Hungriga hyenor dukar inte med finporslinet..


Just när nattens hårda grepp är i förvandling till en gryende morgon så släpper koncentrationen sitt grepp om medvetandets bräcklighet.
Intet ont anande om att i buskarna smyger nattens jägare.

gryning2

Villfarelsen om att det ska råda balans i naturen är en kvarleva från en svunnen tid.
Evolutionen kräver obalans för att på så sätt driva sina gener i ständig utveckling
Kriget om livet är obarmhärtigt och osentimentalt.

Omkring detta faktum är alla levande celler medvetna, men förunderligt nog så försvinner denna vetskap när allt verkar vara i balans.

När livet är så där lagom bra, när livet ger dig en frisk kropp i en frisk själ, när frukosten på bordet är så perfekt balanserad som du läste i din nytryckta morgontidning.
Du vet när det liksom ligger en ständigt gryende sol som en gloria kring dig.
Jobbet är bra, och lönen dimper ner, punktligt som alltid.

Livet är i balans, men du är lurad

Det är inte enbart i det vilda som asätarna vädrar sina byten i morgonluften.
Det sker faktiskt just nu, i detta ögonblick så sker det.

audubon_kalifornien_gam_2609a_print-r3314c909cefa445fb869f3051acbb0ad_aidel_8byvr_512Inget ont om asätare, de har sin ordning i naturen. Utan dessa städare så vore vår planet en stinkande, ruttnande och allmänt obeboelig planet.
Men, det finns skillnader i likheten.
I det vilda så kommer asätarna sist, när allt annat är uppätet, då kommer dessa benkrossande maskiner och tar resterna.

Men i din värld, där du njuter apelsinjuicen innan jobbet tar vid, där är det numer ett annat arbetssätt.
I din civiliserade värld så är det omvänd ordning, eller ingen ordning eller i alla fall en rejäl oordning.

Den skog du passerar på väg till jobbet, den där rogivande dungen där du njuter av dina lediga stunder, den är borta när du kommer hem.
Skövlad, rensad och blott i minnet stående.
Chocken är total när du står på altanen och tittar bort mot horisonten.
Morgonen efter möter du lastbilar med utländska namn som översatt antyder något om eftertänksamhet, eller kanske meditation.. Du grubblar på orden du läste, reflekterar om det kan vara nån form av cirkus kanske?
Iron mindning – stod det så? Hjärngympa??

Du väcks av en fruktansvärd smäll, skräcken i din kropp får adrenalinet att pumpa ohejdat.
Du rusar omkring i förvirring, tittar om nåt gått sönder, du tittar ut på bilen, du slår på tv:n, har det hänt något fasansfullt?
Du ser dina grannar komma ut på gatan och du gör dem sällskap. Borta i horisonten, åt det håll där skogen tidigare låg stiger en rökplym mot skyarna.
Nån kommer fram och undrar om de där utländska lastbilarna har med saken att göra?
Vilka lastbilar, ja just, du mötte ju dem häromdagen..

Men inte kan nån form av hjärngympande cirkus framkalla detta undrar du?

Hjärngympa

Haha, det stod ju Iron mining på sidorna.
Nånting mer,,, British iron mining co…

Ojdå,, lite fel i tankeverksamheten blev det allt.

Men, om det nu är ett utländskt gruvföretag,, hur är det möjligt att de startat en gruvexploatering så snabbt, utan vår vetskap?

Jo, därför att du nu lever i asätarnas tidsålder.

Civilisationens regelverk är på undantag. Den moderna människans gemensamma ansträngningar som under hundratals år lett fram till ett samhälle byggt på samförstånd och folkets makt samlat i riksdagar och församlingar är något som försvunnit utan din vetskap.

Likt naturens ordning där allt sker i sin följd, så har även samhället sin ordningsföljd.
Folket väljer makten genom allmänna val och det är folkets vilja som ska genomsyra de folkvaldas politik. För att folkviljan inte ska förvanskas så sker förändringar långsamt i politiken. Det ska beredas, det ska bearbetas, det ska upp i utskott, och det ska ut på remisser. Allt för att inte förbigå de lagar och bestämmelser som är grunden för en demokratisk nation.

lagbok

Allt med syftet att när ett lagförslag väl ska upp till omröstning så är det att anse som förankrat i folkviljan.
Likt ett besök hos en gammal släkting så är det dukat med det fina porslinet när avgörandets stund är kommen.

Men så är det inte längre.
Idag sker allt baklänges. Det dyker upp ett nystartat gruvbolag med säte i till exempel England. Ett bolag vars enda syfte är att så snabbt och billigt som möjligt spränga, gräva, krossa och sälja detta lands mineraler. Ingen skatt, ingen miljöhänsyn, och vid vid slutet så konkursar bolaget för att på så sätt undkomma framtida miljöansvar.
Kortsiktigheten kryddas med löften om lokala jobbtillfällen, skatteinkomster för kommunen och ensidigt formulerade miljökonsekvensbeskrivningar (MKB).

Staten som alltid är motpart, ska genom sin långsamma rättsprocedur säkerställa att när den dagen kommer, då företaget ska få påbörja sin gruvverksamhet, då ska allt vara i laga ordning. Allt ska ha skett enligt folkets vilja och nationens kontrollorgan ska ha sagt bu eller bä.
Man kan säga att det är uppdukat med det fina porslinet.

Men i dagens samhälle finns inget finporslin. Staten beviljar bearbetningskoncessioner innan någon annan instans hunnit komma till tals. Staten genom sin myndighet Bergsstaten skänker bort värdefull information. Företag skattefifflar, blir föremål för brottsutredningar. Nya styrelsemedlemmar i en strid ström. PR-maskineriet är välsmort. Samtidigt som staten får noll inkomster, men står för städnotan när den dagen kommer.

Beslutsfattande politiker talar ensidigt och populistiskt för gruvexploatering, där all annan verksamhet är av mindre betydelse, och vi har politiker som genom sin maktposition gör privata ekonomiska affärer på statliga affärshemligheter.

Hur kan det ha blivit så här? Inte ens i det vilda har asätarna en önskan om att det dukade bordet ska rensas innan det finns något som fyller på skafferiet.
Vart kommer detta hat mot nationen ifrån? Hur kan man som folkvald åsidosätta en nations behov enbart för att hjälpa utländska företag att plundra landet?
hyenorslåssommaten4
Nog kan man önska att en nations styrande är högre upp i näringskedjan än vart hyenor, gamar och andra asätare befinner sig?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.