En torvkommentar..


Lite mera torv – från ett annat perspektiv.

De torvinlägg som jag skriver i denna blogg brukar jag kopiera och lägga ut på vk.se – den lokala tidningen med en sektion för läsarnas egna bloggtankar.
Det kommer in en del kommentarer – och alla är självklart glädjande och visar på engagemang.
Men ibland kommer det kommentarer som förtjänar att lyftas fram lite extra – jag tycker följande kommentar från vk.se är ett sådant.

OBS: Bilderna i detta inlägg har jag lagt till.

skiss-täkt-damm-bäck

En enkel skiss över en typisk torvtäkt

Hej Michael. Jag har läst dina inlägg flera gånger, varje gång blir jag lika berörd, upprörd och förtvivlad. Du har mitt fulla stöd i kampen mot ”torvkraften”. Det är djupt upprörande, om jag förstått det rätt, att torven inte ens ska komma till nytta i Sverige.

Det är samma krassa tänkande som vad gäller vindkraften. Den framställda energin exporteras ut ur landet nu då Sverige inte behöver det extra tillskottet. Det som sker i Sorsele nu (vindkraften) borde tas till varning för hur enstaka exploatörer kan förstöra så oändligt mycket i natur- och daglig miljö för människor i hembygden. För att inte tala om att döda möjligheterna till utökad naturturism från Sverige och övriga Europa.

När det gäller torv så har du gediget redogjort för både dess energipotential, utsläpps- och andra miljöeffekter så där kan jag bara helhjärtat hålla med dig. Jag kan fortfarande erinra mig mina miljöföreläsningar om torvens enorma förmåga (lågt PH, hög adhesionsförmåga, många bindningsställen) att binda andra ämnen, tex tungmetaller, och organiska föreningar (tex. metylkvicksilver (Me-HG), PAH, PCB och många andra).

Man hade studerat effekterna vid friläggning av torvjordar vid vägbrytningar i torvområden och kunde direkt se frisättning av en rad allvarliga miljögifter: man kunde faktiskt följa dess väg ända från myren (Vindelntrakten) till utloppet i havet. Det är beklagligt, eller helt oansvarigt, att inte ansvarig tjänsteman vid Länsstyrelsen har tagit del av sådana undersökningar som faktiskt gjorts vid Umeå Universitet. Det finns säkert många mer aktuella! Det går inte att röra en myrjord utan frisättning av dess bundna innehåll. Branschföreningen måste veta detta – hur ska man med vettig ekonomi kunna utvinna torv, men samtidigt förhindra läckage av oönskade ämnen till Hörnåns vattenområde. Hörnåns vattenområde är samtidigt ett vattenområde samma Länsstyrelse stöttar och ger bidrag för förbättring.

Djupt alarmerande är att Västerbottningen denna vecka har publicerat en artikel grundad på branschföreningens syn på saken. Dock utan varken kommentarer eller uppgifter från andra intressen! Branschföreningen efterlyser mer saklighet om torv – sick, du har ju gjort ett gediget arbete – här finns ju saklighet och forskning sammanfattad.

Kan säga att jag för rätt länge sedan nu (ca 1989) skrev en uppsats på universitetet (Umeå) där jag försökte beskriva minivattenkraftverkens humanekologiska effekter. Statsmakterna stöttade (ekonomiskt) då utbyggnad av små vattendrag och bäckar för energiproduktion, utan hänsyn till motstående intressen. Paubäcken blev ett stridbart och lysande exempel på både befolkningens och andra upplysta människors möjlighet att påverka. Tyvärr kom ett antal fina vattendrag, tex utanför Sollefteå (och Norrbotten) att bli ett ”rov” för profitörers kortsiktiga ekonomiska tänkanden, som utan samvete, och med mycket små ekonomiska vinster ändå fullständigt förgör ett fungerade ekosystem. Tycker nog att dagens samhälle borde vara mer öppen än för snart 30 år sedan, men vad sker.

Är det inte ett storskaligt utnyttjande av Norrland som sker, om man ser det fullt ut, gruvor, vindkraft, torv, oftast utan ekonomisk återkoppling av betydelse till orten. Varför protesterar inte Norrlänningen mer? Norrlänningen är återhållsam, försiktig och blyg! Kan det vara dags att ändra på Norrlänningen?

Hälsningar // Roland

 

sedimentdamm-dåligt-fungerande

 

Det är spännande med nya röster och ny kunskap.
Att en sedimentdamm som brister släpper ut farliga miljögifter -det står skrivet i alla dokumentation – och sker vid ALLA torvbrytningar – det vet man.
Men att det sker såna utsläpp även utan en raserad sedimentdamm var en ny och alarmerande kunskap.

Om man vid en enkel vägbrytning över torvmark kan spåra miljögifter ända ut i havet – vad sker då när sediment från tusentals kubik torv spolas iväg vid ett och samma tillfälle??

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.