Uppdatering – kampen mot torven..


Tänkte jag skulle uppdatera er alla i läget kring kampen mot torvbrytningen.

Ska börja med att visa hur det ser ut på vk.se i dag 2014-02-26vk-om torvMed på bild är min käre bror, kanske den som drabbas allra hårdast av den planerade torvbrytningen. Han och hans Sambo bor bara drygt 200 meter från den ena täkten.

De har investerat hela sitt liv i detta hem och hus.

Den här namnlistan har min bror skapat. Jag tackar på förhand för att du signerat den.

Jag sitter med Länsstyrelsens beslut att bevilja torvbrytningen och förundras över hur man kommit fram till detta.

Ingen instans som fått lämna in synpunkter stödjer brytningen. Det finns myndigheter som har valt att inte lämna några synpunkter, däribland Naturvårdsverket. Att det verket avstår säger väl allt om hur illa ställt det är med detta lands naturarbete. Vi får verkligen hoppas att verket får utökade resurser till att utföra sitt naturvårdsarbete på ett tillfredsställande sätt..

Neova är Skandinaviens ledande bioenergiföretag – och ingår i Vapogruppen som är världens största torvproducent.

Detta är saxat ur Ulricehamns tidning där de skriver om ett liknande ärende.

Att stora starka industrigrupper styr vårt lands regering och statliga verk, det ser vi tydligast i den gruvboom som råder, och där staten stödjer gruvbolagen på alla tänkbara sätt. Och när man nu läser att det finska företaget Neova ingår i världens största företagsgrupp när det gäller torv, ja då förstår att de törs och kan agera så som de gör.

Neova ja, så här säger de som svar till den stora artikeln i vk.se

Neova om torv

Så oerhört rutten härskarteknik de använder sig av. Att känna att vindarna har vänt är så fult sagt, så man skäms som människa på samma planet.

Vid det omskrivna samrådet sa Neova – om en markägare säger nej till brytning, då blir det ingen brytning. Vi respekterar alltid markägarens önskan.

Vilka lögner de far fram med. Se bara länken ovan från Ulricehamn, samma upplägg där som här. Privatpersoner och andra som överklagar, men Neova kör på ändå.

Neovas argument för torvbrytning är att det behövs i våra värmeverk i stället för olja. Sanningen är att torven behövs för vi blivit bättre på att sopsortera, och när vi blivit bättre på det, ja då slänger vi mindre plast i soporna. Främst är det våra soppåsar som är annorlunda nu, tidigare var det den plastpåse som vi bar hem våra matvaror i som blev soppåse. Men nu är dessa påsar ofta gjorda i alternativa material.

Det innebär att att de värmeverk som eldar våra sopor för att värma våra hus via fjärrvärme inte får tillräckligt med plast i sina pannor. Att elda hushållssopor är väldigt energikrävande, tänk dig själv att elda upp matrester, blöta blöjor, kanske nån konservburk osv. Och den gamla tidens plastpåsar var gjorda av olja, det vet väl alla?

Och om man behöver ersätta denna olja med något lika energieffektivt, ja då väljer man så klart en annan olja, nämligen torv.

För det är som så att torv klassas som ett fossilt bränsle, överallt på jorden, förutom i Sverige, Finland på Irland och kanske nåt land till.

Energimyndigheten säger så här om bioenergi och torv.

Vad är biobränsle?

Biobränslen är bränslen med biologiskt ursprung, oftast fasta bränslen från växtmaterial. Såväl råvaran som förädlade fasta, flytande och gasformiga produkter innefattas. Motsvarande restprodukter och avfall ingår.

Torv är visserligen ett långsamt förnybart biomassabaserat bränsle, men det har andra klimategenskaper och räknas inte till biobränslena.

Den där sista meningen, långsamt förnybart, det är ett svenskt påhitt för att kringgå det faktum att det är ett fossilt bränsle. Andra klimategenskaper betyder i klartext att det är en bidragande orsak till den ökande koldioxidhalten i atmosfären. Överlag så agerar nationen Sverige på tvärs med hela den moderna energiframställningen med solenergi, vindkraft och alla andra andra varianter av förnybar energi som växer upp som svampar överallt på jorden. Alla länder, till och med Kina, har insett den framväxande ekonomin i hållbar energi, men inte Sverige. Alltså inse att till och med i de största oljeproducerande länderna i mellanöstern så investeras det i gigantiska solcellsparker.

En snabb googling gav den artikel från Supermiljöbloggen ”Förnybart växer allt snabbare” som handlar om omvärldens kapplöpning till ett hållbarare samhälle.

