Årsringsräkning


Hej.

Nu när våren och sommaren nalkas och vi börjar röra oss ner i skog och mark så ser vi även mer av det som döljts under snön.

Att ta en skogspromenad utan att passera ett kalhygge är näst intill omöjligt tyvärr.

När man ser en stubbe eller går förbi ett timmerupplag som väntar på transport till sågverket så känns det stressigt att stanna och börja utforska åldern på trädet eller stubben.

Det du då kan göra är att fota stubben eller änden på timmerstocken som ligger i traven. Alla har med sig mobilen när man går ut i naturen, med en liten förhoppning om att få fota det där lilla extra, och snabbt lägga upp bilden på sociala medier. Enligt en del funkar mobilen även som ett kommunikationshjälpmedel som man kan samtala i. Mobilen är även ett viktigt hjälpmedel för att hålla koll på dina rörelser och för att se hur du hittar tillbaka till startpunkten. Själv brukar jag köra med ett program som även plottar mina rörelser, hur långt man rör sig osv

En stubbe som jag fotat.

.

När du stannar och fotar, tänk på du inte behöver fota hela stubben eller änden, se vart årsringarna synd bäst från mitten och ut till kanten. Ta några bilder, ändra lite på avstånd och vinkel så du får lite att välja på vid hemkomst.

När du väl kommer hem, gå igenom bilderna och om din mobil har redigering så testa att dra lite i reglagen. Du vill ha fram så skarp skillnad med svart och vitt som möjligt. När du känner dig nöjd så skriver du ut bilden på skrivare.

När det är gjort så kan du i lugn och ro sätta dig med en blyertspenna och räkna ringar.

Om du missar någon årsring är det inte hela världen. Se t ex mellan 2000 och 2010. Där var tillväxten nästan noll, med följden att årsringarna sitter oerhört tätt.

Räknat klart

Tänk även på att notera vart du tagit bilden. Får du en bit över 100 ringar så kan det vara av värde att rapportera fyndet till närmaste Naturskyddsförening eller annan närliggande miljöorganisation. Annars finns Skogsstyrelsen eller Länsstyrelsen att vända sig till.

Hela inlägget är gjort via mobilen för att visa hur lätt man kan lägga ut intressanta saker.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.