Galileo och samtiden..


Vad har hänt i maktens korridorer sedan Galileos dagar?

Galileo Galilei är ett namn som jag tror alla har hört talats om på något sätt.
 Han föddes 1564 i Pisa i en familj där fadern var musiker och ville att sonen skulle följa i hans fotspår. Sämre ekonomi gjorde dock att familjen bestämde att Galileo i stället skulle studera medicin, men rätt omgående fastnade han för matematik och mekanik. Och dessa intressen använde han bl a till att experimentera med ljuden från hans fars musikinstrument.

Sedan följde ett lågt liv vikt för vetenskap och matematik. T ex vid ett katedralbesök där tristessen gjorde att han började studera dom svängningar som ett rökelsekar gjorde sedan gick hem och experimenterade och formulerade sedan en regel om pendelns rörelser.
Det finns sägner som säger att han studerade hur fort förmål faller från toppen av det lutande tornet i Pisa.
Han arbetade i många år som universitetslärare och professor i matematik.
 Men det Galileo är mest känd för är hans arbete med rymden och dess förhållande till planeten jorden.
På den tiden började det komma fram enkla instrument med en viss förstorande förmåga när det gällde att se saker på långt håll (teleskop)
 Detta intresserade Galileo så pass att han gick hem och började konstruera egna ”spionglas” som dom då kallades. Rätt omgående så han han konstruerat så pass avancerade instrument så att han kunde börja studera vår närmaste rymdomgivning. Där och då förändrades synen på jorden och dess allomhärskande mittpunkt för världsalltet.
I sitt ”spionglas” fann han otaliga stjärnor, han såg kratrar på månen, han fann månar runt Jupiter, han såg ringarna runt Saturnus osv.
Allt detta sammantaget fick honom att inse att kyrkans syn på jorden som mittpunkt för universum inte alls stämde. Han skrev sin första bok i ämnet redan samma år (1610) Stjärnornas budbärare.

Den boken passerade rätt obemärkt, och det är kanske tur så här i efterhand, för det gjorde att Galileo ostört kunde fortsätta med sina studier av rymden, och det ledde så småningom fram till boken med titeln Dialog om de två världssystemen (1632).
Denna bok skapade kaos inom den katolska kyrkan och inom ett år ställdes han inför inkvisitionens domstol där han tvingades avsäga sig allt om den så kallades ”felaktiga läran”
Tack vare sitt arbete under alla dessa år så fanns det beskyddande män som hjälpe till i det fördolda och det resulterade i ett relativt milt straff, nämligen husarrest på livstid.
 Det försvårade naturligtvis hans vetenskapliga arbete, men han fortsatte att tänka och forska med dom medel som stod honom till buds. 1638 gav han ut boken Samtal och matematiska demonstrationer om två nya vetenskaper, där han skrev ner sina fysikaliska teorier. Denna bok låg till stor del bakom Newtons forskning och framgång. 1642 avled Galileo.
 Trots hans stora insatser inom vetenskapen så är det ändå detta med konflikten med den katolska kyrkan och det påföljande straffet som gör Galileo mest ihågkommen för eftervärlden.

Jaha, och vad har jag nu tänkt med detta?
Jo, jag tänkte applicera detta till vår samtid och jämföra maktens beteende då och nu.
Det finns väl ingen som idag som inte skakar på huvudet och nästan känner ilska över på vilket sätt kyrkan stoppade all framåtskridande forskning. Under inkvisitionens tidevarv brändes och förstördes det miljontals skrifter och böcker, människor torterades och avrättades i guds namn, enbart därför att dom på något sätt kommit till en annan insikt än vad den då allsmäktiga kyrkan stod för.
Vi får aldrig veta vad som var nedskrivet och framforskat. Saker som vi kanske hade haft enormt stor nytta av i dag. Teorier om bränslen och energier, forskning om mikrovärlden som kanske kunde ha förhindrat stora sjukdomshärjningar osv osv.
Det ska kanske tilläggas för den rätta sakens skull att den muslimska läran agerade tvärtom. Där upprättades bibliotek av gigantiska mått, forskning och vetenskap gavs fulla stöd osv.
Man kan tycka vad man vill om dåtidens människor och dom förhållanden som rådde, men sanningen är ju den att nästan allt som vetenskapen bygger sina framsteg på är teorier och teser som till stor del skapades för 200-400 år sedan. Det stora undantaget är väl Einstein och till viss del Stephen Hawking. All forskning av i dag går mer eller mindre ut på att bevisa eller motbevisa gamla teorier.
Tex så är det snart 200 år sedan som grunden till det periodiska systemet lades.
För att inte tala om en av våra mest framstående och mest kända svenskar, nämligen Carl von Linné som föddes för över 300 år sedan och vars Systema naturae än i dag ligger som grund för naturvetenskapens taxonomi.

Hur ser då samtiden på forskade, vetenskapsmän och innovatörer som med sitt arbete försöker förändra och förbättra om omvärld?

Vad tycker det mäktiga näringslivet om uppfinningar som slutar ge pengar till deras redan överfulla bankkonton? Vad tycker politikerna i maktställning om solenergi, vindkraft osv? Stödjer dom detta eller är dom enormt bakåtsträvande och vill behålla det gamla?

