Vatten på flaska.


Jag tänker i detta inlägg skriva lite om vatten på flaska.

Som ni alla säkert vet så ökar försäljningen av flaskvatten explosionsartat i Sverige.

Som grund för detta ligger en massiv och mångårig reklamkampanj från landets bryggeriföretag.

Begrepp som hälsosam, nyttig, medicinska egenskaper osv sprids i media dagligen.

Bryggerierna får även stor hjälp av kändisar som allt mer syns gå omkring med en liten vattenflaska i handen eller i väskan. Och på samma sätt som försäljningen av små hundar ökar enbart för att kända personer går omkring med sina associarhundar i väskan, så ökar försäljningen av flaskvatten av samma anledning.

Ok, vad spelar det för roll?

Vatten är ju nyttigt, rent av livsviktigt. Men mycket mer än två liter rent vatten per dag behöver vi inte. Det finns mycket vätska i mat , kaffe o dyl som vi också tillgodoser kroppen med.

Att vatten är vår viktigaste källa för överlevnad råder det inget tvivel om, jag är själv en stor konsument av vatten. Varje kväll framför tv:n så dricker jag minst en liter vatten.

Men jag dricker kranvatten, aldrig flaskvatten. Nu ska jag erkänna att jag vid t ex längre bilfärder kan köpa en kall flaska vatten på nån mack, men annars försöker jag undvika flaskvatten så gott det går. Jag fick en soda stream i julklapp, och den används numer frekvent.

Här kommer några fakta (hämtade från olika webbsidor)gällande vatten på flaska:

 • En flaska buteljerat vatten ger mer än 1000 gånger så mycket koldioxidutsläpp som samma mängd kranvatten
 • Det buteljerade vatten som konsumerades i Sverige 2006 gav upphov till motsvarande mängd koldioxid som ca 8 500 oljeeldade villor eller ca 12 500 bilar släpper ut varje år.
 • Svenskarna konsumerar i genomsnitt 22,5 liter flaskvatten per år.
 • Varje dygn konsumerar en privatperson cirka 210 liter vatten för hygien, disk och tvätt. Fem procent används till mat och dryck.
 • Ett flaskvatten kan kosta upp till 30 kr per liter, samma mängd kranvatten kostar 1 öre!!!
 • Det finns tre sorters förpackat vatten – naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten.
 • Naturligt mineralvatten: Mineralerna kan vara naturliga eller tillsatta
 • Att vattnet innehåller mineraler gör det inte automatiskt till ett mineralvatten. Istället är det så, att man i reglerna skiljer på naturliga mineraler och tillsatta mineraler. I naturligt mineralvatten och källvatten får det endast finnas naturliga mineraler medan det i bordsvatten får förekomma tillsatser av mineraler, likaså aromämnen.
 • Naturligt mineralvatten är ett grundvatten som enligt reglerna kännetecknas av sina ursprungliga egenskaper. Det ska också vara stabilt – det vatten som du köper på flaska eller burk ska i det närmaste vara identiskt med det som finns i den ursprungliga källan. Det får heller inte desinficeras med klor eller andra ämnen, inte heller behandlas med UV-ljus. Den enda godkända tillsatsen är kolsyra. Vattnet ska också vara noga undersökt när det gäller innehållet och källan väl skyddad mot föroreningar. Till och med transporten från tappställe till förpackning är reglerad – den får inte gå med lastbil utan vattnet ska transporteras i speciella och kontrollerade ledningar.
 • Källvatten är också ett grundvatten som man dock inte har lika stora krav på som naturligt mineralvatten. Men inte heller här får man tillsätta mineraler och smakämnen. Däremot är kolsyra tillåtet.
 • Källvatten behöver inte godkännas av Livsmedelsverket. Istället är det de lokala myndigheterna som ansvarar för den hygieniska kontrollen. Denna är lika sträng som för naturligt mineralvatten. Inte heller är det tillåtet att desinficera vattnet. Källan ska dessutom vara väl skyddad och namnet på källan vara angiven på förpackningen. På etiketten kan du dock inte se vilka karakteristiska ämnen som ingår eftersom det inte finns några sådana krav när det gäller källvatten.
 • Bordsvatten kan betecknas som förpackat kranvatten. De livsmedelshygieniska kraven är också desamma som för vanligt kranvatten. Många bordsvatten innehåller tillsatta mineraler, likaså smakämnen. Både naturligt mineralvatten och källvatten kan dessutom ingå som ingredienser.
 • Sodavatten och vichyvatten räknas till bordsvatten.
 • Som bordsvatten räknas också sådant naturligt mineralvattnen och källvatten som är smaksatt med till exempel citron eller lime. Eftersom det inte är tillåtet att förändra ett naturligt mineralvatten, exempelvis med aromämnen, klassas det smaksatta vattnet som bordsvatten.

Jag undrar vilken annan produkt som skulle klara sig undan hårdare granskning om man som med vanligt kranvatten tappar upp det på flaska och säljer 3000 gånger dyrare?

Nu ska man ju även ha i åtanke att när man köper en dricka så är det i princip samma sak, fast det är tillsatt ett smakämne, men det är ej desto mindre vatten på flaska.

Vi matas dagligen med uppmaningar om att handla ekologiskt, rättvisemärk och närproducerat. Men vår viktigaste källa för överlevnad är det väldigt få som engagerar sig för.

Av jordens allt vatten är 97 % saltvatten, och 2,5% är inbundet i polarisarna, resten (0,5%) är rinnande sötvatten. Så ser statistiken ut när det gäller vatten. Den mängd sötvatten som finns för vår överlevnad är alltså försumbart liten. Av dessa 0,5% används 70% av jordbruket för bevattning och djurbesättningar.

Nu borras det djupare och djupare efter vatten runt om på vår jord, Sverige klarar sig i överskådlig framtid på vårt vatten, men vatten som handelssvara är snart i paritet med olja.

Det dröjer nog inte allt för länge innan vatten är orsak till krigshandlingar i större skala.

En stor fara med dom allt djupare brunnarna är att det vatten som pumpas upp är relativt salt, vilket gör människor och åkrar mm utsatta för översaltning. Då behövs mer vatten för att skölja bort saltet, och ett ont ekorrhjul är igångsatt. T ex dom enorma jordbruksmarkerna i USA, som levererar mat till jordens alla hörn, där balanserar dom på en skarp egg gällande grundvattennivåerna. Det finns affärsmän som insett faran och affärspotentialen med detta, och köper enorma markarealer i dom forna öststaterna, för att på så sätt kunna erbjuda värdefulla jordbruksmarker den dag grundvattnet sjunkit för mycket i dagens jordbrukssamhällen. Kommer då t ex USA att acceptera att bli totalt importberoende av mat? Eller blir följderna likadana som för oljan?

Så min uppmaning till er, var rädd om vårt underbara, goda och livsviktiga vatten..

Annons

3 reaktioner på ”Vatten på flaska.

 1. Pingback: FN-s vattendag i dag. | Naturstacken's Blog

 2. Pingback: 200 – åren går men bloggen består. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.