Ett fantastiskt bra initiativ till gagn för världshaven.


Som så ofta i denna cybervärld så ramlar ofta nyheter på en, både bra och dåliga.
När det gäller natur och miljö så är nyheterna ofta åt det mer tråkiga hållet, det är allt från tjuvjakt till skogsskövling till oljeutsläpp,, men

..det här hör definitivt till de goda sakerna,

Global Fishing watch är namnet på en nystartad organisation – med ett syfte.

En elektronisk övervakning av världshavens fiskeflotta, visst låter det rätt otroligt bra?
Systemet man använder sig har ursprungligen sitt användningsområde som positionsmarkör för att undvika kollisioner mellan fartyg –  Automatic Identification System (AIS) som det heter går relativt enkelt att använda även för att följa vart ett fiskefartyg befinner sig. Trots att denna övervakning är relativt nystartad, september 2016 så är det i dagsläget över 60 000 fartyg som registrerat sig.

En kort film som visar hur det funkar

 

Jag hittar tyvärr ingen lista över vilka länder som registrerat sig, men så mycket har jag läst att Indonesien – med den 2:a största fiskeflottan i världen – är det första landet som anmält alla fiskefartyg till systemet. Peru följde efter som god tvåa. Genom att upplysa våra makthavare, genom att påtala att vi vet om detta system, så kanske även våra europeiska fiskeflottor följer efter. Via deras hemsida kan man enkelt följa med på världshaven och den utspridda fiskeflottan.

 

 

 

Ett kort med informativt inlägg – precis lagom för en trött semesterfirare

 

leo

Annons

2 reaktioner på ”Ett fantastiskt bra initiativ till gagn för världshaven.

  1. Mycket bra med övervakning av fiskare men, den utrustning som behöver installeras i en fiskebåt är så dyr att de mindre tjuvfiskande båtarna inte ens funderar på att installera sådan utrustning. Lite större fiskebåtar och naturligtvis Styckegods – och Tankers har denna utrustning, särskilt i Norden, och de kan följas idag på Marine Traffic. Just nu visar Marine Trffic ppositionen på 159 000 båtar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.