Anger du grannen?


Nu har kräftpesten nått Norrland.

Det första fallet konstaterades i fjol (2012) då en kräfta med pest fångades på sträckan från Stornorrfors kraftverk (Umeå kommun) ner till havet. Nu är ännu ett fall konstaterat, nu i västra Spöland (Vännäs kommun) där en flodkräfta hittats död i kräftpest. Detta innebär att hela sträckan upp till Vännfors i Vindelälven samt Umeälvens sträckning upp till Pengfors kraftstation (Vännäs) är pestsmittat område. Norrlands bästa bestånd av flodkräfta är därmed förstört. Orsaken till denna pest är signalkräftan som är en Nordamerikansk kräfta som inplanterats i Sverige och som bär med sig denna pest som de själva är resistenta mot.
Vindelälven, en av våra Nationalälvar, är landets största biflöde (till Ume älv).

Ingen kräfta förmår ta sig förbi kraftdammarna, vilket innebär att de är förflyttade med människors hjälp. De som gör detta är väl medvetna om kräftpestens förbannelse, men är alldeles för egoistiska och korkade för att ta hänsyn.
Förutom de rent ekologiska konsekvenserna så får det följder för alla amatörfiskare utmed älven. Regler för rengöring av fiskeutrustning, båt osv skärps. Kräftfiske förbjuds helt.

Känner du att kräftpesten är något du bryr dig om? Bor du utmed ett vattendrag så är det förmodligen någon i din närhet som flyttar kräftor för att få ett ”bra fiske”. Den urgamla svenska flodkräftan hotas allvarligt av utrotning på grund av pesten och därmed rubbas en del av ekosystemet i vattendragen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.