Då har vi än en gång hamnat i gruvors vara eller icke vara.
Att nu regeringen gett grönt ljus skickar tydligt ut signalerna till den internationella gruvindustrin – välkomna till Sverige.
Nu är det ändå högst osäkert att det blir en gruva just i Kallak, det finns många saker som talar emot, och då är det främst de ekonomiska frågorna som blir avgörande. Våra ledande politiker är högst medvetna om detta, men kör ett riktigt fult spel.
När experterna har räknat på malmtillgången och räknat klart i plus och minus-kolumnerna så ser det ut som om Kallak inte blir en gruva.
När regeringen gett klartecken till ett av landets mest kontroversiella gruvprojekt, trots att utsikterna är mycket små ligger helt enligt plan.
Om nåt år eller två, då man öppet inser att – nä det finns ingen ekonomi just här – då kryllar det helt plötsligt av andra, mindre kontroversiella områden att prospektera.
”Själv är jag tveksam till att man kommer fram till att det är ett lönsamt projekt, så sannolikheten för att det blir en producerande gruva av Kallak är nog inte så stor. Dessutom så krävs det ju även ett miljötillstånd vilket troligen kan bli tufft att få beviljat.”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/stark-opinion-mot-gruvbrytning-i-kallak-kan-leda-till-ett-nej-fran-regeringen
Tongångarna från politiker och industri kommer att låta typ så här – men vi lyssnade ju på rennäringen, vi lyssnade på miljöorganisationerna och vi inser vårt misstag. Vi respekterar deras ståndpunkter och har bestämt oss för att prospektera i ett annat område (som sedan många är är färdigprospekterat) och därmed har de vunnit en sort av moralisk seger.
Precis som att regeringen gett grönt ljus för kalkbrytning på Gotland, så handlar Kallak om att flytta toleransgränserna.
Resonemanget kan även låta som så här –
– Vi ska skjuta alla vargar i Sverige
Varpå bevarandesidans representanter unisont utbrister –
– Aldrig, det tolererar vi under inga som helst villkor..
– Ok, då nöjer vi oss med hälften.
– Nej, det är alldeles för många det också..
Varpå Skjutsidan går ut i media och beklagar sig –
– Vi har försökt att komma fram till en kompensation, men de accepterar inga förslag..
På så sätt vinner man allmänhetens sympatier, och den andra sidan är förlorare.
Detta är en retorikmodell som genomsyrar hela samhällsdebatten..
Ni kan inte säga nej till alla gruvor – så kommer budskapet från politiker och gruvnäring att låta. Vi måste bryta malm och mineraler för att kunna övergå från ett fossilt samhälle till ett batteridrivet sådant.
Det man egentligen säger är att vi flyttar den internationella oljeborrningen till en internationell mineralbrytning. De gigantiska summorna som ligger i infrastrukturen och monopolet i olja flyttas succesivt över till gruv och mineralindustrin.
För förutom att man ”måste” bryta efter mineraler till batterier, så krävs det även malm och aluminium till nya fordon.
Så hur många fordon ska då fasas ut för att ersättas av batteridrivna?
Redan 2010 så överskred jorden 1 miljard bilar. Till det kommer nog hälften så många bussar och lastbilar av olika slag. Sedan tillkommer entreprenadmaskiner och motorcyklar och mopeder, gräsklippare och allt annat som kräver fossilt bränsle idag.
Så alla världens gruvor som fram till idag existerar måste fortsätta bryta malm och aluminium till närmare två miljarder fossildrivna fordon av olika slag. Men den absoluta majoriteten av dessa gruvor börjar bli tomma på tillgångar. Tänk bara på Kiruna, och att hela samhället flyttas för att jakten på malm ska kunna fortsätta.
Alla tillgängliga rapporter säger samma sak – det finns inte naturtillgångar så det räcker till, inte på långa vägar. Men sånt struntar aktiemarknaden i. Den kör på som att allt är fint, tills den dag det inte är det. då kommer staten in med stödmiljarder och konkurserna med en ”välförtjänst” pension väntar för de så hyllade risktagarna för jordens framtid.
Men hur många gruvor finns det då i Sverige? Vi framstår ju som gruvpositiv nation, där suspekta företag är mer än välkomna att muta in och prospektera.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gruvdrift_i_Sverige_(pågående)
Pågående gruvdrift i Sverige sker i 15 gruvor för metallutvinning samt i cirka 40 täkter för produktion av industrimineraler. Därutöver är ytterligare drygt 20 gruvprojekt i olika stadier av planering och genomförande, där bearbetningskoncession beviljats av Bergsstaten för 14 projekt.
Men internationellt då – ute i den stora världen. Hur många gruvor finns det?
Ja, till att börja med, hur stor är ytan på de gruvor (öppet dagbrott) som finns?
Det här är en bild av Västerbottens län, landets näst största län på 55 000 km²

Med bra väglag så tar 5 timmar från havet till norska gränsen, och 3 timmar i nord/sydlig riktning.
tänk er en gruva i den storleken + lite till.
En ny mätmetod visar att den sammanlagda arealen på de 35 000 gruvor som finns visar på en yta av 57 000 km²
35 000 gruvor som behöver fördubblas för klara behovet från fossilfritt, till att ”rädda klimatet”
Men hur vet man hur många gruvor som finns, och hur vet man storleken?
Detta har varit svåra och av ”affärsmässiga” grunder hemliga uppgifter.
Tack vare ny användning av befintlig teknik så har man nu möjlighet att kartlägga gruvor över hela jorden.
Genom att samköra olika satellitsystem med känd geodata kan man utläsa gruvors storlek på ett mer korrekt sätt

Området som används för mineralutvinning är en nyckelindikator för att förstå och mildra miljöpåverkan från utvinningssektorn. Hittills rapporterar inte världsomspännande dataprodukter om mineralutvinning i det område som används av gruvverksamhet. I det här dokumentet bidrar vi till att fylla denna lucka genom att presentera en ny datamängd av gruvdriftsutbredning som härrör från visuell tolkning av satellitbilder.
https://www.nature.com/articles/s41597-020-00624-w
En gruva av Västerbottens storlek är ju ingenting jämfört med hela jordarealen på vårt klot kan du då tänka. Den största gruvan i dag är 4 km rakt över. Det tar 45 minuter att gå.
Men en sån stor gruva behöver inte var mer miljöfarlig än en gruva som inte är större än två fotbollsplaner. Det är placeringen och det innehåll av tungmetaller som finns i marken som är den direkta miljöfaran. Närheten till vattendrag, vindriktning är faktorer som är rent miljöfarliga, sedan kommer aspekterna kring rennäring, friluftsliv, infrastruktur, hur höga eller låga mineralhalter brytningen innehåller.
35 000 gruvor till, ett Västerbotten utspritt över jorden är självklart ett stort hot mot vår natur och existensen av 100-tusentals olika arter.
Men förutom de synliga gruvorna ovan jord så pågår ett mörkt arbete med att påbörja brytning på havens botten och även gräva sig ner i havsbotten. den uppenbara faran av att förgifta ett helt världshav anses som ”osannolikt”. Skulle det dock hända, hoppsan, nä om vi skulle gå i konkurs nu kanske!!
Jakten på att rädda klimatet måste ha sina offer.