”Shame or Glory” – om en statussymbol vi måste klara oss utan.


Det händer aldrig, eller i alla fall ytterst sällan,, faktiskt så sällan så det kan kallas för nästan aldrig..
När en sak händer eller inte händer så beror det på hur man resonerar kring det uppkomna.
En sak som aldrig händer är att jag köper vatten på flaska,, eller ja jo, ibland om man är på resande fot och stannar till vid nån mack eller affär, då kan det hända att man köper en flaska kallt vatten från kylen..
En annan sak som aldrig händer är att jag via min lilla blogg visar reklamfilmer,, eller ja, jo, än en gång, undantag finns..

Ibland är budskapet så bra så att man får åsidosätta varuexponeringen på slutet..

 

 

Visst är det en effektfull film, även för att vara en reklamfilm?
Jag återkommer med jämna mellanrum till bloggens käraste ämne – vatten.
Ty förutan detta enkla och för oss så självklara del av vårt samhälle så finns vi inte. punkt. Men vatten är en bristvara, även om du har svårt att tro mig, så är det faktiskt så. Vi (om du bor i norra Europa) tillhör en ytterst privilegierad del av världens folk som faktiskt kan vrida på kökskranen för att stilla vår törst. Men sanningen är att även vi i Norden börjar lida av vattenbrist. Det låter som overkligt att det ska vara så i Sverige, man känner sig kränkt och förorättad om man inte har obegränsad tillgång till det mest fundamentala i vårt hem. Ett av de stora problemen med mineral och källvatten, förutom klimathotande CO2-utsläpp är att det är vatten som borras upp. Det är bristen på grundvatten som anger nivåerna av vattenbrist, och fast det kan flyta vatten i älven, så kan grundvattnet vara för lågt.

Bristen på dricksvatten är akut på flera håll i sydöstra Sverige. Redan innan sommaren tvingas nu kommunerna ta till drastiska åtgärder. Och situationen är unik.

– Ingen har upplevt det här tidigare, säger Niclas Beermann på Mörbylånga kommun.
Länk:

Fakta om vatten på flaska:

Kranvatten är det dricksvatten som du får direkt i kranen, det är gott, färskt och lokalproducerat. Flaskvatten är det vatten du köper förpackat i butiken, det finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten. 

Pris

Flaskvatten kostar upp emot tusen gånger mer än kranvatten. Det betyder att du kan dricka 1 000 liter kranvatten för samma pris som du köper en liter vatten på flaska.

Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är cirka 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Miljö 

Att välja kranvatten är att göra miljön en stor tjänst eftersom kranvattnet alltid är lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt. Dessutom kräver flaskvatten en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast.

Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transporten av 1 liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten.

Färskt

Du kan alltid vara säker på att kranvattnet är färskt. När det gäller flaskvatten däremot kan det både ha transporterats länge och blivit stående i affären under lång tid innan du konsumerar det.

Kvalitet

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav.

Undersökningar visar att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Visst kan det hända att även kranvatten tillfälligt innehåller för höga halter av bakterier. Men du blir då informerad om det så att du som konsument inte ska behöva dricka vattnet och problemet åtgärdas.

Det finns även förpackat vatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor och/eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.

Kolsyrat vatten

Köper du flaskvatten för att du vill ha bubblor i vattnet? Investera i en kolsyremaskin i stället, du tjänar snabbt in de pengarna och slipper bära hem vatten. 

Smak och temperatur

Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kylskåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser.
Länk:

 

Vi kollar några olika produkter:

 

rysk-kalles

 

burk-tryffel

 

flaska-vs-kran

 

Ungefär samma produkter – men med rätt stora prisskillnader. Vilken av de tre bilderna tror du har störst prisskillnad?

 

  • För kranvatten går det åt elektricitet till pumparna, men det är mycket mindre energi än vad som krävs för enbart transporten av flaskvatten – omkring 1000 gånger mindre.
  • I praktiken har kranvatten helt försumbara koldioxidutsläpp. Konsumtion av en liter flaskvatten alstrar också förhållandevis lite koldioxid – strax under ett kilo. Men det dricks 197 135 300 liter flaskvatten per år bara i Sverige.
  • 10 000 av alla långtradare som kör genom Sverige varje år transporterar flaskvatten.
  • Transporterna samt tillverkningen och återvinningen av själva flaskorna som säljs varje år motsvarar 16 000 oljeeldade villors årliga miljöbelastning.
  • Kranvattnet kostar ca 2,5 öre per liter1 jämfört med cirka 10 kronor för en liter flaskvatten. Genom att sluta köpa flaskvatten sparade Malmö stad in 550 000 kronor per år.

 

Ska för en gångs skull medvetet stödja en reklamfilm och en specifik produkt – en enkel Soda stream är ett mycket klokt alternativ om du vill dricka vatten som kittlar i magen.

Sedan har vi detta med färska och fräscha saker vi stoppar i munnen. Ett paket mjölk som stått en dag längre i kylen än vad datumstämplingen anger som sista förbrukningsdag, den kastas utan att man ens luktar eller smakar på mjölken. Men du kan i samma veva plocka fram en flaska vatten där vattnet kan vara månader eller år gammalt, fullt av ohälsosamma bakterier.
Hur mycket bakterier är det i flaskvatten?

Gränsen för kranvattnet går vid 100 bakterier per milliliter efter tre dygns odling.

Värstingvattnet Evian innehöll 5 000, barnvattnet Aqua d’Or 2 400 och Imsdal 3 100. De är alla vatten utan kolsyra.

Titta närmare på exempelvis en flaska Ramlösa. Den finstilta varningstexten på etiketten: ”Bör ej ­intas regelbundet av barn under sju år”.

Det hade avfärdats som otjänligt om det varit kranvatten. Odrickbart. För några år sedan visade sig en flaska Ramlösa rentav innehålla mer ­bakterier än vattnet från de offentliga toaletterna på Stockholms ­Centralstation.

Men vi är beredda att betala tusen gånger mer för en liter Ramlösa än för en liter kranvatten. Eftersom ­mineralvattnet har sin berättelse, sin brunn, anorna som sträcker sig ända bak till 1707.

Kranvattnet har visserligen en minst lika rafflande historia. Fyra miljarder år gammalt, har druckits av både dinosaurier och neandertalare. Men ingen berättar den. Så istället står vi lydigt här i tisdags­kön på Hemköp och lastar upp svindyrt fulvatten på rullbandet.

Lättlurade och törstiga, alltid lika törstiga.
Länk:

 

16-million-barrels

 

 

frågan är – är du en sån som följer strömmen och köper det andra köper, bara för att,, – eller är du en smart typ, både ur klimat och hälsosynpunkt, likväl som ur ekonomisk synpunkt en sån som dricker världens bästa kranvatten?
Och ska du nu envisas med att köpa vatten på flaska – undvik alla produkter som det står Nestlé på – detta på grund av deras utsugning och monopol av enorma arealer runt om på jorden där människan tvingas köpa sitt eget grundvatten i stället för att bara pumpa upp det ur sina brunnar, enbart för att detta företag har mutat statstjänstemän till att få äganderätten på grundvattnet. det sker över stora delar av Asien, men även i USA.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: