Nigerdeltat – en svart fläck på kartan..


En gigantisk plump i det mediemedvetna samhällets medvetande.

Nigeria – detta jätteland på Afrikas västkust.

NigerDeltaMapWhole2

Med en befolkning på över 160 000 000 och mer än dubbelt så stort som Sverige så är det kontinentens folktätaste och topp tio i världen.

Landet är i dag välutvecklat med en stabil ekonomi som traditionellt sett baserat sig på jordbruk.

Den afrikanska själen fick ge upp sin frihet under 1400-talet då Europeiska kolonisatörer invaderade den afrikanska västkusten. Med bosättningar som bas så inleddes den utarmning som pågår än i dag.

Nigeria eller rättare sagt de självständiga folkgrupperna blev under början av 1800-talet föremål för kolonisatörernas och de mäktiga hövdingarnas affärsuppgörelser. Landet som kom att bli Nigeria var den region som blev hårdast ansatt av den slavhandel som kom att bli en av mänsklighetens vidrigaste handlingar.

När slavhandeln upphörde i mitten av 1800-talet så ersattes slavarna av handel med varor och ett kristet missionsarbete.

Nigeria är förutom sin stora befolkning även en av jordens största producenter av fossila bränslen. Området där Nigeria ligger, Biscaya-bukten är det område i Afrika som har oljetillgångar värda att exploatera. Internationell sett är Nigeria Afrikas största oljeproducent och tillhör topp tio som oljeexportör i världen.

niger deltaipad-art-wide-niger-420x0

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Detta till trots så importerar Nigeria 90 procent av det inhemska oljebehovet.

Varför det är så?

.

Orsakerna är flera

Korruption och skatteplanering är de främsta orsakerna

Den främsta aktören i landet är Shell och det företaget har i många år undgått underhållsansvar för den olja de pumpar upp och som sedan skickas via pipelines ut till kusten.

Dessa pipelines utsätts årligen för attentat och stölder. Folket som bor längst med dessa oljeledningar har det så fattigt och eländigt, så de borrar helt enkelt hål i ledningarna och stjäl olja.

Men det har även visat sig att det förekommer omfattande stölder av organiserade ligor från främst de forna öststaterna. Summan för dessa stölder uppskattas årligen till omkring sex miljarder US-dollar.

Detta till trots så bryr sig Shell inte om dessa stölder då deras produktionsmål uppfylls i antal fat.

Landets oljetillgångar är helt enkelt så omfattande så Shell bryr sig inte om ”lite spill på vägen”.

Förutom stölder så är underhållet väldigt begränsat och läckage är för kostsamt för att laga.

Efter påtryckningar från internationella miljö och människorättsorganisationer så har nu Shell påbörjat ett arbete med större ansvar och ett mer kontrollerat underhållsarbete.

Vad är det då som sker i Nigeria mer konkret?

.

Det som det handlar om är det som går under benämningen Nigerdeltat. Ett gigantiskt våtmarksområde, ett av jordens största,  hemområde för miljontals människor och djur.

nigeria_map_detail-c0c40110d64ccfbea3aeaf5c37731b0aaae0b4d9

Här har det under 50 år skett oljeutvinning och under lika lång tid så har det skett omfattande oljeläckage. Eftersom området är svårtillgängligt och farligt att besöka är omfattningen av spillet uppskattningar som är försiktiga i sin bedömning.

En beräkning som verkar gälla som tillförlitlig visar på att det kan ha runnit ut 2 miljarder (2 000 000 000) liter olja i naturen. Omräknat i fat så blir det omkring 12 500 000 stycken.

Mot denna siffra kan 40 000 ton som läckte ut vid Exxon Valdez-katastrofen i Alaska 1989. i fat motsvar det omkring 250 000 st!! 41 000 000 liter

Den i media så omskrivna olyckan i Mexikanska golfen 2010 beräknas ha släppt ut knappt 5 miljoner fat olja. 800 000 000 liter.

OBS: de siffror som är fetstilta är officiella siffror och omräkningarna är mina egna. De är ungefärliga, och förhoppningsvis rätt.

Likheter och skillnader?

.

Likheten är uppenbar, det är aldrig bra att olja kommer ut i natur och miljö på detta okontrollerade sätt.

Då är olikheterna desto fler.

De två sistnämnda skedde till havs, under ett och samma tillfälle. Även om det i sig är allvarligt så skedde det under former som var under uppsikt. Saneringsarbetet var omedelbar, och forskare och ingenjörer ledde ett i media bra saneringsarbete. Uppföljningen är fortgående och konsekvenserna är synliga och överskådliga.

Då är det värre i Nigerdeltat. Det finns en utbredd korruption inom regeringen och övriga styrande organ, vilket försvårar för miljöorganisationer, åklagare och andra att kräva miljöansvar från oljebolagen. Detta innebär att utsläppen skett under 50 års tid, helt utan kontroll eller saneringsarbete.

niger-delta-on-fire-2_hyxtE_11446

Det är på land som utsläppen har skett, vilket innebär att oljan inte kan ta vägen någon annanstans än tillbaka ner i marken. Hur det har påverkat markekologi, dricksvatten och grundvattnet är svårt att övergripa, men att omfattningen är enorm, det behöver man inte vara ett geni för att förstå.

Detta har fått till följd att grödorna planteras i oljevatten, fisket sker i vatten som brännbart, dricksvattnet är direkt hälsofarligt och grundvattnet är förorenat i många tusen år framöver.

.

.

.

.

Provtagning av dricksvatten visar på halter av ett cancerogent ämne som 900 gånger överskred WHO:s riktlinjer.

Till detta kommer att oljebolagen nu har börjat gräva kanaler inåt landet för sina oljetankers i stället för att leda oljan till kusten i pipelines. Detta får ytterligare konsekvenser på ekologin då havsvatten strömmar in i sötvattenområderna.

Denna ohållbara livsmiljö gör det omöjligt för miljö och saneringsarbetare, forskare och media att ta sig in i området, för misären tvingar de som bor där att ta alla möjligheter som finns till inkomst, och kidnappning är tyvärr en vanlig inkomstkälla.

Det finns ett stort motstånd bland befolkningen mot dessa oljebolag och organiserade grupper försöker utöva påtryckningar. Många av de lokala ledarna har oförklarligt försvunnit under årens lopp.

Den dag då främst Shell får krypa till korset och ta ansvar för saneringsarbetet, ett arbete som beräknas kosta många miljarder dollar och som kommer att ta minst 30 år, ja då får man anta att aktiebolaget Shell upphör och det uppstår ett nytt aktiebolag som övertar 100% av Shells aktier.

Precis som det sker i Sverige dag, då gruvbolag först utvinner mineralerna och för vinsten utomlands, och som sedan går i konkurs för att undslippa saneringskostnaderna. Kostnader som sedan samhället får bekosta.

Varför får detta ske i det tysta?

cartoon_niger_delta_oil

Annons

En reaktion på ”Nigerdeltat – en svart fläck på kartan..

  1. Pingback: Okavangodeltat – snart ett oljefält | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.