Växthustsunami.


En applåd för Tyskland som nu har dragit skygglapparna och till fullo vågat inse faran med kärnkraft. Förespråkarna för kärnkraft kraxar kaxigt och säger att vi i Sverige inte kan drabbas av tsunamis eftersom vi inte bor i ett jordbävningsområde, men då måste man komma med ett klargörande, det var inte en jordbävning som orsakade kärnkraftshaveriet, utan det var strömförsörjningen till kärnkraftsverket som gav upp på grund av den tsunami som följde efter jordbävningen. Men tänker ni, det är väl samma sak? Men så enkelt är det inte, haveriet berodde på att strömmen till kärnkraftsverket försvann, och ett strömavbrott behöver ju naturligtvis inte bero på en tsunami eller hur?

Jag drabbas årligen av ett tio-tal strömavbrott i mitt hus, och jag är ett hundra procent säker på att inte enda av dessa avbrott beror på tsunamis!

Ett litet tankeexperiment: Sverige, liksom övriga världen går mot ett varmare klimat, det är ett faktum. En tänkbar konsekvens av detta är att vårt land kommer att drabbas av ökad nederbörd, kanske rejält ökad sådan. Vad den ökade nederbörden kan orsaka för skada är oklart, men allt vi bygger i detta land, byggs utifrån s.k värsta scenarion, dvs scenarion som är det värsta vi hittills känner till.
T ex hållfasthet på byggnader utgår ifrån statistik från SMHI vad det gäller temperatur, temperatursvängningar, nederbördsmängder osv. Redan ser vi tak som rasar in pga av ökad snömängd. tänk nu att regnmängden ökar till det dubbla? Vad sker? All skog som tidigare sög upp regnet är borta, vilket leder till att regnvattnet ostört rinner ner i våra vattendrag. Nivåerna stiger okontrollerat, våra vattenverk öppnar sina portar för att förhindra ett dammhaveri.
Tänk då om ett haveri sker, vilka blir följderna? Ja för dom som bor nedanför dammen spolas liv och hem bort, allt hamnar i floden. Enorm landerosion, en stad som Umeå försvinner till stora delar. Naturligtvis så försvinner all ström som tillverkas i dammen, hela län kan drabbas av strömavbrott. Säkringshaverier, transformatorbränder pga av överbelastning osv sprider sig som en löpeld från olycksplatsen. Så gott som all kommunikation försvinner då all ström är borta. Ett par dygn efter ett dammhaveri är vi förflyttade 100 år bakåt i tiden.
Men rätt snart återkommer livet för dom flesta, reservaggregat går i gång, reservstationer  startas upp, radion börjar sända ut information. Master för kommunikation blir avgörande för dom drabbade. Livet stabiliserar sig. Men tänk om ett kärnkraftsverk som är beroende av ström från dammen som brast drabbas av ett strömavbrott?
Ett strömavbrott liknande det i Japan? Vilka blir då följderna?  Vid det stora strömavbrottet 2003 var vi väldigt nära ett haveri vid Oskarshamns kärnkraftverk och av en härdsmälta, men pga av starka ekonomiska intressen har det smugits undan för allmänheten.
En färsk rapport visar att Sverige, detta fantastiska land (tror vi) är tredje sämst i världen på kärnkraftssäkerhet!!

Hur reagerar människan på ett haveri i ett kärnkraftsverk? Vi har hittills drabbats av tre haverier i tre olika världsdelar.
 Tja, se vad som sker i Japan, se vad reaktionerna är runt om på jorden, alla inser faran, dom flesta vågar säga sanningen (oavsett konsekvenser). Det är snart bara lilla Sverige av dom moderna länderna som konsekvent förnekar faran med kärnkraft.

Det värsta med en växthustsunami är inte att en damm brister, eller att stora arealer blir strömlösa, inte ens att folk inte kan se sin favoritdokusåpa på tv är så särskilt allvarligt i det långa loppet, utan det är händelser som kommer att förfölja mänskligheten och alla övriga typer av levande organismer i många tusen år. Tänk att stå på din gård några dagar efter ett stort strömavbrott och se och känna ett moln svepa in, ett moln från ett kärnkraftsverk 50-100 mil bort, ett moln fullt med sjukdom och död.

Detta scenario är ett av naturens alla möjliga händelseförlopp, kom ihåg att mänskligheten själv är en betydligt större fara i form av t ex ett terroristdåd, försumlighet, olycksfall mm.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.