Nytt miljömärke..


Häromdagen så såg jag en film på SVT som heter Kampen om fiskarna. Tyvärr verkar SVT inte ha rätten att sända denna film på SVT play, men om många mejlar och vill se den, så kanske den kommer igen.

Handling: ”Den brittiske stjärnkocken Hugh Fearnley har fått nog. Han står inte ut med att reglerna tvingar fiskare att kasta enorma mängder prima fisk tillbaka i sjön till ingen nytta eftersom den ändå är dödsdömd. Så han startar en kampanj för att ändra fiskepolitiken i Bryssel

Den handlar om den fisk vi äter och främst handlar den om Tonfisken, den fisk som utgör stapelföda för så många människor på denna jord. Det var en så kallad ”eye opener” som visar på tvivelaktiga företag och skumma organisationer.

Som miljömedveten kund söker jag alltid efter varor som genom märkning stödjer miljövänlig tillverkning, humana fångstmetoder och så vidare.

När det gäller marina varor har detta märke varit ett pålitligt sådant. Detta märke tillsammans med text eller märke som garanterar delfinsäker fångst anses vara tillförlitligt för oss konsumenter.

MSC logo-en

Men efter att jag hade sett filmen så fick sig detta märke en törn. Det visade sig att man inte alls kunde lita på att fisket efter tonfisk följer de krav som ställs för att få märka produkten med detta märke. Fiskefartygen fiskade tonfisk med not, det vill säga, kilometerlånga fiskenät som utan pardon sveper med all typ av fisk och även sköldpaddor följer med noten.

bifångstDet är inte bara delfiner som ska skyddas vid fiske av tonfisk

 

 

 

 

 

 

Allt som inte är tonfisk kastas tillbaka i havet. Men majoriteten är död eller svårt skadad. Hajar kan även få fenorna avskurna och sedan kastas de tillbaka levande i havet. Det får till följd att de endast kan simma åt ett håll, nämligen nedåt. Sakta men säkert plågas de till döds på havets botten.

fsc-logo

Godtyckligheten är densamma som för FSC: Forest Stewardship Council som visat sig vara ett opålitligt märke då det gäller hänsynsfull skogsavverkning.

 

 

 

 

 

I denna film fick jag upp ögonen för ett mycket bättre märke när det gäller tonfisk. På Maldiverna fiskar man tonfisk på ett traditionellt sätt med fiskespö. Här ser man hur det går till.

id105_img01_Pole-and-line

Detta fiske kallas för pole och line och är 100% inriktat på tonfisk och det är noll % bifångst.

 

 

 

 

 

 

När fiskebåten hittat vatten med tonfisk så började man spruta vatten för att skapa oro i vattnet. Detta väcker tonfiskens intresse. Efter det så kastar man ut betesfisk för att ytterligare väcka tonfisken. När sedan tonfiskstimmet kommer, då kastar man ut fiskespöna och börjar fånga fisken. Eftersom man gör detta manuellt så tryter krafterna rätt fort, och efter ett par timmar är man så trött i kroppen att man avslutar fisket. Då är endast nån procent av all tonfisk uppfiskad och man återvänder till land. Där väntar ett snabbt omhändertagande av fångsten. Med denna fiskemetod säkerställs tonfiskens bestånd samt att all annan fisk klarar sig utan problem.

Så leta efter denna märkning, finns den inte, efterfråga. Det är du som konsument som gör skillnad.

Här en länk till Hugh Fearnleys hemsida

pole and line1

pole and line3

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.