Valborg, eller akta igelkotten..


Visst är det härligt att höra våren göra sitt intåg i vår natur? När man står ute och ser Tofsviporna leka över fälten, höra deras karakteristiska läte ljuda över nejden.

Nu när jag sitter och gör klart allt arbete inför valborg, då tänker jag alla dom djur och fåglar som jag har utanför på åkrarna. Jag tänker på deras olika övervintringsstrategier och på deras överlevnadschanser inför och under vinterhalvåret. Många fåglar flyr ”orättvist” till varmare breddgrader, en del stannar över vintern och blir trevliga besök vid fågelbordet. Men hur gör djuren?

valborgseld

Nu när skogsbränder och den aska som blir den näringsprodukt som behövs för återväxten är något som hör till det förgångna, så är just grenar och kvistar som lämnas kvar i skog och mark den bästa och naturligaste näringstillförseln till vår skog.

Det är ganska vanligt att man på hösten gör vinterfint, man krattar löv, man trimmar sina buskar och man drar ihop ris som ligger och skräpar.

En rishög skapar biologisk mångfald

Den blir hem för många djur

Insekter och fåglar hittar trygghet

men ingen vill bli aska eller hemlös

Eftersom ris är ett väldigt otymplig och skrymmande skräp så är det ganska naturligt att elda upp det just på Valborg. Och det är ju ett bra sätt att bli av med skräpet, det allra bästa är att dra ut det i skogen och låta det bli en del av kretsloppet, men det är inte så många som har den möjligheten. Och att köra bort det är ju inget bra miljöalternativ..

Så om du eldar upp riset, försök att återföra det till kretsloppet, dom flesta växter mår bra av den näring som aska innehåller.

Men nu till orsaken till detta inlägg: När man inför Valborg ska elda upp den övervintrande rishögen, så det man måste göra, är att flytta högen först. En rishög som lämnas på hösten blir ett utmärkt övervintringsalternativ för många djur. Bland dom djur som nyttjar en rishög kan man nämna ormar, småkryp, en massa olika insekter och kanske det djur man främst tänker på, nämligen Igelkotten..Tyvärr är det många Igelkottar som avslutar sina liv just i rishögar som eldas upp..

Så innan ni avnjuter värmen och gemenskapen runt elden, säkerställ att det inte finns kvar djur i riset, och naturligtvis ska man även säkerställa att man har släckningsmöjligheter i närheten.

Väl mött i vårvärmen…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.