Socker – aja baja..


Naturmat, naturbete och allt med natur är positivt för människan.

Det finns dock naturliga saker för människan att se upp med.

När det gäller det vi stoppar vi oss så finns det de gamla vanföreställningarna att man ska akta sig för främst fett av alla de slag.

Men hur är det med det egentligen?

Att koppla fett till hjärt-kärlsjukdomar är ett känt fenomen, men det finns inga belägg för att det är på det viset.

Allt mer forskning visar tyvärr på en överdriven rädsla skapad av läkemedelsindustrin.

Kolesterol har blivit ett farligt ämne som ska bekämpas med medicin.

Det var läkemedelsindustrin som skapade nivåerna för kolesterolet, och allteftersom så har rekommendationerna för kolesterolet sänkts. Detta för att få allt fler människor att hamna i den ”farliga zonen”.

Ny forskning visar tvärtom att kolesterolet fungerar som ett smörjmedel i våra kärl och förhindrar därmed inflammationer.

Statinerna är de bäst säljande läkemedlen och är läkemedelsindustrins största kassako. Enbart Pfizers Lipitor omsätter 100 miljarder kronor per år.. Så det finns obegränsat med pengar för fortsatt lobbying.

.

”Udo Erasmus, Ph.D.: har skrivit boken: ‘Fats the heal Fats that kill’

”Socker är inte fett, men kroppen omvandlar socket till hårda fetter. Det påverkar/kolliderar med insulinet och kolliderar med läkande fetter. Socker förstör tänder, socker är mat för bakterier, svamp och cancerceller. Socker höjer produktion av adreUdonalin upp till 4 gånger, kraftig stress bildas, socker stimulerar till snabbare åldrande och stjäl kalcium, krom och andra mineraler i kroppen.”

.

sockerplantage1

.

.

Och då kan vi komma in på det detta inlägg ska handla om, nämligen socker.

Allt mer forskning visar på farorna med socker, eller kolhydrater som det heter i kostsammanhang.

Även här finns obegränsat med pengar för att bedriva lobbying som främjar sockerindustrin. Den industrin är en av världens mest inflytelserika, och socker, rättare sagt , vitt raffinerat socker finns i så gott som allt det du äter.

Till det kommer läkare som hela sin karriär levt med föreställningen att kolesterol och fett är farligt. Många läkare har skapat sig ett namn och byggt sfär av förtrolighet kring detta, och att de skulle ändra uppfattning nu, det är inte så troligt.

.

En läkare med annan uppfattning:

Arvin Yarollahi: 

”Svenska Livsmedelsverket föreslår idag som exempel att kolhydrater bör utgöra 50-60% av ditt dagliga intag av energi. Endast 10% bör utgöras av fett och 10-20% av protein. Vi är således övertygade och under vår uppväxt också övertalade i att hög kolhydratintag och låg fettintag är ett måste för att upprätthålla en sund diet. Detta visar sig vara grundat på bristfällig amerikansk forskning från 50-60 talet då endast 1 av 8 i USA led av fetma. Idag, efter 5 decennier med ovan kostråd lider var tredje amerikan av fetma för att inte tala om diabetes, hjärt-kärlsjuka, cancer och inflammatoriska tarmsjukdomar. 

Boven i dramat är socker. Utöver de vanliga sockerbomberna som godis, läskedryck och fruktjuice innehåller även kolhydrater socker – mer specifikt glukos. Oavsett vad du äter för kolhydrat – ris, pasta, grovt bröd, potatis, en kaka eller en bulle, så omvandlas det i slutändan till socker. Svenska Livsmedelsverkets kostråd som vi rekommenderas att hålla oss till kan således översättas till följande: 50-60% socker, 10% fett och 10-20% protein.”

.

Testa själv, gå in på valfri affär, plocka fram vilken vara som helst, och kolla hur mycket kolhydrater (socker) varan innehåller.

.

sugarquestionfotolia_753558_xs_192822689För mig är det en självklarhet att titta på kolhydratinnehållet i vad jag än köper.

Till och med djupfrysta saker som kycklingfiléer är sockerbombade.

Men förutom att socker är dödligt skadligt, så är det också ett globalt hot mot de tropiska skogarna.

