Baggböleri (Landgrabbing)- i en tidsera framför dig..


Aktiebolag får köpa privat markegendom om den nya utredningen som regeringen tillsatt får som den vill. Självklart så säger inte regeringen så, men lika självklart ligger det något bakom behovet av att ”se över” nuvarande lagstiftning gällande ägande av jord och skogsbruksmark i Sverige
Jag har berört detta i ett inlägg helt kort – baggböleri i modern tappning – som jag i gruvdebattens bakvatten moderniserade till Rönnbäckeri – med tanke på de härjningar som gruvbolag gjorde, och fortfarande gör i detta land.

 

Baggböle herrgård – själva sinnebilden för det sjörövande Baggböleriet.

Av Okänd – Ahnlund m.fl, Äldre industrier och industriminnen vid Umeälvens nedre del, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21175803

 

 

Aldrig kunde man tro att det gamla och förlegade uttrycket Baggböleri skulle komma upp på agendan i Sverige år 2017 – men ack så fel man hade..
Men i modernt talspråk kallar man det för – Landgrabbing – men syftet är detsamma.

Baggböleri var ursprungligen ett uttryck för att åverka kronoskog, det vill säga olovligt avverka skog; något som ägarna av Baggböle sågverk i Västerbotten anklagades för i media men inte kunde fällas för i rättegångar under 1840- till 1860-talet, vilket resulterade i att lagstiftningen skärptes. Senare har betydelsen även kommit att omfatta andra former av tvivelaktig verksamhet inom skogsnäringen, särskilt anklagelser om skogsskövling, och påståenden bland annat i skönlitterära verk om att skogsbolagen med ohederliga affärsmetoder och till underpriser köpte privata skogsfastigheter eller timmer. Debatten om bolagens omfattande köp av privat skogsmark kallades Norrlandsfrågan och resulterade i Norrländska förbudslagen 1906.
Länk:

 

Samma minister som stödjer Generaldirektören för Skogsstyrelsens beslut om att stoppa inventeringar av nyckelbiotoper är nu ute och hotar småbrukare runt om i landet.

I sann globaliseringsanda så öppnar den här regeringen för en ny lag – en lag som om den inte stoppas kommer att göra Sverige lika utsatt för riskkapitalister som stora delar av Afrika och forna Öststater. Där har ofattbart stora arealer köps upp av kapitalstarka investerare i ett enda syfte – att få total kontroll över länders matproduktion. För den som äger matproduktionen äger makten.
Vi ser det ske i otaliga U-länder (inklusive USA) hur äganderätten till grundvatten tillfaller stora koncerner, koncerner som sedan tvingar folk att betala dyrt för det vatten som förut var i princip gratis.
Får detta internationella fenomen fäste även i Sverige, ja då kan även fallrätter köpas upp av koncerner som vill bygga ut vattenkraften med efterföljande katastrof för vårt rinnande vatten och dess ekologi.

Nu tänker ju vän av ordning – ja men så kan det inte bli i Sverige!!

Jo, det är klart det kommer att ske, vi lever i en tid när globaliseringen styr över nationella lagar.

 

 

 

Det var via det här inlägget jag råkade se som jag började forska lite – hoppas klippet ligger ute länge.

 

https://www.tv4play.se/iframe/video/3894772

.

.
Det här med ägande av mark har alltid varit föremål för politiska diskussioner, och det är från högerkanten krav på uppluckring av lagen har kommit, men den socialdemokratiska motkraften har stoppat ändrad lagstiftning. Men när nu nuvarande regering ”ser över” lagstiftningen så kan ni ju räkna med att det finns ett majoritetsunderlag i riksdagen för att ändra i lagtexten. och det kan gå fort.
Vi ska ha i åtanke att de största markägarna i Sverige är samma människor som äger banker, gods, industrikoncerner osv – dvs folk med täta band till riksdag och regering.

