Gröna tak..


Tänkte lite kort skriva om gröna tak.

 

Jag uppmärksammade detta med gröna tak i en en artikel för ett tag sedan, och har gått och grubblat på vad det egentligen är för något?

Så jag tog till den moderna tidens encyklopedi (oj skrev rätt utan stavningsförslag) och läste lite mer om detta fenomen.

Den gamla tidens torvtak har vi väl alla haft en romanistisk syn på? Ett litet hus med ett av växter överväxt tak. Den gamla tidens tak kräver rätt tjocka jordlager för att binda fukten i jorden, och det kräver i sin tur en del lutning, så att taken inte ska rasa in av tyngden. Det kan samlas stora mängder vatten i ett jordlager. Och tjocka jordlager ger hög växtlighet, nästan som att dra upp åkern på taket.

Vad är då moderna tiders gröna tak? Jo, det är platta tak som består av tunna jordlager, högst 5 cm, vilket ger en lågväxande vegetation, samt en vegetation som inte kräver så mycket tillsyn när det gäller bevattning eller beskärning av växtligheten. Växtlighet av fetknoppsväxter osv trivs i dessa växtmiljöer. Vissa partier av taket kan även bestå av rena sten och gruspartier, många insekter trivs i dessa karga miljöer också.

Vad är då syftet?

I Europa – främst då Tyskland så har gröna tak en stor förtjänst i energiförbrukningen, nämligen att taket ger lite extra isolering, både sommar och vinter, men det är inte så aktuellt i detta land, då vi redan isolerar våra tak rätt rejält.

Men i övrigt då?

Växtligheten skyddar taken mot skadlig UV-strålning, vilket ger längre livslängd, och därmed minskade kostnader för underhåll.

Det minskar bullernivåerna, vilket i sin har väldigt positiva effekter, inte minst på oss människor som upplever en omärklig stress av buller. Undrar just hur mycket djuren lider av detta buller?

Vid häftigt regn stannar stora delar av vattnet kvar på taket, vilket minskar risken för översvämning på marknivån.

Gröna tak kan även fungera som regulator av skadliga hälsopartiklar och fångar upp växthusgaser. 10 m² motsvarar ett träds förmåga att uppta växthusgaser.

Fungerar även som temperaturreglerare. Gröna tak utjämnar temperaturskillnader, ett vanligt tjärtak kan bli uppemot 60-80 grader, medan gröna tak som max kan bli 30 grader varma. Värmereflekterade tak tillsammans med asfalt och betong är en stor bidragande orsak till den globala uppvärmningen. En annan effekt är att gröna tak ger ett fuktigare klimat.

 

Sett ur djurens synvinkel så ökar den biologiska mångfalden. Många insekter får på detta vis så öar av stillhet, då gröna tak sällan besöks av människor i någon stor utsträckning. Insekter är sällan, tvärtemot vad man kan tro några riktiga långflygare, utan många insekter, och fåglar behöver rastplatser för att ta sig några längre sträckor.

 

Det ger även i viss mån kompensation för det ständiga naggandet av grönytor i parker osv.

Sedan så är det vackert och rogivande. Dagens stressforskning visar att människan mår väldigt bra av skoglig miljö. Och har man svårt att få människan ut i naturen, då får man helt enkelt ta naturen till människan. Tänk dig själv, ta dig upp taket för en fika och istället för betong, betong och en ful plåtventilation, få se gröna ytor, fåglar och insekter. Kanske med en självreglerande vattenspegel som pricken över i.

Ett tak i centrala Chicago.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.