Hyckleriet om kolet.


Det pågår – med rätta – en massiv kampanj för att förmå Regeringen och Vattenfall att låta det tyska brunkolet ligga kvar i backen.

Att vi ska agera med hela moralkakan mot företeelser utomlands är ju rätt – svenskt!

Vi är nog världsmästare i den grenen.

Vi skriker ajabaja när rovdjur hotas i Afrika – när vi själva snart utrotat våra svenska rovdjur
Vi fördömer exploatering av urinvånares marker – när vi själva exploaterar våra marker sönder och samman
Vi ondgör oss över det internationella överfisket – när vårt svenska hav snart är tomt på liv.

Och nu är det tyska brunkolet som ligger i skottgluggen.

Naturligtvis så måste Sverige ta ansvar för dessa vidlyftiga affärer – har vi nu tillåtit nationen Sverige (Vattenfall) att agera som det värsta rövarbandet- så måste vi självklart ta ansvar för konsekvenserna.

Men än en gång så blundar vi för det som sker inom landets gränser. Den finska staten genom företaget Neova (som ägs av finska staten genom Vapo.oy) åker land och rike kring och gräver upp vårt inbundna kol – nu i form av kolets förstadium torv. Till saken hör att torvens hemland nummer 1 – Finland – har påbörjat en politiskt utfasning av sin egen torvenergiframställning – så nu återstår endast grannlandet Sverige att tjäna pengar i.

 

biomassa - torv- kol

 

Att torven är under utfasning i Finland påverkar självklart ekonomin för ett företag som Neova – som för att uppvisa goda ekonomiska resultat nu kör med förlängda räkenskapsår i bokföringen. Förutom att torvens brytningar alltid förstör närmiljön i form av förorenade vattendrag, damm, eldfaran, förstörda grundvattentäkter med mera även är ett globalt hot är det tyst om i den svenska debatten.

 

fakta om torven

 

So, peatlands will play one of two roles in the futurehttp://bogology.org/why-we-do-it/the-future/ of human-induced climate change. We can make them part of the problem, by damaging them so much that they release many millions of tonnes of GHGs into the atmosphere; or, we can make them part of the solution, by protecting, restoring and valuing them – allowing them to continue the steady and reliable sucking up of carbon, locking it away safely, just like they have done for thousands of years.

Saxat från en blogg som heter: bogology.org som på ett grundligt sätt redogör för torvens betydelse vad det gäller koldioxidutsläppen.

Den stora frågan förblir obesvarad – trots upprepade frågor till våra makthavare – varför är det så tyst om vårt svenska kol?

Annons

En reaktion på ”Hyckleriet om kolet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.