Nationalparker – för vem?


Vad är syftet med nationalparker?

I Sverige har vi 29 stycken nationalparker.

.

NP-kartan-med-vagar-2009.

Dessa parker innefattar allt från storslagna fjällmassiv till myrmarker till havsmiljöer och en hel del andra miljöer däremellan.

Sammanlagt har vi 731 589 hektar nationalpark.

Omräknat 7300 km² eller ungefär hälften av landskapet Västerbotten eller lite drygt dubbelt så stort som Gotland.

.

100px-Sverigekarta-Landskap_Västerbotten.svg.

Varför har vi då beslutat oss för detta starka skydd av valda delar i vår natur?

Företeelsen nationalpark är rätt gammal faktisk. Landets äldsta parker är snart 100 år gamla, men nya parker tillkommer även i modern tid, som tur är.

En sak kanske är unik för de svenska parkerna är just syftet.

Här skapades skyddad natur helt utifrån människans behov, vi skulle bli ett mer friluftsfrämjande folk.

Nationalparkerna ska utgöras av representativa landskapstyper som bevaras i naturligt tillstånd, men de ska också vara natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Avsikten är också att stimulera och underlätta för människor att komma ut i skog och mark.

.

En kortare sittning framför datorn ger en helt annan bild av detta med nationalparker i andra länder. Där är det primära syftet med nationalparker att skydda och bevara det vilda djurlivet och det habitat som krävs för att djuren ska kunna leva ett säkert och frodigt liv.

De nya nationalparkerna i Sverige har visserligen bildats med naturskyddet i första hand, men hotet mot våra nationalparker ökar hela tiden. Gruvbolag från hela världen gör anspråk på de mineraler som finns inom dessa gränser. Ett hot som ökar i samma takt som miljöskyddslagarna urholkas av våra myndigheter.

.

Ingen annanstans i den civiliserade världen är intrångshotet lika påtagligt som i Sverige.

Hur behandlar man nationalparker i andra länder?

.

Yellowstoneiguazu_nationalpark_download

,

,

,

,

,

.

,

Om du är lite eller mycket naturintresserad, då har du säkert sett naturfilmer från en av världens äldsta  och mest kända park, Yellowstone i USA, eller från någon av de enorma parkerna på den afrikanska kontinenten. Andra filmer visar på områden från fjärran öst eller tropiska länder som Costa Rica.

Jag kopierar in en av alla de listor som finns när det gäller världens alla nationalparker.

Tidningen Vagabond utser världens 10 vackraste nationalparker:

  1. Masari Mara National Park, Kenya. (”The Big Five!”)
  2. Chitwan National Park, Nepal. (Nepals äldsta nationalpark.)
  3. Annapurna Conservation Area, Nepal. (Fantastiska vandringsleder med sagolik vy!)
  4. Etosha Nationalo Park, Namibia. (Spana på utrotningshotade spetsnoshörningen.)
  5. Corcovador National Park, Costa Rica. (”En av de mest spektakulära låglandsregnskogarna som fortfarande finns kvar”, skriver Vagabond.
  6. Nyika National Park, Malawi. (Rikt naturliv med bla 200 orkidéarter.)
  7. Kinabarangan, Malaysia. (Flodsafari bland näsapor.)
  8. Johnstone Strait, Kanada. (Späckhuggare i det fria.)
  9. Bialowieza Nationalpark, Polen. (Centraleuropas sista urskog.)
  10. Bandhavgarh National Park, Indien. (Indiens tigertätaste område.)

Upplev vildmarken strax utanför Kuala Lumpur!

Taman Negara anses som en av världens vackraste nationalparker.

Gigantiskt område om hela 200×200 km. Många expeditioner görs här, det tar två veckor om man går hela dagarna, att gå rakt igenom parken. Här finns ett unikt rikt djurliv och orörd kompakt djungel, genombruten av floder. Med lite tur kan man se både tiger och vilda elefanter, många arter av apor och fåglar. Därför utsågs Taman Negara till ”Världsnaturarv” av UNESCO och listat som en av världens vackraste nationalparker. Från hotellet i Kuala Lumpur går färden med bil tills vägen tar slut sedan är det ett fyra timmars färd med båt genom vildmarken innan man når baslägret.

