Några rader om oljekatastrofen..


Några tankar om oljekatastrofen i Mexikanska gulfen..

Som så många gånger förr vid stora katastrofen så tog det ett par dagar innan omfattningen av katastrofen börjar sjunka in i medvetandet.

Man läser ju ganska ofta om olika katastrofscenarier, men det är väldigt sällan det blir mer än just ett scenario, och det är ju tur..

När nu källan började spruta ut olja i havet, så var ju BP:s första prognos att det inte var så stora mängder som ohejdat förorenade havet.

Men allt eftersom satellitkanaler avslöjade omfattningen, desto mer medgav BP att, – jo det läcker betydligt mer än vad vi först trodde.. (eller ville medge!!)

Här tror jag BP inte har förstått viden av ett internationellt internetanvändande.

En katastrof av detta slag hade nog för bara 10 år sedan gått världen rätt tyst förbi, men numer är det så många nyhetskanaler som upplyser omvärlden om olika skeenden, så tystnad är inte längre ett alternativ, förutom i stängda diktaturer.. Men då är ju naturligtvis en världsomfattande bojkott helt fel, man ska ju handla med stater som är stängda. På så sätt får man in affärsmän-kvinnor, diplomater, en mängd olika varor osv. Detta ger befolkningen en uppfattning om vad som finns utanför landets gränser, för förändringar kan bara ske inifrån ett lands egna gränser.. Men det blev en liten avstickare, nu tillbaka till BP..

Man kan inte vara annat än förfärad över hur detta kunde få ske. Trots varningar, t o m från dom egna leden så gjordes det inget för att förhindra det som någon vecka senare skulle utveckla sig till en enorm katastrof. Man läser om myndighets flathet, hur dom sett mellan fingrarna, inte ställt tillräckligt med miljökrav osv..

Det framkommer nu också att Storbritanniens regering stödjer BP, för dom har placerat stora delar av sitt pensionssparande i BP. Nån som på allvar tror att en sådan regering vill gå mot ett fossilfritt samhälle?

Jag har haft lite mejlkontakt med en kvinna i USA som organiserar och informerar om oljesaneringen på stränderna, och hon var djupt berövad, men samtidigt hade hon lite positiva saker att förmedla. Bl a hade en väldigt högt uppsatt oljechef en dag kommit gående ner till stranden när dom gick och sanerade, och dom påbörjade en diskussion om läget. Mannen i fråga hade blivit djupt tagen av omfattningen av olyckan, men än mer tagen av det engagemang som fanns bland det ”lilla” folket att delta i saneringen.

Säga vad man vill, men det mest positiva som man kan hitta med denna katastrof är att den drabbat USA. Vem tror att det hade blivit lika uppmärksammat om detta skett t ex vid Afrikas västkust?

Ett underutvecklat område, utan internationell internetuppkoppling hos gemene man?

Ett gigantiskt område där västvärldens multinationella företag fortfarande härjar tämligen fritt?

TILLÄGG:

Såg nu på nyheterna om tillståndet i Nigeria. Detta jätteland i Västafrika, med en befolkning på närmare 160 000 000 människor. Där har det i flera decennier nu skett enorma oljeläckage från Shell oljeledningar. Beräkningar säger att det är flera hundra tusen ton olja som årligen läcker, mer än vad som hittills skett i Mexikanska gulfen. Hälften av befolkningen runt Nigerdeltat, där dom flesta läckorna sker är utan dricksvatten. Grundvattnet är för all överskådlig framtid förstört. Oljan har trängt 15-20 meter ner i marken.Om ett omfattande renoveringsarbete skulle inledas i dag, så skulle det ta flera decennier att åtgärda.

Shell vägrar betala skadestånd, för enligt Nigeriansk lag så behöver man inte betala skadestånd om det skett genom sabotage, och dom hävdar att allt läckage är orsakat av skadestånd. Detta trots att man med blotta ögat ser undermåliga ledningar mm..

Detta är med all säkerhet bara toppen av ett isberg när det gäller oljespill jorden runt!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.