Baggböleri i modern tappning.


Baggböleri

Den klassiska benämningen på hur skogsbolagen först köpte 50-åriga avverkningsrätter för att sedan övergå till att köpa upp hela hemman.

Att det just blev den lilla byn utanför Umeå i Västerbotten med sitt sågverk som kom att ge namn åt detta bedrägliga beteende har en något äldre händelse. Sågverket anklagades i mitten av 1800-talet för att olovligen avverka statlig skog. De fälldes dock aldrig i rätten, men en hel del andra bolag fälldes. Men begreppet Baggböleri var myntat och det följde mest troligt med som benämning på de skogsuppköp som senare blev en norrländsk plåga.

skogshuggarbild

Illustration: Nils Glaveby.

Det här har man fått höras återberättat från äldre personer i olika varianter. Till exempel så har släktingar och äldre berättat om hur de skickade ut sin pappa eller morfar eller vem som ägde skogen ut på uppdrag när ryktet gick om att en bolagsrepresentant vandrade in i byn med en väska innehållande kontrakt och gott om sprit.

Vid slutet av 1800-talet var hälften av skogarna uppköpta av skogsbolagen. Detta fick till följd att politikerna stiftade nya lagar för att förhindra framtida uppköp utan statens godkännande.

Den nyutformade lagen kom att kallas för Norrländska förbudslagen och kom i bruk 1906.

Det var ett desperat försök att stoppa den skenade sociala misär som blev konsekvensen av att de som tidigare var självständiga skogsägare nu blev livegna arbetare, som tvingades slita för noll och ingenting i de skogar de nyligen ägt.

Visst låter detta gammalmodigt och overkligt?

Både ja och nej.

Som skogsägare i dag är du ägare av din skog, och inget skogsbolag kan lura av dig skogen hur som helst.

Men, och detta är ett stort men, om du byter ut skogsbolag mot gruvbolag, då är det inte bara ett möjligt scenario, utan det är de facto ett pågående skeende.

Äger du skogen så upphör din äganderätt 50 cm under myllan, och vill ett gruvföretag bryta upp mineralerna under ytan, då är det öppet mål för för gruvföretaget.

Nu är det nådens 2013 och det är hög tid för en översyn av lagen från 1906. En omformulering av lagtexten som även innefattar jorden under träden.

Tänk att begreppet Baggböleri fortfarande är en levande företeelse i vårt moderna samhälle.

Fast Baggböleri är ett utdöende begrepp, och det är dags att med skam och sorg i ögonvrån mynta ett mer aktuellt begrepp – Rönnbäckeri.

Även det en västerbottnisk ort som i dagsläget riskeras att förintas från kartan. Och detta på ett mer påtagligt sätt, den kommer helt enkelt att grävas bort för ett utländskt företag vill roffa åt sig den nickel som finns under ytan. Ett gigantiskt hål, fullt av giftiga ämnen, mitt i älvfåran.

Den stora skillnaden mot det gammalmodiga sättet att supa skogsägaren under matten för att sedan få hans namnteckning på ett köpekontrakt, så behöver dagens bolag bara muta in marken. Helt gratis och med statens stöd.

Våra politiker stoppade Baggböleriet – låt oss få de att stoppa Rönnbäckeriet , innan det är för sent.

Annons

2 reaktioner på ”Baggböleri i modern tappning.

  1. Pingback: Baggböleri (Landgrabbing)- i en tidsera framför dig.. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.