I vargflockens mitt.


Jag har sett glimtar av Vargmannen på Animal planet där han lever väldigt nära vargar i hägn. Jag har inte riktigt fastnat för detta program då jag inte riktigt har trott på hans kunskaper. Som så många andra ansåg jag honom vara lite av en galning som lekte vargkännare. Men efter att ha läst hans bok – I vargflockens mitt så har jag ändrat min inställning gentemot Shaun Ellis något enormt.

Han gav bokstavligen upp hela sitt trygga liv i England för att få en chans att leva i vargens närhet, i detta fall i Idaho USA. Han kom i kontakt med  Naz Percé indianerna, och byggde upp ett förtroende som gav honom den unika möjligheten att få leva med vargar.

Forskarna på plats skrattade åt honom, men han gav sig av ut i vildmarken. Hans enda kontakt med mänskligheten var en fast plats i skogen med en ryggsäck där meddelanden skrevs på lappar. Det tog två år innan han återsåg en annan människa. det som hände däremellan är en fascinerande berättelse.

Han ger en enorm inblick i familjeliv, ett liv som gäller dels vargar, men även våra familjehundar. Varje individ har en särskild uppgift i sin familj, och vårt beteende måste anpassas efter den individens ställning i hierarkin.
En sak han lärde sig rätt omgående:
För acceptans från vargen så är det ditt födoval som avgör om du överlever eller inte.
För att göra en sammanfattning:
Learning by doing beats learning by reading in this case.

Annons