Jordbävning och kärnkraft i Europa.


Det som började som en rätt vanlig jordbävning med japanska mått mätt eskalerar nu med en rasande fart till något som världen inte skådat sedan den 26:e april 1986.

Japan är väl det land i världen som drabbats hårdast av kärnkraft, då i form av bomberna över Hiroshima och Nagasaki. Sedan dess ingår det i skolutbildningen att besöka dessa orter för att lära sig om sitt lands hemska öde. Men trots att landet en varit utsatt för kärnkraftens förödelse så har Japan i dagsläget 55 kärnkraftsanläggningar i drift runt om i landet.

Förutom att Japan har atombombningarna i sin historik så är jordbävningar något ständigt återkommande för detta land. Ett större jordskalv inträffar ungefär vart 5:e år, och småskalv inträffar mer regelbundet.

Nu är nog Japan det land i världen som lägger ner mest pengar per capita på jordbävningsforskning, främst då gällande byggnationer av olika slag. Allt som byggs, byggs utifrån jordbävningssäkra konstruktioner. Nu verkar det ändå som om ett kärnkraftsverk ska råka ut för en härdsmälta likt den i Tjernobyl 1986, även om det sägs att reaktorn i japan är av en modernare och säkrare typ.

Nu är vi i Sverige och Europa rätt långt bort, och eventuell radioaktivitet inverkar inte på vårt samhälle i lika hög grad som Tjernobyl gjorde.

Kärnkraftsförespråkarna i detta land sitter nu i media och förklarar att det som händer där inte kan hända här.. Känns det igen?

Om vi då ser på jordbävningar och kärnkraftsolyckor ur ett europeiskt perspektiv.

Europa ligger ju rätt tryggt mitt på den Euroasiatiska plattan, och vi Sverige drabbas endast av små svaga skalv nån gång per år. Men gäller det hela Europa?

Om ni tar en titt på kartan nedan (lånad från SGU) så ser ni jordens stora förkastningslinjer. När det då gäller Europa så är Turkiet det land som är mest utsatt för jordskalv.Likt Japan drabbas Turkiet med jämna mellanrum av skalv av olika magnitud. Det som dock alla forskare är överens om är att Turkiet ännu inte drabbats av det stora skalvet, ett skalv som alla vet ska komma, dock inte när. När det sker kommer dödssiffran förmodligen att överstiga 500 000 människor.

Hur är det då med kärnkraft i Turkiet? Enligt vad jag har fått fram via nätet så finns det i dagsläget ingen kärnkraft i detta land, men ett avtal med ett ryskt energikonsortium säger att det inom en 10-tioårsperiod är ett kärnkraftsverk med 4 reaktorer i drift i Turkiet.

Frågan man ställer sig – hur mycket säkerhetstänkande finns det i detta bygge? Ett bygge som byggs och drivs av ryska intressen långt från händelsernas centrum om olyckan skulle vara framme. Och om en kärnkraftsolycka sker, vem tror att den ryska företagsgruppen har för avsikt att ta ansvar? Dom vet att en sådan katastrof är för stor och för allvarlig för att läggas i händerna på dom själva, utan det kommer att bli den turkiska staten som får gå in och agera tillsammans med världssamfundet. Som all annan kärnkraftsindustri så är ägarna utan ansvar, försäkringar o dyl existerar inte. Om någon skulle kräva en försäkring för en kärnkraftsanläggning vore inte anläggningen lönsam.

Om nu Turkiet får en kärnkraftsanläggning i drift, hur blåser vindarna över Europa den dagen jordbävningen kommer?

Jag avslutar detta inlägg med ett citat av vår statsminister angående den uppkomna katastrofen i Japan.

”All energiproduktion har miljöpåverkan, konstaterar Reinfeldt på frågan om Sverige bör ha kärnkraft. Människans behov av energi är mycket stort.”

Vet inte med er, men för egen del så drabbas jag mycket hellre av havererade vindkraftsverk, än av ett kärnkraftshaveri!!!!

Från SGU:s hemsida. De flesta jordbävningar och vulkanutbrott inträffar där litosfärplattorna rör sig i förhållande till varandra. I Sverige, som ligger långt in på den eurasiatiska plattan, förekommer visserligen jordbävningar – men mycket svaga sådana. Däremot är kraftiga jordbävningar vanliga i områden där plattorna kolliderar (kollisionszoner). Några sådana exempel är Nord- och Sydamerikas västkust, Himalaya, Turkiet och Japan.

http://www.energinyheter.se/2010/05/ryssland-bygger-turkiets-f-rsta-k-rnkraftverk

Nedan: Lite fakta kring jordbävningar i Turkiet.

Källa    Datum                   Mag                          Dödsfall                          Allmänt              område

NG       342                                                          40.000?                         Antakya (Antioch)

NG       565                                                          30.000?                         Antakya

ITU      688                        7,0 (ISK)                  20,000                           Izmir

NG        847                                                          20,000                           Antakya

ITU      1268                                                        15,000                            Erzincan – Erzurum

NG        1268                                                        60.000?                          NO om Adana

ITU      1458                                                         30,000                            Erzincan – Erzurum

ITU,     1509 14 september    7,0                      13,000                             Istanbul

ITU,     1653 23 februari          7,5                  2,500-15,000                    Öster om Izmir

ITU,     1688 12 juli                   7,5                  15,000-20,000                  Izmir

NG       1859 2 juni                    6,4                       15,000                            Erzurum

ITU,    1883 15 oktober            7,0                      15,000                             Väster om Izmir

ITU,   1939 26 december         7,9                       30,000                             Erzincan

ITU     1999 17 augusti              7,4                      17,480                              Izmit -Golcuk

Annons

En reaktion på ”Jordbävning och kärnkraft i Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.