 gånger starkare än koldioxid. Så stoppa torvbrytningen!!

Det finns stora risker med kvävegödsling även sett ur växthusgasproblematiken. Det kan bildas lustgas, en växthusgas som är 300 gånger så stark som koldioxid.

Gödsling innebär till störta delen att man tillsätter kväve. Kväve gynnar förutom träd även grästillväxt. Tillväxt av gräs innebär t ex att vårt kära blåbärsris utkonkurreras. Det är en skada på naturen som är direkt mätbar, och en sådan sak som får allmänheten att reagera. Som så ofta i naturvård så talar man om nyckelarter, och här kan man kanske kalla blåbäret för en nyckelart!! En nyckelart är ofta något högt upp i näringskedjan, något gripbart och synligt. När en miljö varit skadad under en längre tid så försvinner en art..

Vi kan ta Uttern t ex, när den försvann från våra svenska vatten, då reagerade folk, detta för att den är stor, synlig och omtyckt. Men orsaken till utterns försvinnande berodde på dom små sakerna, miljögifter som läckte ut via skogsbruket, jordbruket mm..

Giftet skadade det organiska livet, det ledde till missväxt hos dom småkryp som livnärde sig på organiskt material. Då småkrypen försvann, då försvann småfisken osv.. Till slut var uttern borta.. Detta var en förenklad och kort förklaring till ordet nyckelart..

Så där det i dag finns utter, där är vattenmiljön helt ok.. och glädjande nog så finns det ganska gott om utter i Västerbotten..

När det gäller skogsgödsling kontra vatten så missgynnas en annan sk nyckelart, nämligen flodpärlmusslan. Detta pga av kvävet i gödslet tar död på dom små organismer som musslan livnär sig på.. Och på sikt försvinner uttern!!! Igen…

Det som är det mest oroande med blåbärsriset är att det sker i omvänd ordning. Den gödsel som sprids söker sig sakta neråt i marken, och det är under marken livet i skogen finns..

Så när människan börjar upptäcka att riset är borta, då kryper problemen allt längre ner i marken.

På sin väg neråt hinner stora delar av våra rödlistade lavar och svampar ta väldigt stor skada. Dom svampar du ser i skogen är bara den synliga delen av växten. Under marken lever mykorrhizasvampar

mykorrhizasvampar är något som sakta men säkert får mer och mer utrymme hos skogsfolket.

Tänk dig att du är ute i skogen för att plocka svamp. Den fruktkropp du plockar är bara en väldigt liten del av ett enormt svampsystem som lever i symbios med dom träd som växer i dess närhet. Genom mykorrhizan ökar växten sitt mineralnärings och vattenupptag och i gengäld förser den svampen med kolhydrater. Detta är ett nätverk av rotsystem som är utvecklad i naturen genom årsmiljoner (evolution).

Försvinner denna mykorrhiza så dör träden, kort och gott..

Så kontentan av skogsbolagens kortsiktiga vinstbehov leder på lång sikt till oöverskådligt stora arealer död skog…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.