Jag har hittat en bra sammanställning här över landets största arealägare. Fint med andra bloggare som sammanställer listor från sidor som är låsta för ickeprenumeranter 🙂

 

Jordförvärvslag – den lag som översynen handlar om skapades för att reglera äganderätt och ägandeformen för alla privata, kooperativa och juridiska bolag. I botten ligger alltså detta Baggböleri, när skogsbolag drog från by till by, och köpslog med skogsägare – bäst gick affärerna om bolagsmannen tog med starka drycker till köksbordet – då vaknande i regel den före detta skogsägaren upp dagen efter, med en rejäl huvudvärk och ett signerat köpekontrakt som i princip var ett gåvobrev, från skogsägaren till skogsbolaget, där skogsinnehavet bytt ägare över ett par flaskor brännvin.

 – att behålla balansen i markinnehav mellan fysiska personer och juridiska personer (se förklaringar nedan), när det gäller lantbruksegendomar. För att inte juridiska personer ska konkurrera ut fysiska personer, på marknaden för fastigheter som används för jord- eller skogsbruk, finns strikta regler som begränsar juridiska personers möjligheter att köpa mark från fysiska personer.
Länk:

 

Just detta med bolagsfolk som gick från by till by med väskan full av brännvin och portföljen full av köpekontrakt har man genom åren hört berättas om av gammalt folk i byarna. För många barn var en av deras viktigaste uppgifter att spana efter dessa män, så de hann hem och varna mor, så att hon i sin tur fick skicka i väg husbonden på ett skogsbesök – allt för att hålla honom borta från flaskan.

Redan i början av 1900-talet kom lagstiftning som stoppade baggböleriet i Norrland, det vill säga uppköp av skog med tvivelaktiga metoder som missgynnade de små markägarna som sålde. Fördelningen mellan ägarkategorierna frös därmed, hälften av skogen ägs av fysiska personer, hälften av juridiska. Ett av syftena med lagen är att bibehålla detta styrkeförhållande, därför finns begränsningar för bolag att köpa mark.
Länk:

 

Som så ofta när man grottar ner sig i ett nytt ämne så öppnar Google upp en helt ny värld. Detta ord – Landgrabbing – visar sig helt plötsligt vara ett enormt uppmärksammat hot  i stora delar av världen. Demonstrationer och protester överallt på jorden, men som vanligt för oss svenskar, så missar media på något märkligt sätt alltif att rapportera om demonstrationer och protester som stödjer den lilla människan.
Visst visste man om uttrycket, men att det sker i en sån global omfattning var verkligen omskakande. Jag brukar undvika politiska funderingar i den här bloggen, men detta med globalisering – den nya världsordningen – som Sverige inte bara stödjer utan driver är ett ett hot som förmodligen kommer att komma över oss i hemlighet. Inom kort kommer det att deklareras att vi nu skrivit under handelsavtal som ger internationella företag rätten att expropriera Sverige helt efter eget begär, och då sitter vi där som några byfånar, och funderade – vad hände med vår allemansrätt?

För att undvika modernt baggböleri bör vi snarare skärpa jordförvärvslagen – inte montera ner den.
Internationellt brukar man använda begreppet ”land grabbing” när stora bolag köper upp andra länders mark. Det är ett allvarligt problem på många håll i världen och ökar även i Europa.
Länk:

 

Det är inte ofta jag har samma åsikt som LRF, men just i detta så tycker vi lika.
Vi ska ha i åtanke att börjar det uppluckras lite i lagen här och lite i lagen där så går, så vips står vi där  – i ett land utan självbestämmande – varken över jordbruk, skogsbruk eller vattenkraft.

Begreppet levande landsbygd – inte bara ett tomt meningslöst begrepp – utan faktiskt själva kärnan till ett självständigt tänkande. Vi måste alla jobba för ett mer självständigt jordbruk runt om i hela landet. Sett ur perspektivet matförsörjning så är ju tusen små jordbruk tryggare än tio stora. Varför?

