Orsaker till torvstopp runt om i landet.


Jaha – ännu mer torvbabbel.
Japp – men nu är det mest information som jag samlat in och sparat i en mapp på datorn. Du trodde väl inte det klart??

nelson-bbpin

 

Under torvresans gång har man googlat och letat efter information. En del saker har man använt direkt och andra saker har man klickat bort och en del saker har man sparat.

Nu tänkte jag redogöra för några av de sparade länkarna.

Det blir mycket klickande om du vill läsa alla länkar – annars så kommer jag att  väldigt kort beskriva vad det handlar om.

 • Mark- och miljööverdomstolen upphäver tillståndet till torvtäkt i Åstorpsmossen. Området är en sådan värdefull naturmiljö där torvtäkt enligt stoppregeln inte får komma tillstånd.
 • Mark- och miljööverdomstolen avslog ansökan om torvtäkt i en våtmark som enligt våtmarksinventeringen har höga naturvärden. Domstolen slog fast att våtmarken skulle ses som ett sammanhängande mossekomplex.
 • Bolaget ansökte 2002 om tillstånd enligt torvlagen för energitorvtäkt. Myren var sedan tidigare dikad men har ändå utvecklat höga naturvärden. Regeringen beslutade 2011 att ingen torvtäkt får komma till stånd på grund av de höga naturvärdena.
 • Risken för höga uranhalter i torv från Skallemossen gjorde att Naturvårdsverket överklagade ett beslut om bearbetningskoncession för energitorv till regeringen. Regeringen biföll överklagandet och beslutet upphävs.
 • Syftet med Bredsjömossens naturreservat är att skydda och vårda värdefulla skogar och våtmarker. Karakteristiska arter för lövrika barrskogar, tallskogar, våtmarksmiljöer med högmossar och kärrmiljöer i allmänhet och hotade, sällsynta samt hänsynskrävande arter i synnerhet, ska fortleva i gynnsamt tillstånd. Ett övergripande syfte är även att tillgodose friluftslivets behov av områden för naturupplevelser.
 • Skymossen är räddad. Neova AB avbryter sitt arbete med att försöka få tillstånd att bryta torv i Hallsberg.– Jag känner en stor tacksamhet, säger Lennart Ståhl som har mossen inpå knuten där han bor.
 • Länsstyrelsen säger nej till Jämtkrafts ansökningar om att få öppna nya torvtäkter på Branaflon i Östersunds kommun och Bölesmyren i Berg.
 • Länsstyrelsen säger nej till ansökan från Neova AB om torvbrytning på Odenslättmossen i Tierps kommun.
 • Myren berörs inte av några riksintressen – ändå säger länsstyrelsen nej. Anledningen uppges vara att länsstyrelsen anser att det finns andra viktiga naturvärden på myren. Bland annat ett rikt fågelliv. 
 • Det blir ingen torvbrytning i Trolleflodsmossen på andra sidan länsgränsen i Örebro län.
  Miljödomstolen går på länsstyrelsen i Östergötlands linje och säger nej. Risken är för stor för negativ påverkan på värdefulla naturområden i Östergötland.
 • Länsstyrelsen säger nej till att bryta torv i Ryholms stormosse intill sjön Viken i Töreboda kommun. Planerna på att bryta torv i mossen har upprört både närboende och kommunpolitiker.

 

Det får räcka så där. Utan att vara allt för elak mot ”vår” handläggare på Länsstyrelsen – så jag vara snäll och säga – dessa avslag tillsammans är inte ens hälften av de orsaker som vi klargjort borde föranleda ett nej till torvbrytning i vår by.
Visst är det besynnerligt att en statlig myndighet – där riktlinjerna för deras arbete ska vara likställt över hela landet ändå kan utfalla så olika?

 

justitia1

 

 

Jag anar varför det kan vara skillnad – som jag skrivit tidigare – Neovas besök på Länsstyrelsen och ansvarig handläggare var många – hur många är okänt eftersom besöks inte loggförs längre än några dagar. Länsstyrelsens jurister har dock lyssnat på mina synpunkter och nya rutiner ska utformas. Att Neova gjort minst ett besök per vecka är inte att ta i – så jag avrundar till 100 besök. Jag tror inte att någon annan handläggare fått så många besök. Att den ansvarige handläggaren dessutom hjälpt till att korrigera fel i MKB:n förvärrar ju saken tycker jag. När handläggaren hjälper ett företag på det viset, då försvinner ju självklart opartiskheten.
Det finns en del annat som borde synas i det här ärendet – men det åligger det andra att göra. Jag är för partisk för att ge en neutral bild av det hela.

Med detta sagt så vill jag på inget sätt svartmåla Länsstyrelsen – jag har förmånen att känna en del folk där – och det är härliga och ärliga människor. Men i just detta ärende har det blivit fel.

Handläggaren på Länsstyrelsen hävdade i början av denna process att anledningen till att godkänna bearbetningskoncessionen från dennes sida var att det skulle vara enda möjligheten för oss att få yttra oss i frågan

 

– Jo det är sant – så sa denne – och det är orsaken till varför det hela har blivit denna följetong. Det fanns redan i första skedet goda skäl till att avslå ansökan, men handläggaren vänder alltså på hela ansvarsbiten och ger oss bevisbördan. Hade handläggaren sagt nej – på grund av de orsaker som redan låg på bordet – bland annat att alla berörda markägare redan på samrådet skrev under med ett nej på en protestlista, att kommunens miljöavdelning sa nej – då hade Neova aldrig gått vidare.
Nu fick de i stället fri lejd, då praxis inom statlig förvaltning är att inte ändra redan fattade beslut – så korkat så man storknar – men så är det. Att det får vara på det sättet är ju ytterst märkligt, men jag vet att det är ändringar på gång. Här är faktiskt USA ett föregångsland. där sitter inte alla under samma myndighet, utan de är satta på sitt jobb för att enbart jobba med sitt, oavsett vad andra myndigheter säger och gör.
Att det är som i Sverige där en och samma myndighet är åklagare -försvarare och även domare är ju inte så bra – för att uttrycka sig milt.

Avslutar med en länk till ett nyligen taget beslut som jag antar gäller alla slags koncessioner – och som därmed väger tungt även i detta ärende.

 

Det är dags att vi alla blir lite Urmek – beskyddaren av Gaia

urmek-beskyddare

 

Det som hittills aldrig är avhandlat i torvkampen är det här med ekonomi – både vår lilla byakassas sinande kapital – och Neovas ekonomi som inte är synad – än!!

Annons

En reaktion på ”Orsaker till torvstopp runt om i landet.

 1. Reblogga detta på SAVE THE BALTIC och kommenterade:

  Det blir lite mer torv nu.
  Torv är som ni vet oerhört skadligt för de vattendrag som finns i torvbrytningens närhet. Precis som gruvornas förorening berör oss som värnar vårt vatten är torven lika illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.