Bolivia – smartare än svensken.


Bolivia – vad tänker man på då? Tja, ett land nånstans i Sydamerika va? De där som brukar stå på våra torg och spela nån form av flöjt i färgglada kläder.
Vilka tankar tror ni att svensken i allmänhet har när de hör dessa flöjttoner ljuda över torget?
Är det ett välutvecklat land, eller är det ett smärre u-land?

 

Bolivia_(orthographic_projection).svg

 

Tja, för egen del så är jag rätt så okunnig om just Bolivia, så vad är det då för land?
Rent ekonomiskt är det ett av de fattigaste länderna.
Tidigare levde många bönder på produktion av kokabusken, men allt förstördes i en USA-ledd antidrogaktion.
Bolivia är en stor leverantör av av naturgas, främst till Brasilien.
Landet är Sydamerikas fattigaste, men är otroligt rikt på naturtillgångar, varav den främsta naturtillgången är den biologiska mångfalden. Biotopstrukturen ger skydd till enorm mängd växter och djur.
Bolivia innehar även världens största saltslätt – Salar de Uyuni – som beräknas innehålla tio miljarder ton salt. Av detta så utvinns årligen omkring 25 000 ton. Området är lika stort som hela Skåne.
Detta enorma salthav döljer även världens största koncentration av Litium, en av vår tids viktigaste grundämnen. Det är en viktig komponent i allt som har med vårt IT-samhälle att göra, och är den viktigaste ingrediensen i de nya batterier som ska ge världen ett fossilfritt samhälle.
Beräkningar uppger att hälften av världens tillgångar av just Litium finns här.
Naturligtvis så lockar detta till sig kapitalets hyenor, dessa multinationella gruvbolag som hugger sina käftar i allt som kan ge vinning.

Och då kommer man tillbaka till de där flöjtspelande typerna på våra torg, de borde väl tacksamt ta emot dessa gruvbolag för att tjäna landet lite pengar?
– Jag menar, hallå, ni är väl inte korkade???
Eller? Hittills har landet motsatt sig gruvbolagens alla fina ord och löften och har lärt sig av historien. Om de tillåter att gruvbolagen påbörjar sin exploatering, då är landets förtjänster lika med noll.
Detta fattiga land, ett av våra fattigaste är på ett högre plan medvetna om gruvbolagens profithunger än vad den välutvecklade nationen Sverige är.
Bolivia försöker med alla medel att på eget sätt finna vägar till att landets Litiumtillgångar ska tillfalla nationen och dess innevånare, och inte aktieägare i Kanada, Australien eller något annat land.

Visst är det förunderligt, att underutvecklade Bolivia ska vara förståndigare än Sverige när det gäller sin nations bästa?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.