Bottled life – vatten – den nya oljan


Jag satt här under semesterns sista vecka och hade två val- stirra ut på det ihållande regnet – eller hitta nått att glo på tv eller dator.

Loggade in på Netflix och fick upp ett förslag på film.

Läste lite om filmen och eftersom jag är intresserad av vatten (har skrivit några inlägg om just flaskvatten) och dess livsmiljö så tryckte jag på play.

Och som vanligt, höll jag på att skriva, så får man den där känslan av – varför tryckte man play – t ex samma känsla man fick när man såg Blackfish – en emotionell mix av frustration, uppgivenhet, ilska och kamplust.

Filmen handlar om ett av världens största bolag – ett bolag som är totalt dominerande på många av våra viktigaste områden, nämligen mat och dryck.

I den här filmen har filmskaparen inriktat sig på det sistnämnda, nämligen dryck, eller närmare bestämt vatten.

bottled life 2

bottlledlife.com för den som vill läsa mer om filmen och projektet kring den

En länk till filmen online här – dock utan text. På Netflix finns den med svensk text.

 

Det multinationella företaget Nestlé är ledande i världens vattenindustri med märken som Pure Life och Poland Springs. I fattiga länder är tillgången till rent vatten livsavgörande. Ofta ger brunnar och kommunal vattenförsörjning orent vatten som måste kokas. Därför har försäljningen av vatten i plastflaskor ökat i stora delar av världen.

Nu slår organisationen Watchdog larm om att Nestlés borrning efter vatten i Pakistan har lett till kraftigt sjunkande grundvattennivåer och gjort stora områden obeboeliga till följd av brist på vatten eller vattensvält. Företaget förstör Pakistans egna naturtillgångar och tvingar folket att dyrt köpa tillbaka sitt eget vatten, skriver Watchdog i ett upprop.

I Pakistan är den offentliga vattenförsörjningen nära kollaps. Nestlé marknadsför i landet Pure Life som livgivande och hälsoförbättrande, heter det i den schweiziska dokumentären Bottled life, där man också konstaterar att de flesta människor i landet inte har råd att köpa buteljerat vatten.

Nestlé använder företagets ekonomiska makt till att tömma grundvattenkällor och sedan sälja vattnet dyrt till de människor som levt av samma vatten,konstaterar Urban Times.

Som filmen visar så finns Nestlé på alla bebodda kontinenter och deras strategi är likartad och väldigt skickligt uppbyggd beroende på konsumentgrupp.

– Är du en människa i farten, det vill säga karriärsugen, ambitiös eller en flitig student – då är en flaska inhandlat vatten närmast en förutsättning för att nå framgång

– Är du steget därunder . det vill säga en hårt arbetande yrkesmänniska – då är flaskvatten ditt bästa alternativ för återhämtning, och en garanti för att vattnet inte är dåligt

– Tillhör du den lägsta delen av jordens befolkning (tänk fattiga länder) då har du snart inget alternativ. Köp det dyra flaskvattnet som tidigare var i princip gratis kranvatten.

 

nestle

 

Mannen på bilden är Peter Brabeck – ordförande för Nestlé

Peter Brabeck har under många år diskuterat vattenfrågor och menar att världens färskvattenresurser borde privatiseras och då kunna prissättas som vilken vara som helst. Att vattenresurser skulle kunna vara gemensamt ägda av de som bor i ett område menar han är en sämre lösning.

Brabeck har sagt att han vill se vatten som vilket livsmedel som helst, vilket Nestlé också gör: Företaget är störst i världen på att sälja vatten på flaska. I ett uttalande har han också sagt att ”vatten inte är en mänsklig rättighet” något han senare förtydligat med att ”fem liter att dricka och 25 liter till är en mänsklig rättighet” – men inte resten av allt vatten som konsumeras.  

 

Det finns inte så mycket att skriva om ämnet – det finns oändligt mycket att skriva om detta med flaskvatten. Om man bortser från den blöta aspekten av detta med flaskvatten så åtföljs det av ett annat, faktiskt minst lika allvarligt problem. Om vattenresurser är en naturfråga så är själva förpackningen ett gigantiskt miljöproblem.

Lägger in några länkar för den som vill läsa

Sopberg . dubbelt så stort som USA

Plastbitarna som hotar jordens hav.

Östersjön är en flytande soptipp

Åter till Nestlé lite innan jag rundar av detta inlägg

för att förska ge en liten inblick i hur stort detta företag är så visar jag detta.

images

 

 

7003435-uhbiF

 

Som ni ser så är det en hel del av jordens matkonsumtion som ligger i händerna på Nestlé.

 

Utan att förta för mycket av handlingen i filmen så måste jag komplettera texten med några tankar om den lagstiftning som finns i USA – när du sett filmen så förstår du vad jag tänker på. Som miljövän i Sverige är man minst sagt häpen över det faktum att den ”lilla” människan i USA besitter sådana möjligheter till att säga nej till företagsexploateringar. Tänk om Sverige hade haft samma typ av lagstiftning . tänk om..

Annons

En reaktion på ”Bottled life – vatten – den nya oljan

  1. Pingback: 200 – åren går men bloggen består. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.