Ännu en vargjakt.


20130129: Nu flaggar Naturvårdsverket för licensjakt på varg även denna vinter.
Nu ska det tydligen skjutas genetiskt svaga individer. 18 stycken inom nio revir. Det förevigt stora gåtan, nu liksom tidigare jakter är ju den om hur man vet vilka individer som är genetiskt svaga? Reviren är redan bestämda, och det är Dalarnas län, Värmland, Örebro, Jämtland och Västmanland.

Det höjs redan röster på att detta liknar ministerstyre, något som är förbjudet enligt grundlag i detta land. Och den tanken är ju inte helt osannolik med tanke på att regeringens företrädare har vargjakt som ett starkt argument när det gäller jakten, på väljarröster. Att vår minoritetsregering skulle åta sig att följa internationella överenskommelser är väl en utopi, speciellt när dom i inrikespolitiken struntar i att följa folkets (riksdagens) vilja.
Jag läste ett debattinlägg av den förre riksdagsmannen Åke Sandström där han skriver om EU-kommissionen och framförallt dess kommissionär Janez Potocnik, som i ett flertal år nu fört en dialog med den svenska regeringen och dess rovdjursförvaltning om främst jakten på varg. Åke Sandström vill här mena att EU lägger sig, i bestämmer över demokratiskt fattade beslut i detta land.

Med tanke på att Åke Sandström har varit politiskt aktiv under många många år, varav åtta år som riksdagsman är det underligt, ja rent av skrämmande att han gör dessa uttalanden om demokratiskt fattade beslut. Nu är det ju inte så att riksdagen är den enda instans som är beslutsfattande organ när det gäller Sverige och dess omvärld. Förutom svenska lagar så är vi som medlemmar i EU skyldiga att följa de beslut som fattas där. Som medlemsstat i FN så förbinder sig Sverige att följa de demokratiskt fattade besluten i FN. Utöver dessa organ så finns det en mängd andra fördrag och avtal som Sverige åtar sig att efterleva.
varg1Om Åke sandström googlar t ex EU:s art& habitatsdirektiv (som Sverige undertecknat) så kan han snart lära sig att vi genom vår spillra till vargstam har ett särskilt ansvar för vargens överlevnad.
Det finns en hel del andra politiker och vargjaktsförespråkare som kan unna sig lite inläsning i detta direktiv.

En stilla undran – Om nu Åke Sandström och övriga vargjaktsförespråkare tycker att populära, om än odemokratiska beslut ska gälla, enbart på grund av egenintresse, så kan man fundera på vilka andra avtal och fördrag Sverige kan strunta i?

De avtal och överenskommelser som nationen Sverige har undertecknat de senaste decennierna är otroligt många.
Tyvärr är ju tendensen tydlig inom vissa områden, och där är avtalen ofta inte mer värda än papperet de är skrivna på.

Ska vi trots all tillgänglig expertis avrådan tillåta borrning efter olja i Arktis?
Visst följer Svenska företag bestämmelserna om att barnarbete inte är tillåtet?
Kamerunska arbetare som luras hit, ska vi strunta i internationella överenskommelser om att slavarbete är förbjudet?
Rovfisket i våra hav, ska vi strunta i forskarnas råd om maximala fångster?
– Ja just det, vi har ju en centerpartist i Eskil Erlandsson som struntar i forskarnas råd, utan ”går här på magkänslan”.

Som följare av svensk natur och miljö och dess välbefinnande så är man numer rätt luttrad när det gäller skrivelser som skall vara till gagn för miljön. Alla fina underskrifter på återvunnet klorfritt papper är mest ett ohämmat flörtande med media och väljare.

Oavsett vilken syn på vargar man har, eller vilken politisk inriktning man stödjer, så är ingångna avtal och överenskommelser något man ska följa. Demokratin och de folkvalda som regerar har ett stort moraliskt ansvar gentemot sin befolkning.
Om inte regeringen följer undertecknade handlingar, varför ska då dess väljare göra det?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.