Runt 1832 utvecklades den första eldrivna bilen. Självklart var driftslängden inget vidare och det var krångligt att ladda eller byta ut batteriet i bilen, men ändock, elbilen fanns före den bensindrivna motsvarigheten (1862), men den nyfunna oljan dess förbränningsmöjligheter tog snart över som den ”moderna” bilen.
Det är en rätt hissnande tanke att tänka på hur världen hade sett i dag om elbilens utveckling hade sett ut om inte oljan hade skuffat undan den i 150 år. Nu kommer det inte att dröja 150 år tills dess att alla bilar är eldrivna, utan med tanke på peak oil och dom skyhöga oljepriserna som kommer på det, samt dom framgångar som dagens elbilar gör så är jag rätt säker på att bilen som företeelse till 100% kommer att drivas av el, bränsleceller eller andra driftsformer än fossila bränslen inom dom närmaste 30 åren.
Det finns en massiv och enad värld som bestämt säger att det fossila bränslet måste bort, och att det kommer att ta slut, i alla fall inom rimliga kostnader för borrande, framställande och försäljning. Oljan i sig kommer aldrig att ta slut, men likt kärnkraften så kommer priset att kraftigt överstiga efterfrågan.
Världens regeringar stödjer dom fossila och nukleära näringarna med 100-tals miljarder dollar per år. En bråkdel av den summan går till stöd för alternativa energislag.

Hur kan det komma sig att vi vanliga människor som försöker göra vår medborgerliga plikt och går och röstar, till stor del röstar på samma sorts politiker som likt medeltidens inkvisition är bakåtsträvande och konservativa? Vad vill politiker med sin politiska gärning egentligen uträtta när man bara vill se bakåt och bevara samhället som det är och vägrar utveckling och framåtskridande. Det är beklämmande att det finns sådana människor, men visst är det väl än mer beklämmande att dom är framröstade av oss väljare, eller åtminstone en majoritet av väljarna.

Att egoistiska och penninghungrande affärsmän utan skrupler skor sig på allmänheten är ju inget att säga om, det ligger i människans natur att bete sig på olika sätt gentemot som omgivning, men att dessa män genom historien alltid får stöd och hjälp av folkvalda är så konstigt.
Det här med människans handfallenhet och önskan om att passa in och göra som omgivningen är värt minst ett eget inlägg, så jag återkommer till det.

Kostnaderna för kärnkraftsolyckan i Fukushima kan komma att uppgå till 2000 miljarder kronor enligt en rapport till japanska atomenergikommissionen. Efter den svåra olyckan stängde japan av alla kärnkraftsverk, men nu ska det ändå startas upp några verk, trots kända fakta!! Hur många år måste ett kärnkraftsverk vara i drift för att tjäna in dom 2000 miljarder det kostar att städa upp efter Fukushima?
Vilka drivkrafter ligger bakom att göra en omstart?
Det är väl som det så klassiskt har klargjorts, sannolikheten att det ska ske är så liten att det egentligen aldrig har hänt?

Det sker oljespill jorden runt, hela tiden. Alla har väl oljekatastrofen i mexikanska gulfen på närhinnan när man nämner ordet oljekatastrof, men faktum är det den katastrofen inte på något sätt var utmärkande eller en enskild händelse.
Det finns gigantiska katastrofer på flera andra håll på jorden.
Det pågående oljespillet i Nigerdeltat är nog det värsta. Där har människor tvingats leva sina liv i oljeinfekterat vatten i generationer nu.
Nu är ju Nigerdeltat ett landområde som bebos av främst svarta fattiga människor och det är inte inflytelserika vita rika som drabbas, och då är naturligtvis medias och omvärldens reaktion en axelryckning.
I Sibirien pågår ett lika stort oljespill, en katastrof som ödelagt enorma arealer, dödat allt liv i vattendragen, omöjliggjort ett drägligt liv för alla varelser och människor som bor i regionen.

Det finns rapporter om stora oljespill i Kina m fl länder, men maktens män har alltför ofta ett för stort inflytande över media för att allmänheten ska få kännedom om alla katastrofer.
Man förstår att många mörka krafter vill inskränka möjligheterna till fritt internet osv.
Att en diktatur som Kina driver ett statligt internet med inbyggd censur är väl föga förvånande, men visst känns det hemskt att västvärldens ledare aktivt arbetar för att inför liknande system för oss i västvärlden?

Hur många patent och likande ligger uppköpta och undangömda för att dom skulle förhindra fortsatta miljardvinster för oljebolagen?
Hur många uppfinnare nekas stöd för utveckling av sina miljöinnovativa maskiner?
Hur många nekas den demokratiska rätten att demonstrera bara för att det inte är för ”rätt sak”?

Varför tillåter vi detta att fortsätta?
Är vårt dagliga konsumtionsbehov så starkt att vi helt enkelt struntar i kommande generationer?
Vad krävs för att den undfallande och undergivne svensken ska slå näven i bordet, och säga att
-nu får det vara nog?

Är det verkligen rätt väg att gå att låta framtidens innovatörer få ”husarrest” medan oljans försvarade får fortsatt stöd av ”inkvisitionen”?

Vad hände då i fallet med Galileo Galilei?

År 1992 beklagade katolska kyrkan inkvisitionens dom genom ett uttalande av påven Johannes Paulus II, och år 2000 upphävde man domen.

Sent skola syndaren vakna!

Då återstår bara en fråga – när kommer samtidens styrande att inse sina misstag och be framtidens innovatörer om förlåtelse?
Och kommer den framtiden att komma?

Annons

En reaktion på ”Galileo och samtiden..

  1. Pingback: 200 – åren går men bloggen består. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.