Fossilt – bränsle, berg, vatten


Fossilt – ett ord som innehåller årmiljoner av evolution, det är även ett ord som är slutet av kretsloppet.

Fossilt bränsle är det vi förknippar fossilt med mest. Att vi pumpar upp slutet av kretsloppet och med fusk puttar in det i det nuvarande kretsloppet är orsaken till att vi lever i Antropocen- den geologiska tidsera som tog sin början i den industriella revolutionen för 400 år sedan.

Kortfattat så innebär det det fossila bränslet att man övergöder atmosfären med mer koldioxid än vad det nuvarande kretsloppet klarar av att hantera. Det får till följd att koldioxiden ansamlas i atmosfären och skapar ett lock som förhindrar värmen från jorden att stråla ut i rymden, utan stutsar tillbaka ner till jorden.

Det är därför vi måste upphöra med det fossila bränslet- innan jordens yta blir en veritabel bastu.


Nästa steg i den fossila dialogen är berggrunden. Även den är fossil för att det är slutstationen för kretsloppet. att borra, spränga och exploatera berg ger även det ett överskott till det befintliga kretsloppet. Det bidrar även till enormt mycket miljöförstöring runt om på jorden. främst drabbar det våra livsviktiga vattensystem. Ett utsläpp från en gruva kan döda ett vattensystem för årtionden framåt. Den ekologiska katastrofen är total då allt som lever i och kring det vattendraget dör direkt eller indirekt av förgiftat vatten.
Tyvärr är världsekonomin för beroende av gruvindustrin för att våga säga stopp, och vårt konsumtionsmönster skapar ständigt behov av nya metaller och mineraler. Tråkigt nog är mineraler till batterier till ”fossilfria” transporter det enskilt viktigaste argumentet för ökad gruvdrift runt om på jorden. Och många av de mineraler bilindustrin efterfrågar bryts under ickemänskliga former där en människas liv inte mer värt än vad denne kan bryta fram. Det förekommer i princip ingen kontroll av arbetsmiljö eller miljöutsläpp.

En rasad damm i Brasilien 2019

Sorgesamt nog är Sverige ett av de värsta länderna när det gäller exploatering av naturtillgångar. Vilket okänt och nyskapat gruvbolag som helst får brytningstillstånd ganska obehindrat av Bergstaten. När sedan katastrofen är framme, går företaget i konkurs och lämnar en kraftigt förorenad naturmiljö åt oss medborgare att bekosta saneringen.

Den tredje delen av det fossila, och det som inlägget inriktar sig på är det fossila vattnet.

Fossilt vatten eller relikt vatten är grundvatten som instängts i en akvifer i tusentals upp till miljontals år. Geologiska processer kan hindra vattnets av- och tillflöde. Genom radiokoldatering har det påvisats att vatten i vissa akviferer bevarats sedan innan den senaste istiden inleddes för 40 000 år sedan

Det talas aldrig om missbruket av det fossila vattnet. Även det vattnet är slutet för ett kretslopp, kanske det viktigaste kretsloppet.
Numer är grundvattenrapporter en naturlig del av nyhetsrapporteringen, och det konstateras hela tiden att nivåerna är på gränsen till alarmerade låga. Ofta anger man klimatet som orsak till de låga nivåerna, men riktigt hur grundvattnet påverkas av ett varmare klimat, det är det aldrig någon som kan förklara. Mindre nederbörd är standardförklaringen. Men det är en rätt konstig förklaring, för grundvattnet som hat funnits där i årmiljoner, och som finns under jordytan över hela jorden, till och med under våra stora öknar finns det enormt mycket grundvatten.

läs mer i länken

Nä, förklaringen är nog den att vårt ytvatten är en resurs som inte räcker till för det krav på tillgängligt vatten som den moderna människan kräver.
Så därför har man börjat pumpa upp det fossila grundvattnet.
En anmärkningsvärd sak i sammanhanget är det att det fossila bränslet som pumpas upp ersätts av annan vätska, och det är förorenat vatten. Det gör man för att jordskorpan inte ska kollapsa av de tomrum som uppstår.

Grejen är att vatten, precis som alla andra ämnen på jorden finns i en bestämd mängd. Det fossila bränslet som släpper ut koldioxid finns i en bestämd mängd, men kretsloppet klarar inte av att hantera alla utsläpp, och det fossila vattnet lider av samma fenomen.

Tänk er jordskorpan som ett badkar med proppen isatt. Fyll sedan karet med en massa jord. Vattna sedan karet, och all jord förblir fuktig och bördig nog att t ex odla i.
Drar du nu ut proppen ur karet, då kommer jorden att sakta men säkert att dräneras och torka ut. Följden blir att ytan i karet får svårare och svårare att hålla det vatten som krävs för att odla. För att kunna fortsätta odla så måste man till slut börja ta vatten från karet bredvid, men eftersom proppen är borta, så kommer man aldrig att kunna behålla den fuktighet som krävs för ett hållbart odlande.

Och för att översätta det till faktiska förhållanden så spelar det ingen roll hur mycket det börjar regna, när vi pumpar upp det fossila vattnet så kommer regnvattnet aldrig att kunna hålla jorden tillräckligt fuktig, utan uttorkningen är ett faktum.
Det är inte för inte som det talas om rent vatten som den nya oljan. Spekulanterna och investerarna har börjat flytta från olja till vatten, och det dröjer nog inte längre förrän vi har det första kriget, där tillgången till vatten är krigets mål.

Glöm inte dessa ord – han sa det världens mäktigaste vill ha – monopol på vårt vatten

När vatten börjar bli en bristvara, då är det försent att opponera sig. Då sitter vi med för lite pengar och för torra strupar för att orka ta kampen.
Och för att förtydliga, fossilt vatten är inte slutet på kretsloppet, det är bara den långsammaste delen av det kretsloppet. Om några miljoner år är dagens grundvatten uppe som ytvatten igen. Det tack vare jordens rörelser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.