Naturstacken on tour..


Hej hallå, länge sen sist..

Det har varit lite lugnt på bloggen på sistone, men jag hoppas ni har klarat er bra ändå 🙂

Förutom lite försommarvila så har jag varit på semester.

Tillsammans med flickvännen och svärfar med sin sambo så var vi över till USA.

Närmare bestämt till Florida och Memphis.

Enligt våra planer så skulle vi göra en sån där omtalad rundtur i Everglades med airboat

Everglades är ett träskområde i Florida, USA. I områdets södra del ligger Everglades nationalpark, som ingår bland Unescos naturvärldsarv. I Everglades anordnas turer med air boats. De drivs av en stor fläkt i aktern på båten för att kunna köras på grunda vatten, där en undervattenspropeller ej går att använda. Everglades är en stor turistattraktion i området. Det är mest känt för de många alligatorer som lever i området.

Just Everglades var tänkt som ett helt blogginlägg – min förhoppning var att få en sådan upplevelse så att det skulle bli bilder och intryck till ett collage att minnas. Men nu blev dagen inte som tänkt, det blev en kortare och mycket mer av massturism än vad  jag hade hoppats på.

 

airboat

Vi åkte en airboat som tog minst 20 passagerare, så det blev inget utrymme för egna utforskningar. Vi satte oss tillrätta och så bar det av.

Jag hann fota en fågel under den första åkturen som tog 5-10 minuter innan vi kom fram till en stor plattform ute i våtmarken.

vy-hyddor häger

 

Väl ute på plattformen så fanns det bryggor och gångar att använda som utforskningsstationer.

hyddor

gångbro

Och det fanns en del att fota – jag fick ett par  bilder som går att använda

orm alligator

 

Vad det är för orm har jag  ingen aning om, men att det är en alligator råder det ingen tvekan om 🙂

Det finns ganska gott om krokodiler i dessa våtmarker, men de är tyvärr oerhört svåra att få syn på, och de återfinns främst i de kustnära områdena.

Liter mer info om dessa våtmarker här – ska du till Florida, så är Everglades ett måste.

Djur och fågellivet är helt otroligt, och att få en egen tur med en airboat där man fick bestämma när båten skulle stanna till för att fota eller bara titta eller lyssna vore en dröm. Förutom alla former av kräldjur så finns det faktiskt en hel del däggdjur, varav Pantern vore det mest spännande att spana efter.

Lägger ut en länk om alla varelser i Everglades samt ett klipp från Youtube

 

 

Häftigt är ordet..

 

Nästa anhalt på resan var Floridas och USA:s sydligaste plats Key West – kanske mest känd för att det var hem för Ernest Hemingway under ett antal år. Att det är nära till Karibien och Kuba är det lätt att förstå, stämningen är mer karibisk än amerikansk (enligt kunnigt folk).

Vi tänkte självklart göra ett besök i hans berömda hus – det han testamenterade till sina katter, men tyvärr blev det inget besök där, däremot hann vi in på Sloppy Joes — den bar där han enligt sägnen tillbringade mycket tid, och även författade en del av sina berättelser.

ödlor

Fick se dessa njuta av livet nedanför vår hotelltrapp.

Men resans andra tänkta utflykt skedde här nere och det var en delfinsafari som stod på schemat. Till skillnad från Everglades så var vi nu ensamma på båten, vilket självklart gav lite mer frihet.

Redan när vi väntade vid bryggan hann man fota lite

leguan

Väl ute på havet tog det inte länge innan första fenan från delfin syntes

delfin-

 

Det som syns bakom delfinfenan är ett rev som om jag förstod guiden rätt är byggt av människor som varning för grunt vatten.

rev-fåglar-2

 

Tyvärr var avståndet för långt för att få några skarpa bilder från en skvalpande båt. Här nedan kommer dock några delfinbilder.
De här delfinerna var i ”hunting mood” så de var inte uppe vid ytan särskilt mycket.  Så det får bli lite bilder på deras fenor.

delfinermotbåt delfiner-4 delfin-2

 

 

dedlfin-3

 

Efter delfinerna så bar det av till ett mycket grunt område där vi fick prova på att snorkla.

snorkling

De stora runda klumparna är svampar av olika lag.Tyvärr har  jag ingen  undervattenskamera, så några foton blev det inte men vi såg, hummer,kräftdjur, krabbor, sjöstjärnor och en massa olika ”akvariefiskar”.

 

Efter detta alldeles för korta besök i denna underbara miljö bar det av norrut igen.

Men – innan vi åker vidare – bara  denna –

solnedgång

 

Solnedgången i Key west är ett populärt utflyktmål för alla fotografer och självklart, även för den som råkar vara utan fotoutrustningen, eller mobilkamera.
Den röda horisonten är kortvarig, 5-10 minuter är den så här röd, så gissa om det är trångt på stränder och pirar vid den här tiden.

 

När vi satt i bilen på väg norrut så tog jag några bilder i farten, genom rutan  -bara för att försöka fånga lite av den natur som omger denna långa, trånga väg.

vy-everglades väg-evergladespåsidorna

 

Väl på fastlandet fastnade mitt intresse för det stängsel som följer vägen, från kusten ända in i stadsbebyggelsen.

taggtråd

På andra sidan stängslet har vi Everglades – vad i dessa våtmarker kräver detta höga stängsel med taggtråd i tre rader upptill? Är det månne alligatorerna som ska hållas borta från motorvägens brusande dån?

trasigt-stängsel

Vad det än må vara – så är taggtråden tydligen inte tillräckligt..

Vår resa gick upp till Fort Lauderdale, enkelt sagt, en nordligt förort till Miami, de sitter i princip ihop, både via vägar och stranden.

Och det är från stranden jag lägger in ett par bilder.

sköldpaddor-bo skylt-sköldpaddor

 

Rätt häftigt – att mitt bland alla tusentals solande och badande människor så fanns det dessa inhägnader, i massor. Tänk att få vara på plats, dels när alla sköldpaddor kravlar sig upp för att gräva sina gropar och lägga sina ägg, men att få vara plats när äggen kläcks och påbörjar sin mödosamma vandring ner i havet.

 

 

Fort Lauderdale är känt för alla sina kanaler där det finns stora fiskar och alligatorer – tyvärr hann vi inte med någon kanalfärd.

Sist på agendan var en resa in i landet, till Memphis – Tennessee.

Väl på plats så tänkte jag att det inte skulle finnas något djur eller naturliv att fota, men jag hittade ett par hästar som jag vill visa er.

elvis-hästar

 

Inte direkt något exotiskt vilddjur eller så, men dessa hästar är direkta avkommor från de hästar som Elvis en gång hade på Graceland – jepp – dessa hästar betar i samma hagar på Graceland fortfarande.. – så på sätt och vis är de rätt exotiska..

Det var vad jag hade att visa från denna korta tripp. Hoppas ni fångar sommaren, både genom linsen men främst i sinnet..

Må kaffepannan vara med er..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.