Sitter vid datorn och gör den rutinmässiga internetsurfen på diverse nyhetssajter, naturbloggar, miljöorganisationer med mera.
En känsla som växer sig allt starkare för var dag (nästan) är känslan av vanmakt och uppgivenhet.
Som journaliststudent med miljöengagemang så jämför jag alltid den offentliga och etablerade medievärlden med den ideella och småskaliga nyhetsförmedlingen, som så gott som uteslutande nyttjar internet som nyhetskälla.
Eftersom jag alltid följer miljönyheterna på alla möjliga kanaler så får man läsa om samma nyhet från olika synsätt.
Miljöarbetet är ett arbete för framtiden och berör oss alla, så är jag så blåögd så jag tänker att alla borde ju följa med i vad som händer i kampen för miljön.
Men när man sedan hamnar i en diskussion och blir tillfrågad om de i mina ögon mest triviala saker så infinner sig en känsla av hopplöshet.
Man inser snabbt att majoriteten av folket aldrig hänger med i debatten om miljön. Som bäst så läser de lite flyktigt på rubrikerna eller lyssnar med en öra på nyheterna om något hemskt har hänt.
Några saker folk vet om, men inte har en susning om (egentligen)
Fukushima: Kärnkraftverket som havererade i Japan (var det väl, säger folk). – Jo, det var hemskt. Man läser ju aldrig om det i tidningen,så nu är det ingen fara längre.
SANNING: Kärnkraftverket fortsätter läcka ut radioaktivt avfall och saneringskostnaderna når nu astronomiska höjder. Faktiskt samma höjder som vårt eget Vattenfall spekulerat bort på kol och andra fossila projekt.
http://fukushimaupdate.com/
Skog: Vi matas veckovis med hur regnskogar runt om i världen fortsätter skövlas. Visst är det hemskt, men det internationella skyddet för skogen är alltid bättre än det svenska skyddet får vår egen skog. Amazonas som ofta får klä skott för regnskogsskövlingen har runt 20 procent skyddad skog. Sverige har 2-5 procent, som miljöorganisationerna kämpar för att behålla.
Förutom att skövla våra skogar så markbereder vi jorden sönder och samman. Faktum är att vår svenska skogsbruksmodell får oerhört hård kritik från ALLA som får se hur den fungerar i praktiken.
SANNING: Denna skövling nämns aldrig i ”riksmedia” utan fakta om hur illa det är finner man via internet
http://www.naturskyddsforeningen.se/
Gruvor: gruvnäringen uppges av politiker som nödvändig eftersom det är vår största och viktigaste basnäring tillsammans med skogsbruket.
Skrupelfria gruvbolag etablerar sig i allt stridare ström i Sverige. Regelverket är till 100 procent utformat för snabba och krångelfria gruvbrytningar. Detta ska tydligen komma svenska folket till godo genom skatteintäkter.
SANNING: Inget annat land på jorden uppvisar samma slappa och undergivna attityd gentemot gruvföretagen som Sverige. Läs och förstå att det är lättare att starta gruva i Sverige än i vilket U-land som helst. Och är det något vi fått lära oss, så är det att i U-länder kan man muta sig till vad som helst. I Sverige behöver de inte muta, endast inmuta.
Inte en skattekrona kommer det svenska folket till godo, förutom då de som för tillfället jobbar som anställda åt gruvföretagen. All vinst flyttas utomlands.
http://stoppagruvan.wordpress.com/
Vatten: Vi har miljövänlig vattenkraft, den är förnybar, skapar mindre vårflod ovs. Visst känner ni igen argumenten?
SANNING: Vi har inte ett enda naturligt (nästan) vattendrag som går från fjäll till hav. Alla vattendrag, stora som små är påverkande av människan. Detta gör att till exempel öringen inte kan vandra till sina naturliga lekplatser, ålen kan inte vandra.
Kräftor, sländor, groddjur osv kan inte heller ta sig upp i vattensystemen.
http://www.alvraddarna.se/
Kontrast: vår svenska natur lockar faktiskt fortfarande enormt mycket turister.
Saxat: ”Det globala resandet fortsatte att stärkas under 2012. I Sverige ökade turismens totala omsättning med 4,8 procent till 275,5
miljarder kronor. Turismens exportvärde, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, ökade med 7,5 procent till 106,5 miljarder kronor under 2012, vilket var cirka 85 procent mer än järn och stålexporten (57,1 mdkr) och nästan tre gånger så mycket som värdet av den svenska personbilsexporten (37,6 mdkr).”
http://www.tillvaxtverket.se
En fråga man ställer sig: Om man tittar på kartan, vart ska turister få se den svenska naturen? Vem vill resa till ett land för att skåda bilvägar, stora gruvkomplex, enorma kalhyggen och döda stillarinnande vattendrag?
Och om man återvänder till rubriken, hur skulle man få kunskap om sakernas tillstånd utan internet? För via riksmedia kommer inte sanningen fram, det är en sak som är säker. Så klicka på de länkar jag lagt in, läs, begrunda och surfa vidare via länkar eller sökord.
Internet är miljöns bästa vän.
Pingback: Media vs miljö | Naturstacken-VK