Ingen har väl undgått kampanjerna mot Palmolja? Denna mångmiljardindustri som skövlar regnskog i en rasande fart?

Sanningen är att sockerplantagerna skövlar nästan lika mycket regnskog.

.

Ska man då skippa kolhydrater helt?

Det är upp till var och en, men det finns så många röster från vanligt folk, som kanske har gått med diabetes i många år, lägger om kosten till en mer LCHF-inriktad-kost  (översatt låg kolhydrat hög fethalt), och som efter några månader kan lägga undan insulinmedicinen.

.

Jag tänker som så här:

Frukost – ofta fil (lättfil) och flingor. Här har jag hittat sockerfria sådana från Frebaco

hårt bröd, numer surdeg ( i allt bröd)

Lunch: Ofta något lätt med lite kolhydrater och protein.

Middag: Helst något helt utan kolhydrater.

Däremellan nån frukt och nån kopp kaffe.

Min filosofi är ungefär att kolhydrater är energi, och energi ska förbrännas. Så om jag äter den energin på morgon och till lunch, då hinner den förbrännas innan jag somnar.

Att äta stora portioner kolhydrater till middag innebär en inlagring av glukos i kroppen. Denna glukos är det som sedan omvandlas till skadliga blodsockerhöjande ämnen. Så numer undviker jag kolhydrater till middag, (även om det självklart förekommer undantag :))

Men jag försöker verkligen tänka mig för.

.

Naturligtvis så är motion en nödvändighet. Tänk på en sak, du behöver absolut inte träna 6 dagar i veckan på gym, du behöver inte köpa motionsutrustning för flera tusen. Det gör en stor nytta att bara välja trapporna i stället för hissen, om inte varje gång, så de gånger du inte bär på något tungt. Du kan promenera 15 minuter till affären i stället för att ta bilen i 2 minuter. Det finns så mycket vardagsmotion. Varje minut med motion är bättre än noll minuter, sanningen är den att en promenad runt kvarteret kan räcka för att hålla blodsockret på rätta nivåer.

Om jag köper snabbmat, då väljer jag GI-bröd, jag skippar pommes fritsen, jag väljer helst en zero-dryck eller mjölk. För att kompensera för fritsen så väljer jag då en extra kött på burgaren.

Om det gick, så skulle jag välja fullkornsdeg om jag köper en pizza, men jag tror tyvärr inte att det finns det alternativet här upp i norr. (än).

Vidare så söker jag/vi varor som är sötade med Stevia, ett mer naturligt sockerämne. Fullkorn är mycket hellre att föredra framför vanligt korn. Äkta smör framför margarin likaså.

.

Socker är oerhört beroendeframkallande, det vet nog alla om. Prova att ta en ostkrok, eller ett chips när det ska fredagsmysas.

Har du nånsin sett någon ta EN godis ur godisskålen?

Nä, sockrets makt är stor, en övermäktig fiende för de allra flesta.

Forskning visar att socker i kroppen är grogrunden för bakterier, infektioner och cancer. Så att ohälsotalen skjuter i höjden i västvärldens kolhydratkonsumtion är inte så konstigt.

.

Grafical_Abstract_v1

.

Men med tanke på hur mycket det röks i dag, trots alla kunskap om tobakens oerhört farliga inverkan på kroppen, så hyser jag inga stora förhoppningar på att sockerindustrin ska minska sin konsumtionsmakt i någon större utsträckning.

.

Avslutar med ett utdrag ur denna text.

Fett i kosten orsakar en höjning av blodets kolesterol som ger upphov till igensättningarna i kärlen. Båda dessa antaganden grundas på forskning av Nikolai Anichkov som 1913 rapporterade att kaniner som matats med kolesterol utvecklade kärlskador liknande mänsklig ateroskleros. Det är befängt att detta feltänk fortfarande utövar inflytande på modern sjukvård.

Kaniner är växtätare och ska naturligtvis inte matas med animalisk föda. Anledningen till att denna myt lever kvar kan bara förstås om man ser vilka oerhörda vinster den har gett läkemedelsindustrin och dess medlöpare.

.

 Ett något annorlunda inlägg, men en frisk och hälsosam människa vill leva i en frisk och hälsosam natur..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.