Skyddsjakt på nyvaken björn..


Fick för någon vecka sedan höra rykten om att det varit en skyddsjakt på en björn i skogarna där jag bor.
Fågelvägen är det kanske 1 mil till det ställe där jakten förekommit.
Detta lät inte riktigt klokt, så jag fäste inte så mycket notis om det hela.

Men häromdagen så stötte jag på en av länets mest erfarna och kunniga spårare. Han jobbar ofta på uppdrag åt länsstyrelsen och han bekräftade jakten.
Satte mig med papper och penna och ringde ansvarig på länsstyrelsen.
Återger här min intervju med den ansvarige..

Länsstyrelsen beviljade nyligen skyddsjakt på en nyvaken björn i skogarna kring Stensvattnet, Bjurholm.

”Vapstens sameby ansökte om jakt då de fann spår av en björn mitt inne i det område där de för närvarande samlar ihop sina renar för transport upp till fjällen.

– Vi beviljar skyddsjakt då det finns risk att renhjorden kan skingras, speciellt nu på våren, då vajorna är nära att kalva, och de är mycket känsliga för stress, säger ……. ……… på Länsstyrelsen.

Att det beviljas skyddsjakt på rovdjur i närheten av högdräktiga renar är inget konstigt. Arbetet med att samla ihop skrämda renar tar mycket tid för samebyn. Nu ställde denna björn inte till med någon skada, utan de första tecknen visade att den flydde ut ur området.

– Risken för att den ska återvända till området där renarna befinner sig är dock stor. Forskning har visat att björnar kan orsaka stora skador för rennäringen den här tiden på året och därför beviljades skyddsjakten.

Finns andra metoder

– Det finns inga skäl att jaga en björn som vaknar och lämnar spår i snön. Denna björn vaknade helt enligt tidtabell, och vart ska den ta vägen? Är den störande för rennäringen så ska jakt vara det sista alternativet, det finns andra metoder att freda renarna, säger rovdjursexperten.

Skyddsjakten avslutades i söndags utan resultat”

Jag frågade också om beviljade skyddsjakter läggs ut på t ex hemsidan? Men det gör de inte, utan det är bara Naturvårdsverket och polisen som får ta del av denna information. Så hur många rovdjur som jagas på våren är svårt att veta. Det krävs att man håller en ständig kontakt med respektive länsstyrelse för att få ta del av skyddsjaktbeslut.

Gångspår..

Gångspår..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.