Dina skyldigheter i allemansrätten


Är det något vi svenskar ska vara stolta över, så är det vår allemansrätt.
I landet lagom ter sig allemansrätten som perfekt företeelse.
Detta med allemansrätt är en rätt unik medborgarrättighet.
Det är ytterst få länder (de nordiska länderna) som ger dig rätten att vandra fritt i skog och mark. Som brukare av allemansrätten får du plocka bär och svamp,du får campa, du får vistas nästan var du vill, det är din rättighet.

Men, detta med rättigheter har en tendens att gå överstyr. Folk hävdar allt oftare sina rättigheter i de mest olika sammanhang, men det folk gärna glömmer är att ett samhälles plikter och moral inte bygger på rättigheter, utan på skyldigheter.

2013-06-06-1497

Som med så många andra sedvänjor så antar vi att de är väldigt gamla, men allemansrätten är faktiskt relativt ny som sedvänja.
Allemansrätten som folklig rätt tillkom under 1940-talet i samband med införandet av den andra semesterveckan, då statsmakten önskade se storstadsbefolkningen i skog och mark under sin ledighet.
I lagens mening är allemansrätten inskriven i regeringsformen sedan 1994 och faller in under Miljöbalken.

Åter till rättigheter och skyldigheter.
Cyklar du i en stad, då är det din rättighet att använda cykelbanor osv, men det är även din skyldighet att visa respekt och hänsyn till dina medtrafikanter.
Att gå på bio är din rättighet, men det är din skyldighet att inte störa andra genom att skrika, prassla med påsar, detta hör till god uppfostran.
Samma sak gäller i skog och mark. Det är din rättighet att vistas i skogen, men tänk på en sak. All mark tillhör någon, varenda liten bit skog är någons egendom. Det kan vara staten eller skogsbolaget, men hälften av all skog i detta land ägs av privata markägare.
Så packa ryggsäcken, njut av lugnet. plocka svampar och bär, men fäll inga träd, lämna inget skräp, elda ej på farliga ställen och tänk på att tomtmark är privat område, likaså en brygga som ansluter till privat mark.

Det är din skyldighet att nyttja allemansrätten på ett ansvarsfullt sätt.

Länk till Naturvårdsverket om allemansrätten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.