Taman Negara har ett parkhögkvarter där vi bor i små bungalows med luftkonditionering. Vi får en egen ”ranger” som gör djungel ”trekking” med oss. Han är kunnig och berättar om de djur och växter vi ser och vet ofta var man kan förvänta sig att se de vilda djuren.. Ibland byter vi ut djungelstigen mot en flodfärd.

På sina ställen har man byggt en liten hydda uppe i ett träd där det finns en naturlig glänta i djungeln, med en saltsten, där man kan övernatta. Guiden lämnar dig med orden ”Good luck, see you tomorrow.” Att sitta där uppe utlämnad till vildmarken och se alla ögon på natten, alla ljud… Det är en mycket spännande upplevelse.

Djungeln är glest befolkad av ca. 200 ”Orang Aslys” De tillhör alla Batek stammen.

Männen letar efter frukter och jagar med blåsrör, i kogret fäst med ett snöre runt höften finns vita och svarta pilar. (De svarta är giftpilar) Kvinnorna sköter hushållet passar barnen och odlar lite.

Visst låter det spännande!!

Alla dessa parker och många andra parker jorden runt tjänar naturen, men med människan som tjänare.

Det investeras enorma summor i anläggningar, tillgänglighet men även i skydd.

Många länder har beväpnade vakter som med fara för sitt eget liv jobbar med att skydda de djur som finns inom parkens gränser.

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA.

I den ryska fjärran östern i Primorjelänet finns en unik nationalpark som i år fyller 90 år. Bara här finns den lianlika blandskogen kvar, och planetens mest sällsynta kattdjur, amurleoparden, lever här i sin naturliga omgivning. I dessa skogar finns över 900 växtarter, varav 64 är utrotningshotade. Nationalparkens föreståndare, biologen Irina Maslova, berättar.

– Det är tre olika saker som gör vår nationalpark unik, säger biologen Irina Maslova. Dels den amurleoparden, dels blandskogen där ädelgranarna växer sig rent enorma. Vissa av träden är över 500 år gamla. Vi har också Kedrovaja-floden med sitt unikt rena vatten. Marinbiologer som har arbetat här i över 30 år bekräftar att en sådan rikt urval av ryggradslösa djur inte finns i någon annan flod. Den är en bland de renaste av floder, en förebild.

Faktum är att man i ryska fjärran östern ägnar mycket uppmärksamhet åt att skydda nationalparkerna. För tre år sedan bildades till och med en särskilt myndighet för detta ändamål. Totalt är 1 100 000 hektar mark miljöskyddad i den ryska fjärran östern. Denna mark ingår i ett internationellt nätverk för skyddade biotoper.

Voronezj’ nationalpark grundades 1927 i mellersta Ryssland för att rädda den europeiska bävern från utrotning. En särskild bäverfarm startades 1932 och man började med bäveruppfödning på experimentell nivå. De mest fogliga och godmodiga vilda bävrarna valdes ut och placerades på den nya anläggningen. Efter två år föddes den första livskraftiga bäverungen, och det var första gången som bävrar fått ungar i fångenskap. Det är vi mycket stolta över här, säger Natalja Nikolajevna som arbetar i nationalparken.

– Vi har anledning att vara stolta. Bävrarna överlevde tack vare vår nationalpark. Under 30-, 40-, och 50-talen tog man bävrar härifrån och återförde dem till det vilda. Därför kommer hälften av alla bävrar som i dag lever i Ryssland från vår nationalpark. Sedan nationalparken bildades har dess arbetare lyckats bevara ett tvärsnitt av Rysslands natur med all dess skönhet och artrikedom inom både växt- och djurriket. Urskogen är nästan orörd – här växer ek, tall, al, asp och björk. Över 1000 olika växtarter fortsätter att växa, inklusive sällsynta läkemedelsväxer som ofta är utrotningshotade. I nationalparken finns också olika däggdjur, fåglar, fiskar, amfibier och över 10 000 insektsarter.

.

Sett till andra länders arbete med bland annat beväpnade vakter så kan man ju tycka att den svenska synen på nationalparker är märklig, vi är nog det enda landet i världen, som förutom att skapa gruvprospekteringsmöjligheter även tillåter att människor går beväpnade i nationalparker, med syftet att jaga de vilda djuren, för att gynna mänsklig verksamhet..

Att våra svenska nationalparker är till för människans behov och inte för den vilda naturen är minst sagt bakvänt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.