Med berått mot tänker Länsstyrelsen hota..


.. vattenförsörjningen i två små byar i Västerbottens inland.

Självklart handlar även detta inlägg om den förfärliga hanteringen av den torvbrytning som planeras i Vitvattnet/Bjurholm.

Ni som följt med denna blogg ett tag vet vid detta lag att vi som bor i vitvattnet har hela vår existens hotad av en torvbrytning som den finska staten genom företaget Neova vill genomföra.

Jag har under några år nu redogjort för (nästan) alla konstigheter som förekommit kring denna handläggning.

Trots att Bjurholms kommun sagt nej – ett beslut som brukar vara vägledande för Länsstyrelser runt om i landet
Trots att Räddningstjänsten sagt nej – de har inte de resurser som krävs för att släcka de bränder som alltid uppstår på torvtäkter (200 meter från närmsta boningshus)
Trots att Länsstyrelsen själv har investerat 30 miljoner i biotopvårdsåtgärder – bortkastade pengar om torvtäkten blir verklighet
Trots att inget energibolag i regionen tänker köpa torven – ett krav för brytning
Trots att en av myrarna är helt orörd av mänsklig påverkan – myrskyddslagen kan gälla
Trots att grannkommunerna sagt nej – och stödjer Bjurholm i detta
Trots att det bevisligen – genom professionella inventerare finns minst 13 rödlistade fågelarter på dessa myrar
Trots att vattendragen innehåller arter som utter & flodnejonöga
Trots att de enligt Länsstyrelsen rigorösa kontrolltillfällena är tuffast i landet – men en enkel googling visar på motsatsen snarare

Listan på trots att kan göras mycket längre – men nu är det dags för rubriken och dess åsyftan

denna bild är vattentäkten är byarna Vitvattnet och Brännland inritad – därefter är de tänkta torvtäkterna inritade, samt även stråk av åsar skapade av inlandsisen samt sjön Ripvattnet.

vattentäkt - Vitvattnet

 

Om ser vart vattentäkten ligger – observera höjdlinjerna – så är det väl ingen vild gissning att anta att de kallkällor som strömmar upp i sjön Ripvattnet tillhör samma stråk av vatten som den källa de byarna pumpar upp sitt vatten. Att vårt vattentäktsområde ligger lite högre än byn har mest troligt sin förklaring i det faktum att de två inritade myrarna fungerar som mothåll för vattentäktområdet.

Att myrar är oerhört viktiga för markvattnets stabilitet fick senast se bevis för i Pajala – där en bortgrävd myr sänkte grundvattnet med 16 meter se länk. Att jag använder Pajala är ingen tillfällighet – likheterna är påfallande vad det gäller myndigheternas (Länsstyrelsen) handläggning – även om det i Norrbotten självklart handlar om gigantiskt mycket mer pengar – så är upplägget 100% likadana.
Det är med internets hjälp inte särskilt svårt att leta fram liknande händelser runt om i landet, där torvtäkter för evigt har ödelagt grundvatten, sjöar och boendemiljöer för de närboende.

För oss som bor här, och även för kommunstyrelsen är det oerhört stressande att vårt vatten kan komma att försvinna. Det finns ingen som helt chans att ordna nytt vatten till byarna- utan följden blir ödeläggelse och omkring 100 personer får lämna hus och hem till en oviss tillvaro nån annanstans i världen.
Och förutom vi människor som får flytta, så kommer ju hela närmiljön att för all framtid förändras, med allt vad det innebär för fåglar, växter och djur.

Neova har sagt att vår vattentäkt mest troligt inte kommer att påverkas – och med lite stöd från SGU – har ansvarig handläggare låtit sig nöjas med detta.

Att det gått en oerhörd prestige i detta – där vi med egna medel motbevisat Neovas ursprungliga ”naturvärdesbedömningar” som värdelösa, och rent av uppsåtligt vilseledande är uppenbart.

När en person i byn ringde ansvarig handläggare på Länsstyrelsen för att upplysa om att det minsann finns gott om rödlistade arter på dessa myrar – fick denne en rungande utskällning som svar – varför fanns inte detta inrapporterat till Artportalen?? Som om det vore vårt jobb att sköta denna handläggares jobb?

Och trots alla motbevis som vi nu presenterar som låtsas ansvarig handläggare som om det regnar, fast nu med Landshövdingens inblandning – känns det igen från Pajala?
Mer om detta i kommande inlägg..

Annons

En reaktion på ”Med berått mot tänker Länsstyrelsen hota..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.