Men åter till vår kamp.

massiva protester- 1

Dessa har sagt nej till brytning:

 • Bjurholms kommun – Miljö & hälsoskydd.
 • SGU – med reservation för att de godkänt efter en komplettering som Neova gjort gällande byns grundvattentäkt!!!!! Hur kan en statlig myndighet godta komplettering från en part i målet? Självklart så ska SGU endast godta en komplettering från en oberoende utredning..
 • Hörnåns fvo
 • Vapstens sameby
 • Vitvattnets utvecklingsgrupp
 • samt berörda bybor
 • Enheten för miljöanalys på Länsstyrelsen, dvs den enhet som ansvarar för biotopvårdsåtgärderna som jag skrivit om, har nu via mejl sagt att de i sitt yttrande om torvbrytningen sagt nej – det är klart olämpligt att bryta torv i denna miljö
 • Naturskyddsföreningen
 • Holmen skog AB- i eget torvbrytningsintresse
 • Vattenvårdsområde 11 – klargör att vattenkvalitén i enlighet med vattendirektivet inte får försämras.

Vi fortsätter med det kanske viktigaste.

Då hamnar vi i vatten. Det införlivade ramdirektivet för vatten som börjar gälla 2015 ställer höga krav på vårt vatten. Detta direktiv har jag skrivit om i min blogg tidigare.

Jag låg på Länsstyrelsen för några år sedan nu om de möjligheter som fanns för lillarmsjöbäcken som reproducerande vattendrag med Armsjöarna och Hörnån som uppväxtmiljö och vandringsvatten. Det är relativt ovanligt med denna typen av vattendrag med en stor å, en rejäl bäck och stora sjöar, som alla sitter ihop utan allt för stora hinder.

Jag fick en av mina häftigaste naturupplevelser just på lillarmsjöbäcken. Det måste börja vara 15 år sedan som jag, en härlig vinterdag var ute och åkte skidor. Jag hade som vanligt med mig vår stövare, och som alla andra stövare så har de liksom lite lätt för att komma på villovägar. Så jag stod på en liten sluttning och spanade efter vovven när jag ser honom komma skuttandes på isen på bäcken. Men Han var sig inte lik.

Jag kisar och undrar om han är skadad på något sätt? Men så börjar hjärnan förstå vad ögonen ser, nämligen en utter. Så häftigt. Jag hann se den i kanske tio sekunder innan den dök ner i ett hål i isen.

Ska tilläggas att ingen hade sett utter här på kanske 50-60 år, om det räcker. Pappa som vuxit upp i dessa skogar hade svårt att tro mig, men då en bekant till pappa sett utterspår fick han lov att tro mig.

Detta är resultatet efter min utterspaning och mitt ”tjat” hos Länsstyrelsen. En ordentlig redogörelse för det biotopvårdsarbete som är nedlagt.

Hörnån-bäcken

Här har jag försökt rita om de torvbrytningar som ligger närmst byn. Detta vattendrag, som numer är klassat som nationellt värdefullt innehåller förutom utter även flodnejonöga, och på myrarna som ska brytas har ornitologer sett t ex enkelbeckasin. Apropå detta med fåglar. Vi har begärt ut samtliga handlingar från Länsstyrelsen, 500 sidor, men vi får inte ta del av den fågelinventering som är gjord.. Den är hemligstämplad..

Vad ett enda utsläpp, efter t ex ett rejäl regn, kommer att ställa till med för skada i detta vattendrag, det behöver man inte vara särskilt insatt för att begripa. Tungmetaller, slam och sediment kommer att med en gång att förstöra den vattenkvalité som krävs för att fisk och vattenlevande insekter och djur kräver för att överleva. Och att uppnå ramdirektivets krav är omöjligt. Den rom som öring och kanske lax har lagt i de iordningställda lekbottnarna kommer att kvävas av sedimentet, och tungmetallerna som legat inlagrade i myren i årtusenden kommer att döda mängder av småkryp.

massiva protester - 2Avrundar detta inlägg med den avslutande delen av artikeln i vk.se.

Jag kommer att återkomma med en rejäl sammanställning av alla de konstigheter som finns i samband med detta beslut.

Om Nevova för ett ögonblick tror att vinden vänt,, ja då är det bäst att de knyter tät omkring sig, för stormen har inte ens börjat..

Jag kommer självklart att jämföra namnlistan med vänner och bekanta, och står inte ditt namn med,, ja då kanske detta väntar,,

snigelpåögatTja, kanske rent av en mördarsnigel,, eller som det heter spansk skogssnigel. Många vill bli av med dem… 🙂

Annons

En reaktion på ”Uppdatering – kampen mot torven..

 1. Pingback: Läge för ett inlägg.. | Naturstacken-VK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.