Ännu ett okänt katastrofalt oljeutsläpp.


Än en gång har människan orsakat förödelse och massdöd.
Än en gång är det de oskyldiga som drabbas. Denna gång är det Bangladesh som är föremål för katastrofen.

Men eftersom det inte är något stort mäktigt land utan ett av jordens fattigaste så är svensk media totalt ointresserade av att rapportera om det inträffade. Jag har delat information några gånger via sociala medier, men det försvinner så fort i strömmen av information, så nu gör jag ett eget inlägg. Då finns det i alla fall kvar om nån vill läsa om det inträffade.
Min kunskap om det här fick jag via Twitter. Det gäller att hittade spännande kanaler att följa, för på så sätt finna ”osynliga” händelser – såna som inte är main stream.

Trots att jag vill kalla mig relativt kunnig och insatt i jordens natur så hade detta område helt fallit ur min radar. Förmodligen för att det ur internationellt perspektiv inte finns något ekonomiskt intresse i regionen. Det enda man vet om Bangladesh är att det är ett av jordens fattigaste länder, som med jämna mellanrum drabbas av svåra översvämningar.

Vad har då inträffat!! – jo följande har skett. För två år sedan kolliderade två fartyg.Ett av fartygen sjönk,en oljetanker med 350 000 liter olja ombord. Direkt efter olyckan gjordes några tafatta försök att bärga fartyget, men det lyckades inte. Sedan dess har alla bara väntat på det som nu skedde den 9:e december, då ett fartyg körde in i den förlista oljetankern. Då påbörjades en bärgningsinsats, men det visade sig att all olja runnit ut då tankern sprungit läck i samband med den andra kollisionen. Området är ett av tre speciellt skyddsvärda områden inom Sunderbans – detta för att forskning visat att den sällsynta Irrawaddydelfiner finns där.Dessa farvatten öppnades av myndigheterna för bara några år sedan. Orsaken är att det planeras för två kolkraftsverk i kanten av Nationalparken. De planerade kolkraftsverken har mött kraftigt lokalt motstånd, och Unesco har varnat Bangladesh att Sunderbans kan förlora sin status som världsarv om dessa kolkraftverk blir av.
(OBS: nya uppgifter säger att den 9:e december 2014 så krockade två fartyg i tät dimma under nattens mörkaste timmar, och att det alltså inte berör det sjunkna skeppet. Men oavsett, så är skadorna ett faktum)

87084_990x742-cb1418777723-map

 En bild som placerar Bangladesh och Sunderbans på kartan

Sundarbans National Park

De Sundarbans täcker 10.000 km 2 mark och vatten (mer än hälften av det i Indien, resten i Bangladesh) i Ganges deltat. Den innehåller världens största området i mangroveskogar. Ett antal sällsynta eller hotade arter lever i parken, inklusive tigrar, vattenlevande däggdjur, fåglar och reptiler.
(Asiatisk gapnäbbstork, Chitalhjorten, Saltvattenkrokodil, Rhesusapan, Indisk kobra, Irrawaddydelfiner, Gangesdelfiner, Bengalisk tiger, och många andra arter)
Läs mer om Unescos världsarv Sunderbans här.

När man ska leta efter information så brukar Google vara ett bra hjälpmedel, men nu har jag även sökt via Youtube, ett allt mer användbart hjälpmedel. Relativt snabbt så kom detta klipp upp. Det är ett inslag som berättar om den ursprungliga kollisionenen, och det maktlösa väntandet på en kommande katastrof.

.

Visst är det onödigt?? Att man i två år väntat på att katastrofen ska bli ett faktum.

”Denna katastrof saknar motstycke i Sundarbans och vi vet inte hur man ska ta itu med detta,”
Amir Hosain, chief skogstjänsteman i Sundarbans, berättade nyhetsbyrån AFP.

Här kommer ett alldeles färskt inslag om hur det ser ut dagarna efter katastrofen inträffade.

.

Även om utsläppet inte stort, sett till andra katastrofer, så är det platsen för olyckan som är av mest betydelse. Inget oljeutsläpp är acceptabelt, men när floddeltan och mangroveskogar drabbas, då är den biologiska mångfalden som mest hotad. Dessa områden är oerhört viktiga för fåglar, fiskar och däggdjur som viloplatser, yngelplatser och för fortplantning. FN har nu krävt ett totalstopp för alla kommersiella fartyg i området.

Här kommer några bilder från Mangroveskogen i Sunderbans.

mangrove-forest-537x410
sundarban4

08855163-EC3D-4265-8888-FE738E6D6E0D_cx0_cy3_cw0_mw1024_s_n_r1_79689622_3ebd1181-48d3-4263-8b52-c77ebaa983a1-oilspill

Det brukar alltid användas kemiska bekämpningsmedel när det sker oljeutsläpp, men här har experter sagt nej till kemikalisk bekämpning. Detta för att man är rädd att kemikalierna i sin tur ska orsaka ännu mer skada. Det är främst på grund att att det är så grunt och relativt stilla med en myriad av vattenlevande organismer som gör att man avråder från sådan bekämpning.

irrawaddy_dolphin_1_361870

project-map-1karta-info

Ett team från FN:s katastrofbedömning och samordning (UNDAC) har anlänt till huvudstaden Dhaka
för att stödja Bangladesh med kunskap om sanering i kampen mot oljeutsläppet i Sunderbans
– 14/12 2014 –

Hur omfattande följderna blir är ännu oklart. Tur i oturen var att det för närvarande är lågvatten i deltat, vilket underlättar för befolkningen att samla upp den olja de kommer åt. De får betalt (skamligt lite) av det oljebolag som äger fartyget för att med nät, burkar och annat samla upp och sälja tillbaka oljan. Med till exempel över 300 arter häckande fågel i området så kan man börja förstå vidden av mangroveskogens betydelse för ekologin.
Jag ska försöka följa det som sker och rapportera om utvecklingen.

Avslutar med ett inslag från BBC

.

Annons

En reaktion på ”Ännu ett okänt katastrofalt oljeutsläpp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.