  • Infrastruktur
  • Naturkatastrofer
  • smitta/sjukdom
  • Arbetstillfällen
  • Levande landsbygd
  • Turism
  • Lokalproducerat
  • Spin off-effekter

En levande landsbygd är svaret på många av våra problem i dag, en enda lantbrukare genererar cirka 4-5 ytterligare jobb, med allt vad det innebär av ökade skatteintänkter och så vidare. Om vi i Sverige enbart skulle köpa svenskproducerade matvaror och endast importera det som inte går att tillverka här, hur många nya jobb skulle det innebära?
Det blir en win-win, fler som befolkar landsbygden, färre tomma gårdar och torp, ökad användning av åkermark, (det kan inte vara acceptabelt att vi har 560 000 hektar obrukad i landet i dag), fler barn i skolorna på landsbygden, fler som har möjlighet att överleva på sin verksamhet, lanthandel, mack, gårdsbutik och så vidare, för att inte tala om hälsoaspekten.
Länk:

 

Miljöförändringar är vi alla smärtsamt medvetna om, och en sak som jag länge har hört är det att de folktäta regionerna kring Medelhavet kommer att bli för varma och för torra för fortsatt överlevnad. I korthet kan man säga att Medelhavsområdet blir i det närmaste ett ökenlandskap. Och vad får det för konsekvenser?
Tja, självklart så kommer det att inkludera det nyligen påbörjade uttrycket – klimatflyktingar. Redan i dag finns det folk som flyr sina hem på grund av klimatförändringar. Främst syns det på små öar i haven, öar som helt enkelt står under vatten då havsnivåerna stiger. (varmare vatten expanderar och stiger).
När klimatet omöjliggör för folket runt medelhavet att bo kvar, vart ska de då ta vägen?
Söderut är inget alternativ – för där breder Sahara ut sig allt snabbare
Västerut är det hav.
Kvar är österut och norrut.
Österut har det redan skett det jag befarar kan inträffa om lagen om jordförvärvslagen luckras upp. Riskkapitalister köper i rasande takt upp enorma arealer med jordbruksmark i  forna öststatsländer. Det kan vara marker som i dag inte är särskilt bördiga eller som ligger i träda. Men förmodligen kommer det att behövas varenda liten kvadratmeter åkermark när Medelhavsområdets människor måste fly och bosätta sig någon annanstans. Då kommer dessa landsinköp att betala sig otaliga gånger om.

Allt färre äger allt mer av världens odlingsbara mark. Pensionsfonder, regeringar och multinationella bolag är några av dem som investerar i mark – på bekostnad av småbrukare och urfolk.
Länk:

Och självklart finns det såna tankar om svensk jordbruksmark. Vi kommer inte att drabbas av torka så som Medelhavsområdet – tvärtom tror många forskare att vi kommer att få mer nederbörd och något svalare än i dag. Detta sker då Golfströmmen ändrar på sig och vi får mer regn tack vare det.
Och när och om alla dessa klimatflyktingar kommer, vem äger då all mark för att förse alla med mat? Jo, ungefär samma människor som äger oljeutvinningsrätter, kolindustrier, skogsbolag, gruvbolag och energibolag.

 

 

Golfströmmen har försvagats de senaste hundra åren, och särskilt efter 1970, hävdar forskare vid Potsdaminstitutet.
Länk:

 

Vi i Norden har varit så bortskämda av Golfströmmens värme så vi har glömt att vi bor i en region som borde vara kallare och blötare än vad vi har vuxit upp med. Förändras den strömmen så förändras självklart vårt klimat och därmed vårt väder också.
Så vi ska inte bli förvånade om både det fina sommarvädret och allemansrätten är saker vi skriver in i sagoböckerna.
Och om några generationer kommer barnen att tro lika lite på allemansrätten som på drakar och demoner.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.