Ett axplock ur sommarens kioskvältare.


Nu har jag – likt så många tusentals andra – läst igenom Miljömålsberedningens delförslag om hållbar utveckling av mark och vatten. Det blir en hel del utklipp som får små korta kommentarer.

För er som råkat missa denna sommarlektyr finns den i sin fulla längd här.

Annars kommer som sagt en kort sammanfattning nedan:

Ekosystemens betydelseEn fin inledning som redogör lite för vad utredningens syfte är.
Kommun-brand Kommun-brand-2Ett intressant avsnitt där kommunens skyldighet gentemot sina medborgare åskådliggör de faror som torvbrytningen medför. Att det brinner på torvtäkter, det är lika säkert som amen i kyrkan. Och i vår by har vi 200-300 meter till ett flertal hushåll.
Vad det gäller dricksvattnet, så kommer torvtäkten att ligga i direkt anslutning till den vattentäkt som förser två byar med underbart gott vatten.
Lek och uppväxtområde för fiskHär är det läge att inflika att Länsstyrelsen hittills har investerat 33 miljoner på biotopvårdsåtgärder, vars huvudsyfte är bättre livskvalité för alla de vattenlevande djuren och insekterna. Öringen är en s.k nyckelart som symboliserar bättre vattenkvalité.Kan tilläggas att jag själv sett Utter i bäcken.
MarkanvändningTorvbrytning i direkt anslutning till detta vattensystem ger naturligtvis stor markpåverkan.
Organogena jordar Att torvbrytning frigör fossila gaser som är hundratals gånger farligare än koldioxid är det inte så många som talar om, men så är fallet. Restaurering av vattenmiljöerEn påminnelse om det omfattande arbetet som Länsstyrelsen genomför i detta vattendrag.
utklipp om skydd av myrmarkÖkat skydd för våtmarker med 210 000 hektar låter utmärkt, låt oss börja med Kurkmyran i Vitvattnet.
VåtmarkerVåtmarker är underbara. Låt oss alla arbetsa för mer våtmarker till naturen. Förutom att de är vackra, spännande och viktiga för djurlivet, så är deras främsta funktion att de är naturens eget reningsverk.

Äganderätt

 

Som markägare har jag ett stort ansvar, men det måste också innebära att staten låter markägaren få ta del av framtiden. Det ska inte vara möjligt att utan krusseduller starta gruvor, torvtäkter, vattenkraft eller annan miljöförstörande verksamhet.

Som avslutning lägger jag till en kartbild där jag har ritat in alla de ingredienser som denna historia handlar om.

Hörnån-bäcken

Mycket som trängs på liten yta..

För nu, den här gången är det allvar.. Nu kommer verkligen regeringen att genomföra alla dessa insatser som krävs för en hållbar framtid för vår natur.!!!!!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.